środa, 28 sierpnia 2019

W jakiej temperaturze piec chleb na drożdżach

W trakcie pieczenia czasem zmniejsza się temperaturę lub zmienia ustawienia piekarnika. Zdarza się też, że po wstępnym pieczeniu wyciąga się chleb z formy i wrzuca bezpośrednio na blachę, aby podpiec go z drugiej strony. Bardzo często piekę chleb na suchych drożdżach ale niestety prawie zawsze po upieczeniu okazuje się, że.


Po tym czasie na podsypanej mąką stolnicy można uformować bochenek chleba, przełożyć go na blachę oprószona mąką, przykryć ręcznikiem kuchennym i zostawić do ponownego wyrastania na godzinę. W mące robimy dołek i wlewamy rozpuszczone drożdże.

Mieszamy z częścią mąki i przysypujemy, aby lekko przykryć rozczyn. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na minut. W tym czasie drożdże ruszą i powstaną na powierzchni pęcherzyki powietrza.


Szykujemy blaszkę, na której będzie się piekł chleb. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.


Ja pieke na zakwasie w temperaturze 2stopni a potem nawet lekko ja obnizam i zawsze sie udaje.

Można pod blachę z chlebem wsunąć drugą blachę i po wsunięciu chleba wlać na tą dolną małą filiżankę wody (uwaga na palce!), można też spryskiwaczem (takim jak do prasowania) rozpylić trochę wody w piekarniku (ale nie bezpośrednio na chleb). Chleb pszenno żytni z ziarnami na drożdżach w proszku. Mało pracochłonny chleb o wyśmienitym smaku, chrupiącej skórce i miękkim wnętrzu. Dodane przez mamakacperkaw: Tylko o kuchni.


Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach. Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.


Pierwszy raz pszenny na drożdżach, bo zawsze żytni na zakwasie. Ten chleb to jakiś obłęd! Pieknie pachnie, chrupiąca skórka jak nigdy, mieciutki sprężysty środek.


Najlepszy chleb jaki jadłam! Pieczenie chleba wymaga cierpliwości i nie ma drogi na skróty, jeżeli chodzi o czas wyrastania ciasta. Chleb mocno popękał w trakcie pieczenia - Zbyt krótkie wyrastanie ciasta lub pieczenie w zbyt wysokiej temperaturze.


Często pomaga nacięcie bochenka przed pieczeniem wzdłuż górnej powierzchni przy pomocy żyletki. Z zakwasu powstało kilka pysznych chlebów i myślę że nie raz jeszcze będę robić zakwas i piec chleby.

Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Mimo, że chleb jest wykonany na drożdżach, w smaku przypomina chleby wykonane metodą bardziej skomplikowaną, z wcześniej wykonanym zaczynem. Czasy pieczenia odnoszą się do pieczenia w temperaturach, które stosuję na co dzień i które podaję we wcześniejszych wpisach na blogu.


Jest to pieczenie w temperaturze zmiennej, zaczynając od około 2– 2stopni w pierwszej fazie, a kończąc na 1stopniach. Moi drodzy, stare ludowe powiedzenie mówi: dobra żona tym się chlubi, że gotuje co mąż lubi! Tak tak, drogie Panie, przecież przez żołądek do serca mężczyzny.


Na wsi, jak to dawniej bywało, każda prawdziwa gospodyni piekła chleb. Duży piec do pieczenia chleba był niepodważalnie ozdobą kuchni każdej pani domu. Piekarnik nagrzać do temperatury 2stopni C. Chleb jest gotowy gdy postukany od spodu wydaje głuchy odgłos. Drożdże świeże czy suszone.


Czy z tej mąki będzie chleb. Jak zacząć piec chleb na zakwasie. Zakwas żytni krok po kroku. I pamiętaj, jesteśmy tutaj dla Ciebie.


Planuje dodac olej do nastepnego wypieku, efektem pewnie bedzie mniejsze „klejenie” sie masy do miski, w jakiej mieszamy. Smaku raczej nie zmieni.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty