piątek, 16 sierpnia 2019

Przepis na super cienkie ciasto na pizze

Osoby szukające przepisu na prawdziwe cienkie ciasto na pizze będą wniebowzięte. Przeglądając fora internetowe, bardzo często zobaczyć można pytania odnośnie tego jak zrobić cieniutkie ciasto w swojej kuchni – mój przepis kieruję do Wszystkich maniaków pizzy zjadanej w pizzerii. Najwyższy czas napisać, jak w domowych warunkach zrobić ciasto rodem z prawdziwej pizzerii. Ser parmezan zetrzeć na tarce, oliwki przekroić na połówki.


Wyrośnięte ciasto powygniatać przez ok.

Położyć je na posmarowanych oliwą blachach. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. Sładniki ciasta do pizzy.


Farina – To jest właście klucz do najlepszego ciasta do pizzy jakie można przygotować w domowej kuchni i wypiec w piekarniku. Mąka ta jest bardzo drobna, ma charakterystyczną konsystencję i już na pierwszy rzut oka różni się od mąki pszennej dostępnej w polskich sklepach. Jak zrobić ciasto na pizze.

To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach. Mąkę przesiać do miski, dodać sól, olej reszte wody i wyrośnięte drożdże.


Przepisy, jak zrobić - Smaker. Moje wyrośnięte ciasto na pizze zazwyczaj przedstawia się jak poniżej. Jeżeli ciasto na pizzę będziesz wykładał na blachę, to nie zapomnij o posmarowaniu jej delikatnie masełkiem lub oliwą – nie będziesz miał potem problemów z jej oddzieleniem od blachy. A także kilka pora które pozwolą Wam osiągnąć w domowych warunkach rezultat jak z włoskiej pizzerii.


Ponieważ to właśnie odpowiednie ciasto oraz dobry sos, stanowią bazę pizzy i decydują o jej ostatecznym smaku. Zawsze myślałem, że przygotowanie ciasta na pizzę jest trudne, zajmuje dużo czasu i powoduje w kuchni kosmiczny bałagan. Powyższy przepis udowadnia, że jest na odwrót :-) Jedyny składnik, którego może na codzień zabraknąć w przeciętnej kuchni to drożdże. Reszta na pewno zalega na półkach w każdej polskiej spiżarce.


Wbrew pozorom jest to szybkie ciasto na pizze. Jeśli tylko posiadasz mikser z miską i hakami do ciasta drożdżowego, praca zrobi się sama.

Moja pizza przepis, który jest uniwersalny, więc to świetna baza na dowolną pizzę. Z tego ciasta możesz zrobić zarówno cienkie ciasto do pizzy, jak i grube czy też domową. Ciasto dzielimy na częsci (pizze) Najpierw wałkujemy tak by nasza pizza zmiesciła sie w formie i miała brzeg :) Smarujemy ją sosem z puszki z pomidorów (lub ketchupem) Przyprawiamy ziołami.


Rozwałkuj ciasta na grubość ok. Teraz dodajemy to co lubimy. Ciasto na pizzę jak Pizza Hut powinno być 2x grubsze niż w przepisie na pizzę na cienkim cieście. Jeżeli wychodzi Ci zbyt cienkie, weź następnym razem więcej ciasta lub rozwałkuj na mniejszą powierzchnię.


Większość uważa, że zrobienie dobrego ciasta na pizzę jest strasznie trudne. Też tak myślałem, ale pewnego dnia znalazłem przepis na idealne ciasto na pizzę i od tamtego dnia robię ciasto tylko z tego przepisu! Jedyną trudnością podczas robienia ciasto jest to zagniatanie, ponieważ potrzebuje dużo wysiłku, dlatego zawsze wyrabiam ciasto w robocie kuchennym. Po wyrośnięciu podsyp blat mąką i rozwałkuj ciasto albo na okrągłą pizzę ok. Wcześniej blachę podsyp mąką, aby ciasto się.


Na wierzchu układamy ulubione składniki, a następnie kolejno pieczemy w rozgrzanym piekarniku w temperaturze 225°C mniej więcej przez minut, aż będą chrupiące. Układamy na blachach wyłożonych papierem do pieczenia. Coraz trudniej znaleźć na mieście pizzę, która byłaby równie dobra jak ta przygotowywana w domu. Ciasto ponownie zagniatamy z odrobiną mąki, dzielimy na porcje i rozwałkowujemy na owalne lub okrągłe pizze. Sekretem udanej pizzy jest właśnie dobry przepis na ciasto.


Co więcej – wcale nie trzeba być wprawnym kucharzem, żeby poradzić sobie ze stworzeniem takiego placka. Sami decydujemy o grubości ciasta i dodatkach. Pizza w ramach obiadokolacji,i powiem tak,przepis super na ciasto,pięknie wyrasta puszyste, mięciutkie. Wyszło mi grubsze ciasto ale u mnie domownicy takie uwielbiają,jednak następnym razem rozłożę ciasto na blaszki to wyjdzie cieńsze. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już.


Myślę, że wiecie o czym mówię ;-) Warto zatem przypomnieć ten prosty przepis na ciasto, który nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowania a efekty są mimo tego znakomite. Zrobiłam dzisiaj tą pizzę z podwójnej porcji,bo piekę na dwóch dużych blachach piekarnikowych.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty