poniedziałek, 1 lipca 2019

Piernik z powidłami

Piernik z powidłami śliwkowymi. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia. Całe jajka wbijamy do szklanej miski i zaczynamy ubijać, dosypujemy stopniowo cukier i ubijamy do momentu aż powstanie puszysta, jasna masa. PUSZYSTY PIERNIK Z POWIDŁAMI ŚLIWKOWYMI - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź.


To piernik idealny, nie ma osoby, której by nie smakował :-) Błyskawiczny do przygotowania, nawet przez tych, którzy nie mają miksera.

Wilgotny, miękki o intensywnym smaku i zapachu. Podczas przechowywania nie traci na smaku i wilgotności. Przepis łączy w sobie intensywny smak przypraw korzennych, powideł śliwkowych oraz czekolady.


Jeśli masz mało czasu, a chcesz upiecz świetny piernik, zobacz koniecznie ten przepis. Taki smakuje mi najbardziej #128578; Mój przepis jest prosty w przygotowaniu. Sam piernik jest bardzo pyszny w smaku, a powidła powodują, że ciasto jest wilgotne.


Lubię pierniki z ciasta leżakowanego jak i te przygotowane na szybko.

Szybki , wilgotny piernik na powidłach. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 175oC. Keksówkę (cm) wykładamy papierem do pieczenia.


składniki na piernik: mąkę, sodę, cukier puder, kakao i przyprawę piernikową - przesiewamy do miski. Dodajemy cukier waniliowy. Z braku odpowiedniej formy piernik piekłam na dwa razy w keksówce, która rozszerza się ku górze i dlatego górna i dolna część ciasta nie są idealnie spasowane. Ale do następnego piernika zaopatrzę się już w odpowiednio szeroką formę. Stwierdziliśmy nawet, że struktura i smak tego piernika przypomina smak dostępnych w sklepie pierniczków w czekoladzie z marmoladą.


Bardzo prosty i świetnie nadaje się do przełożenia np. Ja swojego nie przełożyłam, bo lubię niezłamany smak piernika. Powidła, które dodajemy do środka sprawiają, że ciasto nie jest.


Przełóż dwukrotnie powidłami. Przygotuj lukier pomarańczowy: utrzyj mikserem sok z pomarańczy z cukrem pudrem, aż będzie gładki, gęsty ale pozostanie lejący i nieco przezroczysty. Oblej z wierzchu lukrem pierniki. Dzisiaj podam przepis na expresowy piernik z powidłami.


Bardzo szybko się go wykonuje i jest smaczny, wilgotny i czekoladowy.

Można go upiec na ostatnią chwilę przed świętami lub do kawki. Ostudzone ciasto przekładamy powidłami śliwkowymi. Czekoladę łamiemy i podgrzewamy w mikrofalówce z mlekiem aż składniki się połączą,polewamy polewą wierzch ciasta. Ciasto jest pyszne i wilgotne,rewelacyjne również na drugi i trzeci dzień. Nie jest to oryginalny piernik, lecz bardziej kakaowe ciasto z powidłami, lecz świetnie się sprawdzi jako alternatywa dla zabieganych i szukających szybkich rozwiązań na święta.


Prosty piernik z powidłami powstał w obliczu przedprzedświątecznych ozdób w marketach, które absolutnie zaskoczyły mnie jeszcze przed listopada. Nie żebym narzekała, świąteczny klimat przecież uwielbiam. Ale serio, bombki w sklepie na koniec października? Poczułam się zobligowana do zrobienia czegoś świątecznego. Tradycyjnie z powidłami śliwkowymi, czasami jednak przygotowuje się piernik z innym nadzieniem - z dżemami truskawkowym lub morelowym.


Lekko przyschnięty najlepiej smakuje. Wierzch posypać odrobiną złotego barwnika spożywczego w proszku lub posypać posypką cukrową (dowolnie udekorować). Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na szybki piernik z powidłami śliwkowymi. Nie wyobrażam sobie świąt bez piernika. Koniecznie musi być z miodem i powidłami śliwkowymi.


Przygotowałam wczoraj pyszny miodowy piernik, przełożony powidłami, polany polewą z gorzkiej czekolady oraz posypany posiekanymi orzechami. Różnią się one od siebie składnikami, proporcjami i samym wyglądem ciasta. Pachnie przyprawami korzennymi, jest delikatny i wilgotny. Według mnie idealnie oddaje smak świąt. W tym roku moje święta były inne niż dotychczas, więc większość przepisów typowych dla świąt Bożego Narodzenia przygotowuję z opóźnieniem m. Nie ma Świąt Bożego Narodzenia bez piernika.


To niezbyt trudne ciasto smakuje dosłownie wszystkim i nie ma się czemu dziwić bo jest przepyszne, aromatyczne i takie świąteczne:)) Moja propozycja to przepyszny, mięciutki piernik przełożony moim ulubionym kremem budyniowo-maślanym i dobrymi powidłami węgierkowymi, dodatkowo posmarowany na. Można go dodatkowo przełożyć powidłami wtedy jest już niebo w gębie, choć dla mnie piernik ten sam, w sobie jest tak smaczny i wilgotny (a posmak dżemu delikatnie wyczuwalny), że nie czułam już potrzeby przekładania go czymkolwiek. Ten piernik był eksperymentem, z którego jestem bardzo zadowolona.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty