Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. Prosty i szybki domowy chleb bez zakwasu. Do dużej misy wsypujemy kolejno wszystkie składniki. Ciasto wyrabiamy ręcznie aż do połączenia się ze sobą wszystkich produktów. Dwie Formy do ciasta (keksówki) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy masłem i obsypujemy otrębami.
Ciasto nakładamy do forem i wyrównujemy wierzch.
To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu. są najwygodniejsze w użytkowaniu, mogę je mieć zawsze schowane na zapas przez wiele tygodni. Dla bardziej zaawansowanych są już inne przepisy z użyciem zakwasu, a ten przepis to moim zdaniem świetny sposób na rozpoczęcie przygody z pieczeniem chleba we własnej kuchni. Chleb bez zakwasu i bez drożdży.
Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Bez zakwasu, w zwykłym piekarniku. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.
Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. A dzisiaj chciałam podzielić się Wami przepisem na chleb bez mąki, bez drożdży i bez zakwasu – bardzo łatwy, szybki i zdrowy. Oto przepis na chleb, który robi się niemal sam. Nawet można zrobić na wakacjach! Nie planowałam piec chlebów podczas naszej miesięcznej podróży, ale gdy dojechaliśmy wieczorem do Splitu to po prostu w piekarni już nie było pieczywa.
Każdy ma swój ulubiony przepis na coś. Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny.
Szybki chleb pszenno-żytni. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są. Sałatka z ryżem i kurczakiem.
Blog powstal pierwotnie po to abym nie musiala dyktowac mamie przepisow na skypie;))A tak naprawde to zainspirowal mnie film Julie i Julia. Czekam na Wasze komantarze! Przepis przejąłem we władanie od Tomka z „kulinarny splin„ i mimo, że staram się ograniczać pieczywo to piekę chleb aż za często.
Aaaa moją inwencją było pieczenie na kamieniu do pizzy zamiast na blasze, ale z blachy też wychodzi świetny. To jest chleb doskonały – nie wymaga żadnych specjalnych umiejętności, zakwasu, talentu, ani nawet idealnych proporcji składników. Wychodzi na mniej więcej, na słowo honoru oraz na oko. Do tego ma genialnie chrupiącą skórkę. I nie pytajcie jak długo można go przechowywać, bo nigdy nie dotrwał nawet do wieczora.
Oraz nie pytajcie ile to jest „filiżanka”. Na samą myśl aż ślinka cieknie. Niestety takiego chleba nigdy nie upieczemy, bo do tego niezbędna jest babcina ręka.
Nie oznacza to jednak, że nie możemy upiec równie pysznego, aczkolwiek troszkę innego chlebka #128578; Na czym ta inność polega? Na łatwości i szybkości wykonania. Chyba nic nie smakuje lepiej w pochmurny poranek niż ciepły, domowy chleb. Mam dzisiaj dla was chleb bezglutenowy bez drożdży, bez zakwasu, bez jajek i bez skrobi.
Musi być strączkowa a to tylko od ciebie zależy, który smak wolisz. Można upiec piękny chleb na samej mące żytniej, a szczególnie jasnej typ 720. Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury.
Dziękuję za wspanialy przepis na chleb! Może przejrzy Pani komentarze, może ktoś piekł w foremce? Przed samym pieczeniem smarujemy chleb jajkiem roztrzepanym z łyżką wody i posypujemy makiem. No racja ;) zawsze szybciej wkładam do piekarnika bo się doczekać. Super szybki chleb bez drożdży.
Ten chleb jest dobry,ale sie kruszy,niewiem czemu. Chcialam zapytac po jakim czasie juz po upieczeniu chleba drozdze.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.