poniedziałek, 18 sierpnia 2014

Ciasto na naleśniki z twarogiem

Twaróg mielimy maszynką z drobnymi oczkami, dodajemy pozostałe składniki oraz dobrze wyrabiamy. Warto użyć dobrej jakości twarogu i doprawić go cukrem waniliowym, surowym żółtkiem i odrobiną śmietany – dzięki temu nadzienie będzie pyszne i kremowe. Są proste do przygotowania, nie wymagają wielu składników, a w swej prostocie są naprawdę pyszne.


Naleśniki nigdy się nie nudzą! Farsz twarogowy można przyrządzać nieco bardziej słodki lub bardziej wytrawny. Ubić jajka z odrobiną soli.

Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Na patelni delikatnie posmarowanej olejem (na przykład za pomocą ręcznika papierowego) smażyć naleśniki, na rumiano z obu stron. Przygotowac ciasto: żółtka rozmącic z mlekiem, dodawac mąkę (ciasto ma byc w miarę rzadkie). Białka ubic na szywną pianę, dodac do ciasta, delikatnie wymieszac.


Twaróg utrzec z cukrem i żółtkami na gładką masę. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę. Smażyc cienkie naleśniki.

Pianę wmieszać delikatnie szpatułką do ciasta naleśnikowego. Rozgrzać patelnię (najlepiej teflonową) z niewielką ilością oleju. Chochelką nalać ciasto na środek patelni i poruszając nią, rozprowadzić je po całej powierzchni. Ciasta z twarogiem Ciasta z twarogiem należą do jednych z naszych ulubionych domowych słodkości.


Popularnie zwane sernikami ciasta z twarogiem, możemy łączyć z wieloma składnikami. Lato daje nam duże możliwości spełniania sernikowych fantazji. Polecamy wypróbować przepisy na ciasta z twarogiem i truskawkami, brzoskwiniami czy malinami.


Przepisy z kategorii naleśniki na twarogu. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Mleko, wodę, jajka, sól, mąkę i olej połącz ze sobą. Ciasto powinno mieć dość gęstą konsystencję. Cukrem wanilinowym WINIARY i mlekiem, aż powstanie kremowa masa.


Każdy naleśnik posmaruj twarożkiem i zawiń w kopertę lub rulon. Wrzucić jajko do miski, wsypać sól i cukier i zmiksować. Następnie dodać mąke, wode i mleko, dalej miksować na jednolitą masę.


Gdy masa będzie gotowa dodać troche oleju. W tym czasie robimy nadzienie. Do miski włożyć twaróg, zmiksować na jednolitą masę.

Dwa zółtka utrzeć z cukrem, dodać do twarogu. Wystarczy dobierać różne farsze i dodatki i za każdym razem można mieć inne danie. Podawane są w formie wytrawnej (z pieczarkami, mięsem, szpinakiem, warzywami) lub słodkiej (z dżemem, kremem czekoladowym, masłem orzechowym, bitą śmietaną czy twarogiem). Na tym ostatnim wariancie chciałbym się dzisiaj skupić.


Całe jajka starannie ubić, dodając po trochu mąki i mleka z wodą, na koniec dodać szczyptę soli. Gdy ciasto zetnie się, obrócić na drugą stronę. Z resztki ciasta możemy upiec ażukową dekorację. Na usmażone naleśniki nakładać równo nadzienie. Rozgrzewamy bardzo dobrze patelnię z odrobiną oleju.


Jak smażyć naleśniki z białym serem? Jak zrobić dobre naleśniki? Krok po kroku jak smażyć pyszne i chrupiące naleśniki z białym twarogiem na słodko. To pierwsza potrawa jakiej nauczyłam się robić jeszcze w czasach szkolnych. Tradycyjne naleśniki z twarogiem na słodko od dziecka były moim ulubinym obiadem.


Robię „na oko” z mlekiem i wodą mineralną. Do ciasta dodaję odrobinkę oleju i dzięki temu nie smaruję już patelnie nawet pod pierwszego naleśnika.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty