piątek, 16 sierpnia 2019

Sernik udany

Sernik z kruchym ciastem w sam raz dla sernikowych łasuchów. O serniku tym powiem krótko- robi się go łatwo, szybko i przyjemnie, a do tego wychodzi wielka blacha sernika. Udany sernik to nie tylko kombinacja dobrze dobranych składników i umiejętność dekoracji ciast, ale również kilka prostych sztuczek i patentów kuchennych, które zagwarantują, że i Wam od dziś będą wychodzić najlepsze serniki. Sernik krakowski z lukrem cytrusowym to tradycyjny świąteczny sernik na kruchym spodzie z charakterystyczną kratką z wierzchu.


Klasyczny sernik krakowski z rodzaju ciężkich i treściwych. Durszlak - udany sernik.

Puszysty, wilgotny, delikatny i absolutnie pyszny. To jeden z moich bardziej ulubionych serników;) Udaje się za każdym razem, prosty do przygotowania, ze zwyczajnych, niewyszukanych. Sernik wiedeński jest jednym z najłatwiejszych serników #128578; Na pewno się uda. Niestety czas pieczenia nie zależy tylko od ilości składników, ale też od wymiaru blaszki (powinna być odpowiednio mniejsza i wtedy czas pieczenia pozostanie ten sam).


Trzymam kciuki i pozdrawiam serdecznie. Sernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli Prosty Sernik, tak po prostu, nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga niewiele pracy.


Wszystkie najlepsze przepisy na serniki w jednym miejscu.

Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami. Też mam taki piekarnik i piekę serniki. Trzeba tylko tyćko obniżyć temperaturę i pilnować piekarnika, a sernik na pewno się uda. Czy sernik w ogóle się uda z takiej ilości sera tj.


Dodam, że piekłam ten sernik w blaszce o wymiarach podanych w tym przepisie i czas pieczenia minut się zgadzał. Teraz jednak potrzebuję go upiec w większej blaszce bo jest na ważna impreze dla sporej liczby osób. Z góry dziękuję za odpowiedź. Sprawdzony przepis na sernik zawsze udany od MniamMniam.


Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Największe plusy sernika to smak - nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania sernika - każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał. Dodane przez Annuar w: Tylko o kuchni. Przepis na sprawdzony sernik.


A jakie przepisy Tobie nie wyszły ? Z opadaniem to niestety tak jest, że się zdarza nawet najlepszym. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na udany sernik. Też miałam takie obawy jak piekłam po raz pierwszy ;) ale mama zapewniała mnie, że będzie ok.

Piekłam ten sernik razy i zawsze się udaje, ma dość nietypowy sposób pieczenia, ale dzięki temu sernik jest równy, praktycznie nie opada i jest bardzo delikatny, mocno puszysty. Sernik włożyłam do piekarnika nagrzanego do 1stopni na około godzinę. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Jeżeli lubicie możecie dodać do warstwy serowej bakalie #128578; Sernik królewski można podawać zaraz po ostygnięciu #128578; jest pyszny! Sernik to jeden z najpopularniejszych wypieków jaki szykujemy w naszych domach.


Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.


Przed wyciągnięciem obkroić nożem dookoła i wyciągnąć sernik za uchwyt. Po wyjęciu odwracam sernik na klosz dnem do góry i odcinamy sernik od metalowej podkładki - jest wtedy równiutki. Mam nadzieję że tym razem się wszystko uda, jak należy. Dziękuję serdecznie za życzenia. Sernik bardzo wyrośnie i zrumieni się, może miejscami popękać, ale wróci do poziomu wyjściowego i wszelkie nierówności się zniwelują.


Po skończeniu pieczenia sernik zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Domowy sernik wiedeński czy królewski powinien być odpowiednio puszysty i mokry.


Jak zatem upiec pyszny sernik, żeby nie opadł, nie popękał, miał odpowiednią konsystencję i smak? Pieczenie sernika wymaga trochę wprawy, a nasze porady pozwolą przygotować doskonały sernik, nawet taki pieczony w kąpieli wodnej! Ostatnio lubuję się w sernikach bazujących na minimalnej liczbie składników, z małą jak zawsze ilością cukru i nawet bez spodu, by mogły go zjeść także osoby unikające czy wręcz wykluczające gluten ze swojej diety.


Ten sernik lekko wyrasta, a potem siada i takie jego święte prawo. Mnie w niczym to nie przeszkadza – w końcu to nie wystawa. Jest bardzo smaczny i dość długo zachowuje świeżość.


No i oczywiście jest z normalnego twarogu, który trzeba dzielnie przepuścić przez maszynkę i to co najmniej dwa razy. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami. Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem. Jest to sernik na serze z wiaderka. Ja użyłam waniliowego z wanilią.


Miałam ogromne obawy bo ser był dość rzadki, ale wyszedł mega delikatny i puszysty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty