SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera. Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa.
Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej.
Po skończeniu pieczenia sernik zostawić na kilka minut w zamkniętym piekarniku, następnie studzić stopniowo, po trochu otwierając drzwiczki, w końcu wyjąć sernik z piekarnika. Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY. Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej. U mnie sernik tradycyjny zawsze jest z rodzynkami na kruchym cieście.
Przepisy, jak zrobić - Smaker. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami. Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem.
Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Do masy serowej dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie mieszamy. Masę przelewamy do formy na przestudzony spód.
Ostudzony sernik wkładamy na noc do. Kładłam na wystudzony sernik , ucierałam bardzo długo , ale zawsze kończyło się tak samo. Bardzo proszę o przepis na odpowiedni lukier do tego sernika - PILNE ! Do Polski przepis na ten słodki deser dotarł prawdopodobnie z krajów niemieckojęzycznych. Ciasto to najlepiej smakuje w wersji na zimno. Obecnie istnieje wiele modyfikacji przepisu na sernik wiedeński.
Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.
Gorąco polecam Ci również mój przepis na sernik z rosą. To również bardzo wyjątkowy sernik pieczony na idealnym spodzie, z bezową pianką i magiczną rosą pojawiającą się na serniku na około minut po upieczeniu. Zajrzyj też do kategorii proste ciasta i wybierz swoje ulubione.
Stopień trudności Bardzo łatwy Składniki:. Masło utrzeć na pulchna masę, dalej ucierając, dodawać żółtka, cukier waniliowy, cukier puder i ser.
Do masy dodać zmielony twaróg, kaszę, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia. Na koniec dodać ubite na sztywno białka oraz wymoczone wcześniej w mleku i odsączone rodzynki. Smakuje z mocną kawą, robię go nie tylko na Święta ale też na inne okazje np. W rondelku topimy masło i odstawiamy do ostygnięcia. Jest to puszyste ciasto, które nie opada po upieczeniu.
Oryginalny przepis na sernik wiedeński uwzględnia użycie sera twarogowego mielonego, masła, jajek i rodzynek. To zdecydowanie najlepszy przepis na sernik wiedeński. Ten sernik przygotowuję zazwyczaj bez kruchego spodu. Sam w sobie jest tak smaczny, że nie wymaga on żadnych dodatków, polewy na wierzchu itp. Jest delikatny w smaku, pięknie się kroi i genialnie smakuje.
Wychodzi za każdym razem równiutki, praktycznie nie opada po upieczeniu. Tradycyjnie kawa po wiedeńsku podawana jest w wysokiej, eleganckiej szklance o pojemności około 2ml, w towarzystwie m. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na po wiedeńsku. Włóż do piekarnika o temperaturze 1stopni (bez termoobiegu), po czym zmniejsz do 1stopni, piecz około minut. Gładką masę zdejmij z ognia, dodaj przesiane.
Po upieczeniu studź sernik w uchylonym piekarniku. Ze skórką cytrynową i rodzynkami oraz kruchym spodem. Upieczony sernik zostawiam w piekarniku na następne godziny, potem wyjmuję.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.