czwartek, 1 sierpnia 2019

Ryba po grecku

Najlepszy przepis sprawdzony na rybę po grecku. Ryba w warzywach, marchewce, pietruszce i cebuli. Ryba po grecku - to jedna z podstawowych potraw wigilijnych.


Nie może jej zabraknąć w wielu domach podczas świątecznego przyjęcia. Na patelni rozgrzej łyżki oliwy, podsmaż starte warzywa, lekko posól, a po kilku minutach przykryj patelnię i duś na wolnym ogniu.

Jest za to daniem, które bardzo lubią Polacy i często gości na naszych stołach w wigilię. Jaki jest prosty przepis tradycyjny na rybę. Zapraszam po mój najlepszy przepis na rybę po grecku. Jeśli lubisz ryby i zastanawiasz się co podać na obiad. Rybę z warzywami możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.


Pani Aniu, w poszukiwaniu przepisu na rybę po grecku zauważyłam, że przy swoim przepisie ma Pani oznaczenie bezglutenowe, zapomniała Pani, że rybę obtaczamy w mące pszennej ! Proszę zweryfikować oznaczenia w przepisach, w przeciwnym razie Może Pani komuś zaszkodzić. W zgodzie z powyższym hasłem dziś przepis na rybę po grecku. Przepisy na rybę po grecku uwzględniają rozmaite ryby - dorsze, morszczuki, mintaje, które możesz podawać na zimno na śniadanie (z chrupiącą bagietką i Majonezem Dekoracyjnym WINIARY) lub na ciepło.

Rybę myjemy, obsuszamy ręcznikiem kuchennym, skrapiamy sokiem z cytryny, oprószamy solą i pieprzem, obtaczamy w mące. A ja jadłam w Grecji, a właściwie na Cyprze, danie przypominające rybę po grecku. Były to kawałki ryby w trochę rzadszym niż nasz, sosie z włoszczyzny z listkiem laurowym i zielem angielskim.


Smakowało podobnie i byłam bardzo zaskoczona tym daniem. Rybę ułożyłam na półmisku w nastepujący sposób: na dno naczynia położyłam jarzyny, na jarzyny ułożyłam usmażoną rybę i przykryłam warzywami. Jednak uniwersalność oraz ciekawy warzywny smak czynią z niej danie idealne na wczesną kolację lub lunch. Kupując rybę filetowaną zwróć uwagę na jej świeżość.


Oprócz dobrej, białej ryby o zwartym mięsie, do jej przygotowania potrzebne nam będą również warzywa korzeniowe (marchewka, pietruszka, seler), a także por i cebula. Obowiązkowym dodatkiem jest również przecier pomidorowy, któremu ryba zawdzięcza nie tylko wyjątkowy smak, ale i swój charakterystyczny kolor. Kiedy robię rybę po grecku, już z założenia przygotowuję więcej sosu warzywnego, bo znika podczas próbowania przez M. Pamiętam, że szukałam doskonałych proporcji, żeby była pyszna, idealna, cudnie otulona najlepszym sosem.


Przepis nie jest komplikowany, więc z pewnością poradzisz sobie z jej przygotowaniem. Również paprykę chili orginalną i koncentrat Heinz z oliwką. Zamiast wody zawsze dodaję do potraw wywar z kurczaka.


Codziennie gotuję udko dla ulubieńca to mam. Pewnie nie jest to ryba po grecku tylko moja wersja. Przepis jest prosty w wykonaniu, a składniki na tę potrawę - tanie.


Do tego smakuje wszystkim. Pożywna ryba i solidna porcja warzyw z ryby po grecku czynią pożądane danie w codziennej diecie.

Niby po grecku, ale z Grecją wiele wspólnego nie ma:) Jest natomiast tak smaczna, że bardzo często pojawia się. To także pomysł na podawanie mniej szlachetnych gatunków ryb. Dodane przez Tangerinka w: Tylko o kuchni. Po grecku to jest ryba z rusztu (z grilla). Podstawowe składniki to biała ryba, włoszczyzna i przyprawy.


Sprawdź, jak przyrządza ją miłośniczka kuchni Kasia Bukowska! Zobacz przepis na rybę po grecku! Nie wyobrażamy sobie bez niego świąt! Obtaczaj filety najpierw w roztrzepanym jajku, a następnie w mące. Obtoczyć w mące i usmażyć na mocno rozgrzanym z oleju, z obu stron na złoty kolor.


Podsmażyć na oleju pozostałym od smażenia ryb. Wiele osób, które dotąd nie były przekonane do tego dania, to po posmakowaniu wersji ryby po grecku wg przepisu mojej Babci, stali się jej wielkimi fanami. Danie diety przyspieszającej metabolizm. Zajadamy się nią podczas Wigilii, na imieninach babci czy weselu.


Rybę po grecku podaje się głównie w święta Bożego Narodzenia, jednak równie dobrze sprawdza się jako codzienna kolacja czy obiad. Wybierz swoją ulubioną rybę (warty zarekomendowania jest mintaj), dokładnie ją oczyść i odpowiednio zamarynuj. Ja rybkę po grecku też próbowałam zrobić i mi wszyła nawet była trochę pikantna może papryki za dużo dodałam,ale była pyszna.


Zastanawiam się tylko czy gdybym rybę najpierw zrobiła w panierce czy danie miałoby podobny smak czy by się popsuło. Ja również jak moja poprzedniczka polecam rybę po grecku. Cały sekret smaku tego dania wcale nie tkwi w gatunku ryby. To jedno z dań, których nie może zabraknąć na wigilijnym stole. Jajko roztrzep z solą i pieprzem.


Mięciutka, soczysta, biała ryba skryta pod przepyszną kołderką z warzyw. Tradycyjna ryba po grecku Rybę umyć, podzielić na porcje, oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce o drobnych oczkach.


Jest to jedna z naszych ulubionych świątecznych potraw. Sami przyznacie, że takiego przepisu brakowało na blogu – ryba po grecku, wbrew nazwie, to popularne i lubiane danie kuchni polskiej, i banalnie łatwo dostosować je do diety przyspieszającej metabolizm.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty