piątek, 15 sierpnia 2014

Chleb z

Chleb z

To jest chleb doskonały – nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, zakwasu, talentu, ani nawet idealnych proporcji składników. Wychodzi na mniej więcej, na słowo honoru oraz na oko. Do tego ma genialnie chrupiącą skórkę.


I nie pytajcie jak długo można go przechowywać, bo nigdy nie dotrwał nawet do wieczora. Oraz nie pytajcie ile to jest „filiżanka”. Na blogu od bardzo dawna jest chleb z kaszy gryczanej, który cieszy się wśród Was ogromną popularnością. Nie ma jednak przepisów idealnych.


O ile, jeśli mamy rękę do chleba, to wychodzi on pulchny i „suchy”, to są niestety czytelnicy tego zacnego bloga, którym za entym razem nie chce on wyjść. Przyznam, że chleb z garnka to dla wielu osób coś nowego. W czym chleb z garnka jest lepszy od innych. Tosia, my tu o wypiekach z automatu a ty wylatujesz o chlebie spod ręki!


Bronka z piekarni albo z angielki babci Jadwigi! Przepis na chleb z ziemniakami. Z przepisu wychodzi duży bochenek chleba o bardzo delikatnym, puszystym miąższu i lekko chrupiącej skórce. Ziemniaki mają nadać mu wilgotności. Przygotowanie chleba w automacie jest bardzo proste, zebrałam w jednym miejscu najlepsze przepisy na pieczywo z wypiekacza.


Znajdziecie tutaj zarówno słodkie, jak i tradycyjne chleby. CHLEB Z GARNKA - ŁATWY PRZEPIS - przepyszny, tani i prosty przepis na domowych chleb z super chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem! Bardzo prosty w przygotowaniu, nie wymaga zakwasu ani drożdży. Mi zawsze wychodzi:) Możecie przygotować go wyłącznie z bezglutenowych ziaren. Z bardzo chruuupiącą skórką :-).


Chleb z

Obserwuj bloga Obserwujesz bloga coolinarny. Testowałam wiele przepisów z różnymi skutkami. Piekłam chlebek na drożdżach, sodzie, zakwasie… W kuchni staram się ograniczać ilość glutenu, dlatego zależało mi na przepisie bezglutenowym. Na początku starałam się piec chleb na zakwasie bezglutenowym, ale z marnym skutkiem. Nie poddawałam się i szukałam dalej.


Czasem się zdarza, że chleb rumieni się szybciej (nie pytajcie dlaczego, nie wiem), wówczas przykrywam go folią aluminiową by się nie spalił. Chce się więcej i więcej. WITAMY NA STRONIE CHLEB Z NIEBA. Nasz portal nie jest powiązany z żadnym kościołem ani konkretnym wyznaniem.


Niestety chleb faktycznie jest gorzkawy, widocznie to wina tej mąki. Najlepsze przepisy na chleb. Prosty chleb na drożdżach. Puszysty i lekki chleb kanapkowy. Wyjąć naczynie z piekarnika.


Wyciągnąć z niego chleb. Czy mi się coś czasem nie pomyliło? To naprawdę chleb z kaszy gryczanej (niepalonej lub jak kto woli białej), który nie tylko się nazywa chlebem, ale również smakuje i wygląda jak chleb. Znajdziesz tu proste przepisy na chleb na drożdżach - pszenny, żytni, mieszany, z dodatkami lub bez.


Skorzystaj z przepisu na chleb razowy lub jasny. Co prawda przygodę z pieczeniem rozpoczynam, ale dynię uwielbiam i nie wyobrażam sobie bez niej jesieni, a nawet zimy- póki starczy surowca #128578;. Ten chleb absolutnie musiałam wypróbować (nie bez znaczenia był fakt, że moja dynia przeznaczona pod nóż była siostrą bliźniaczką tej ze zdjęcia). Chleb bezglutenowy z ogórkami. Duński chleb z ziaren i orzechów – uzależnisz się!


Ma chrupiącą skórkę, miękkie wnętrze, jest trwały, pachnie obłędnie, a jeszcze lepiej smakuje. Do jego wykonania potrzebujemy tylko kilka składników, sprawny piekarnik i naczynie żaroodporne. Formę z masą na chleb czystoziarnisty umieścić w lodówce na co najmniej godzinę (najlepiej na dwie godziny, a po godzinie ponownie ugnieść masę w keksówce) Piec w 1stopniach przez minut – można po minutach wyciągnąć chleb z keksówki i przewrócić go na drugą stronę, ale nie jest to warunek konieczny. Gdyby nie fakt, że robię naleśniki z samej kaszy gryczanej i wody, nie odważyłabym się upiec chleba z samej kaszy. Szczerze się do tego przyznaję :) Jednak jak zobaczyłam ten przepis i przypomniałam sobie o naleśnikach, od razu w myślach krzyknęłam „robię!


Chleb z

I zrobiłam, wprowadzając zmiany (uwzględniające zawartość moich szafek kuchennych) :) Pyszny, wilgotny chleb. Z samej mąki żytniej chleb nie wyjdzie na pewno,ponieważ jest to za ciężka mąka. Zapewne wyjdzie zakalec.


Mąkę żytnią możemy dodać do chleba jako dodatek w małej ilości-wtedy nie zaszkodzi ciastu. Jest mocno zbity (zdecydowanie bardziej niż na zdjęciu), ale nie jest zakalcem. Myślę, że to wina całych ziarenek kaszy, które były za ciężkie i proces fermentacji nie był w stanie ich utrzymać.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb z amarantusa bez drożdży i zakwasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty