czwartek, 22 sierpnia 2019

Sernik londynski

Mam pytanie a propos sernikow. Chce upiec bardzo kremowy, aksamitny sernik - rozplywajacy sie w ustach (w stylu amerykanskich sernikow - nie polskich). Czy sernik londynski jest wlasnie najbardziej aksamitno-kremowy, czy raczej nowojorski I lub II? A moze jeszcze inny z Twojego blogu? Nie znajdziecie w nim też grama mąki, która – jak wiadomo – powoduje, że sernik jest bardziej zwarty i ścięty.


Od kilku dni chodzi za mną sernik, ale taki z prawdziwego sera twarogowego.

Poprosiłam więc mojego zaprzyjaźnionego dostawcę masła i sera z Olesna i mam :) Upiekę sernik wg przepisu, z książki Nigelli Lawson. Będzie to sernik upieczony w kąpieli wodnej. Po takim sposobie pieczenia sernik uzyskuje aksamitną,gładką i delikatną.


Sernik londyński piecze się w tzw. Oznacza to, że tortownica z ciastem musi znajdowac się w jeszcze jednym (nieco większym) naszyniu wypełnionym wrzątkiem. W tym celu piekarnik rozgrzewamy do 1stopni,a w czajniku gotujemy wodę. Tortownicę w ciastem wstawiamy do tej większej, wlewamy wrzątek do ok. Nasz sernik pieczemy w kąpieli wodnej.


Autorka piekła go w kąpieli wodnej, ale ja postawiłam na metodę tradycyjną, co nie zaszkodziło, aby uzyskać delikatną, aksamitną gładkość : ) Wierzch sernika pokrywa “delikatna chmurka” z kwaśnej śmietany, cukru i wanilii, która nie zdobyła mojego serca, ale poza tym sernik był.

Polejcie nią sernik po około minutach pieczenia ( wierzch sernika powinien być ścięty, ale niezbyt mocno) i wstawcie do piekarnika jeszcze na minut. Po upieczeniu wystudzcie sernik na metalowej kratce, ostudzony wstawcie do lodówki. Wyciągnijcie około pół godziny przed podaniem.


Na pewno upiecze się bez kąpieli wodnej, ona jest wyłącznie po to, żeby ciasto łagodnie odchodziło od brzegów, żeby miało ładny kształt. Następnie wyjąć z piekarnika , ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin lub na całą noc. Majana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Majanowe Pieczenie. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik londyński na ciemnym spodzie. Ciasto powinno się ściąć, ale nie za mocno: musisz mieć pewność, że śmietana, którą polejesz sernik, nie wsiąknie w niego, tylko utrzyma się na powierzchni.


Wymieszaj trzepaczką kwaśną śmietanę z cukrem oraz wanilią i polej sernik. W smaku nie za słodki, z wyczuwalną kwaskowatością twarogu, śmietany. Dodałam nieco mniej skórki z cytryny niż w przepisie, ale nie radzę rezygnować z niej w ogóle! Jest wyczuwalna, ale nienarzucająca się, podkręca smak masy serowej. Niestety (póki co ;) ) jestem w posiadaniu tylko i wyłącznie formy o średnicy ok.


Przepis: SERNIK LONDYŃSKI. To najlepszy sernik jaki zdażyło mi sie w życiu jeść. Delikatny, mokry, gęsty, rozpływa sie w ustach. Wykończony białą warstwą śmietanki kokosowej, plasterkami limonki oraz glazurą limonkową. Podczas jedzenia sernika intensywny zapach limonki i orzeźwiający smak glazury wspaniale komponuje się z kokosowym i słodkim smakiem masy serowej.


Właśnie przy tym cieście robiłam to po raz pierwszy w życiu i okazało się, że brzmi to gorzej niż wygląda w rzeczywistości.

Trzeba tylko przygotować dużą i głęboką blachę oraz folię aluminiową. Jest bajecznie kremowy, delikatny i wyjątkowo pyszny sernik. Kruchy, kakaowy spód świetnie kontrastuje z waniliową bielą grubej warstwy serowej.


To wbrew pozorom jeden z łatwiejszych serników, jakie piekłam. Pieczony w kąpieli wodnej okazał się idealny do mojego zmęczonego i humorzastego piekarnika. W czajniku zagotuj wodę.


Owiń formę podwójnie złożoną folią, włóż do większej formy. To uchroni sernik od wody. Wlej masę serową do formy z ciasteczkowym spodem.


Większą formę zalej gorącą wodą, mniej więcej do połowy wysokości. Zagotować wodę w czajniku. Wstaw do piekarnika i piecz ok.


Owinąć formę podwójnie złożoną folią, włożyć do większej formy. Wlać masę serową do formy z ciasteczkowym spodem, i wlać gorącą wodę do większej formy, mniej więcej do połowy wysokości. Klasyczny sernik w stylu nowojorskim, dość prosty w przygotowaniu.


Na spodzie z ciasteczek maślanych, wykończony białą warstwą śmietany i posypką kakaowo - cynamonową. Aby sernik nie popękał, najlepiej piec go w kąpieli wodnej lub z blaszką z gorącą wodą ustawiną na dnie piekarnika. Gotowy sernik będzie miał ścięty środek. Pod koniec pieczenia na sernik należy wylać śmietanę wymieszaną z dodatkiem łyżki cukru pudru i piec ciasto jeszcze minut, do ścięcia się warstwy śmietankowej.


Nowy Rok i pyszny deser. Przyjmijcie od nas zyczenia, a od Nigelli przepis na przepyszny, aksamitny sernik londynski. Kocham serniki sernikowe, bez kilogramow dodatkow i udziwnien.


Idealny kremowy sernik o waniliowym smaku na spodzie ciasteczkowym, z kwasowatym kremem na górze.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty