piątek, 2 sierpnia 2019

Spód na pizze

Od czasu do czasu zdarza mi się mieć ogromną wręcz chcicę na pizzę …niby nie jest to powód do dumy, dużo kalorii itp it ale bez pizzy życie byłoby o wiele mniej przyjemne ;-) Wczoraj zajadałem się spagetti napoli z domowym sosem z prawdziwych pomidorów i nadmiar sosu wylądował w. Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Myślę, że wiecie o czym mówię ;-) Warto zatem przypomnieć ten prosty przepis na ciasto, który nie wymaga zbyt wiele czasu na przygotowania a efekty są mimo tego znakomite. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę.


Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze.

Spód do pizzy rozwinąć na blaszce pozostawiając go na papierze do pieczenia lub wyłożyć na blaszkę posmarowaną olejem. Ciasto posmarować sosem pomidorowym i posypać tartym serem np. Następnie udekorować według własnej kompozycji. Ser parmezan zetrzeć na tarce, oliwki przekroić na połówki.


Wyrośnięte ciasto powygniatać przez ok. Położyć je na posmarowanych oliwą blachach. Piekarnik nagrzać do maksymalnej temperatury, minimum 250℃. PIZZA – Jedni wolą na grubym cieście ( taką amerykańską ) a inni na bardzo cienkim ( prawdziwą włoską ).

Ja należę do tych pierwszych smakoszy i im grubsza, to tym bardziej mi smakuje! Uwielbiam takie puszyste ciasto, z delikatnym wnętrem i chrupiącą skórką. Jak zrobić ciasto na pizze.


To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach. Osoby szukające przepisu na prawdziwe cienkie ciasto na pizze będą wniebowzięte. Najwyższy czas napisać, jak w domowych warunkach zrobić ciasto rodem z prawdziwej pizzerii.


Przeglądając fora internetowe, bardzo często zobaczyć można pytania odnośnie tego jak zrobić cieniutkie ciasto w swojej kuchni – mój przepis kieruję do Wszystkich maniaków pizzy zjadanej w pizzerii. Ciasto na pizze bez drożdży to kolejny sposób na smaczną domową pizze. Jeżeli masz dosyć wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania aż wyrośnie, ciasto bez drożdży to idealne rozwiązanie. Do przygotowania ciasta potrzebne musimy wyszperać w kuchni poniższe składniki. Dobry przepis na ciasto do pizzy to sekret każdej dobrej gospodyni –sprawdź przepisy na puszysty lub warzywny spód!


Podobno nie każda mąka się nadaje na pizze. Dlatego zawsze kupuję te dedykowane do pizz. Najbardziej spodobała mi się ta mieszanka od Polskich Młynów do pizz.


Ja lubię pizze ostre i podam Ci, jaką ja zrobiłem, ale Ty sam zdecydujesz, co na nią położyć.

Tym razem przygotowaliśmy dla Was kompilacje z przepisami, w których możecie wykorzystać ciasto na pizzę. Uformować z nich spody na pizzę, bezpośrednio na blaszce, pozostawiając nieco grubsze brzegi. Na spód z ciasta wyłożyć sos pomidorowy, następnie nasze ulubione dodatki.


Pizza na spodzie z cukinii z pieczarkami – pychota i rewelacja…. A dodałabym jeszcze, że lekka pychota ;) Całkiem dietetyczna pizza pomijając tą odrobinę żółtego sera na wierzchu. Pizza powinna równomiernie przypiekać się na całej powierzchni, by spód był chrupiący na zewnątrz, ale i wypieczony w środku.


W zależności od przepisu, ciasto piecze się kilkanaście minut w temperaturze ok. Pyszny spód na każde dodatki. Dania główne Ciasto na PIZZE prawie jak w Pizza Hut.


Zrobilam pizze wg Twojego przepisu, ale z mąki z Bezglutenu. Nagrzalam na 20stopni,wylaczylam i wtedy włożyłam ciasto,do,wyrośnięcia. Nie wsypywac odrazu na drożdże calej ilosci soli, bo się drożdże później nie ruszą. Po wyrobieniu kulę ciasta podzielić na dwie części.


Z każdej rozciągnąć na dłoni w powietrzu albo wywałkować duży krążek o średnicy ok. Można zrobić placek o mniejszej średnicy, będzie wtedy pizza na grubym spodzie. Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Stopniowo dodawać wody, aby nasz spód do pizzy nie był zbyt twardy. Kiedy ciasto na pizze odpoczywa – możemy pokroić nasze ulubione warzywa.


Mogą być to pieczarki, cebula, czy papryka. Aby ciasto na pizze było cienkie, należy dobrze je rozgnieść i uformować. Pizza na cienkim spodzie (idealna), przepis z kategorii Inne dania główne.


Marzy ci się domowa pizza? Znalazłaś świetny przepis na ciasto, ale zastanawiasz się co położyć na wierzch? Przecier pomidorowy to kiepski pomysł.


Na przykład jednym z dwóch zaprezentowanych poniżej. Do wyboru klasyczny czerwony sos do pizzy i biały sos czosnkowo-pietruszkowy. A tak na marginesie, zmieniłąm całkowicie sposób mojego odżywiania i jem głównie wg przepisów z pani bloga.


A ja jem pysznie, nigdy nie jestem głodna i czuję się bardzo dobrze. Można tez piec pizzę na dużej blasze piekarnikowej, z tych proporcji wychodzą dwie duże pizze z blach piekarnikowych. Dookoła ciasta dajemy ser żółty, niedużo, i zawijamy boki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty