Witam pierniczki sa pyszne pieklam je juz trzy razy mieciutkie ,moje inne przepisy na pierniki trafily do kosza ,moi drodzy pieklam z termoobiegiem piecze sie je tylko 8minut wtedy wychodza mieciutkie,dziekuje bardzo za wspanialy przepis czas na kolejne wypieki z waszej strony. Najlepsze pierniki na swiecie. Dlugo szukalam dobrego przepisu , teraz moge powiedziec ze to bedzie moj rodzinny przepis -oczywiscie pozyczony.
Miekkie i tak smaczne , ze trudno to opisac. Ciasto rozwałkowujemy na grubość 5-mm i foremkami wycinamy dowolne kształty. Po upieczeniu studzimy i dekorujemy wedle uznania cukrowymi ozdobami i lukrem.
Pierniczki można posmarować rozbełtanym jajkiem. Doskonale sprawdzą się także w przypadku osób, które chcą upiec je na ostatnią chwilę, ponieważ nie wymagają dużo pracy. U mnie bez polewy , ale i tak były smaczne. Przepisy, jak zrobić - Smaker.
Obserwuj bloga Obserwujesz bloga zapachy kuchni. W myśl przysłowia, że szewc bez butów chodzi, ja chyba ostatnia się za nie zabieram. Jeśli tak jak ja w tym roku nie mieliście czasu się wcześniej zdecydować, a myślicie, że już za późno, ten przepis jest dla Was!
Pyszne, puszyste i miękkie pierniczki przygotowane z ciasta leżakującego przez jeden tydzień. Podczas leżakowania ciasto nabiera aromatu i odpowiedniej konsystencji.
Poznaj przepis na miękkie pierniczki – idealne do kosztowania od razu po upieczeniu! Miękkie pierniczki rozpływają się w ustach. Wałkować (w razie potrzeby podsypać odrobiną mąki) na ulubioną grubość (grubsze są bardziej miękkie), wycinać foremkami dowolne kształty i piec około minut w piekarniku nagrzanym do 190°C, aż się zarumienią. Ten przepis znalazłam niedawno w internecie.
Włącz palnik na średnią moc i wykonując okrężne, powolne ruchy zrób brązowy karmel – ważne aby nie mieszać łyżką (im cukier bardziej się skarmelizuje, tym pierniczki będą ciemniejsze). Dziś przepis na jedne z moich ukochanych ciastek – pierniczki. Za oknem piękna biel, a w domu unoszą się smakowite zapachy…. I choć do Świąt jeszcze troszkę czasu, w moim domu pierniczki je się i piecze cały rok.
Ogólnie próbowałam sporo przepisów, ale a to jedne wychodziły za twarde, a to niezbyt smaczne, w końcu trafiłam na dwa idealne przepisy. Jeden z nich chcę Wam dziś przedstawić. Nie muszą leżakować tak jak inne. Na stolnicy połącz mąkę z sodą oczyszczoną, przyprawą do pierników, cukrem pudrem i dodaj tłuszcz.
Całość posiekaj, po czym usyp górkę, a w jej środku zrób dołek. Wlej do niego miód i jajko. Wyrób z tych składników ciasto. Kiedy uzyskasz jednolitą konsystencję, rozwałkuj ciasto na stolnicy na grubość około mm. Wspaniała ozdoba na święta Bożego Narodzenia.
Ciasto dobrze się formuje, nie rośnie zbytnio podczas pieczenia, a wycięte formy nie odkształcają się.
Wytnij pierniki, ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz 8-minut w rozgrzanym piekarniku do 190ºC. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Możesz udekorować pierniki lukrem.
Wyniki wyszukiwania dla `pierniki miekkie` - DoradcaSmaku. Miód zagotować wraz z przyprawą do piernika. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na pierniki miękkie.
To moje pierwsze pierniki w życiu, wszystko wyszło pysznie jedyny minus. Za mała porcja wyszło mi około pierników z czego na drugi dzień nie uchował się żaden. Sprawdzą się jako ozdoba stołu, ciastka na kiermasz lub bardziej klasycznie: na talerzu czy paterze z ciastami podczas rodzinnych uroczystości czy świąt. Lista przepisów na pierniki miekkie z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.