wtorek, 6 sierpnia 2019

Puszysty sernik bez spodu

Przepis na puszysty sernik bez spodu. Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania.


Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Mokry, delikatny i puszysty sernik bez spodu.


Idealny nie tylko na świąteczny stół. Jednak latem mało kto ma ochotę uruchamiać piekarnik, aby przygotować taki deser. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Anonimowy: Można upiec sernik bez spodu na zdjęciu właśnie jest bez spodu.


Jednak jeśli będziesz piec ze spodem najlepiej podpiec ciasto kruche ok. Pieczemy w 1stopniach góra – dół. Co do tortownicy możesz dać troszkę więcej sera np. Zdecydowanie najlepszy i sprawdzony przepis na sernik wiedeński. Prawdziwy, puszysty sernik wiedeński bez spodu pieczony z mielonego twarogu i dużej ilości jajek.


Jasne że można dać coś na górę. SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa.


Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Pieknie wyrasta dzieki ubitym bialkom, ale niestety peka, po czym nierowno opada. Ratuje go zawsze scianajac nierowne krawedzie i polewam polewa czekoladowa. Moj sernik piecze sie w tradycyjny sposob, redukujac temperature w trakcie pieczenia. Ten przepis na sernik z wiaderka polecam każdemu, kto lubi szybkie wypieki.


Piekłam ten sernik nowym sposobem, o którym gdzieś czytałamin w 175st, a potem min w 1stopniach. Wyszedł równiutki, nie popękał, nie opadł, nie przypalił się - pierwszy raz udało mi się upiec tak doskonale wyglądający sernik :) Jest puszysty, leciutki, pyszny. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu. Uwielbiam jego maślany zapach. Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek.


Puszysty sernik bez spodu. Baladynka Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Na słodko lub wytrawnie. Ponieważ jest gorąco to mniej piekę.


Dzisiaj jeden z zaległych przepisów na sernik wiedeński puszysty z książki „Kuchnia Polska” Ewy Aszkiewicz. Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole. Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy.


DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Jeszcze nigdy nie udało mi się upiec tak delikatnego, zwiewnego sernika. Właśnie wczoraj upiekłam puszysty sernik z brzoskwiniami, z tą różnicą, że masę serową przełożyłam na kakaowym kruchym spodzie. W małej misce roztrzepujemy lekko jajka.


Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. W większej misce ucieramy mikserem ser i cukier puder, aż uzyskamy kremową konsystencję. Następnie, ciągle mieszając mikserem dodajemy mąkę. Wtedy, powoli, do sera dodajemy jajka.


Lekki i puszysty – niebiańskie doznania dla podniebienia gwarantowane. Mieszamy wszystkie składniki na jednolita masę. Dzięki prostym wskazówkom przygotujemy delikatny sernik, który nie opada i nie kruszy się. Wybierajmy twaróg półtłusty lub tłusty.


Też miałam takie obawy jak piekłam po raz pierwszy ;) ale mama zapewniała mnie, że będzie ok. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na puszysty sernik bez spodu. I tak, jakiś czas temu z bloga zniknął ten sernik - teraz wraca w wersji poprawionej, ulepszonej. Jest bardzo puszysty - najbardziej lekki i puszysty sernik na blogu, smakujący jak pianka serowa. Najlepszy przepis na puszysty sernik wiedeński okaże się zawodny, jeśli nie zadbamy o podstawy.


I lubię go na równi z tymi ciężkimi i intensywnymi. Jest niesamowicie smaczny i taki inny niż wszystkie. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne.


Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty