Przepis na klasyczne spaghetti Carbonara. Poznaj spaghetti carbonara - szybkie i pyszne włoskie danie z boczkiem, serem, śmietaną i jajkiem. Makaron spaghetti w delikatnym, acz wyrazistym sosie.
Podajemy klasyczny przepis na spaghetti carbonara ! Nie masz czasu gotować skomplikowanych potraw i uwielbiasz włoską kuchnię?
Zobacz też inne nasze przepisy na spaghetti! Spaghetti carbonara to danie dla ciebie! Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy posiekane czosnek i cebulę.
Smażymy minuty na średnim ogniu, aż cebula się zeszkli, a czosnek lekko zrumieni. Dyskusja na temat całych jajek czy tylko żółtek jest ciekawa,aczkolwiek zbędna. Bardziej ciekawi mnie to że wszyscy z was nie zauważyli podstawowego błędu w tym przepisie. Był taki czas, gdy spaghetti carbonara lądowało na naszych talerzach niemal co drugi, trzeci dzień.
W jego przyrządzaniu przodował Monsieur, który przy każdej okazji podkreślał, że robi lepszą carbonarę niż ja, co w sumie było prawdą, bo ja nie gotowałam jej wcale.
Na co dzień – zwłaszcza w sytuacjach kryzysowych! Kiedy masz tylko minut na przyrządzenie i zjedzenie czegoś ciepłego, wtedy z pomocą przychodzi przepis na klasyczne spaghetti carbonara! Dla urozmaicenia: Do makaronu możesz dodać nieco świeżo startego parmezanu, a całość skropić obficie oliwą.
Warto również na tym etapie wspomnieć, że we Włoszech najczęściej do zrobienia spaghetti carbonara wykorzystuje się guanciale, czyli wieprzowe policzki (podgardle). Czasem zastępowane jest pancettą, czyli zawijanym boczkiem. Wymieszaj w miseczce żółtka z serem, przypraw do smaku pieprzem.
Do odcedzonego makaronu dodaj boczek przesmażony na odrobinie oliwy, wlej żółtka z serem i wymieszaj, ale nie za bardzo, bo carbonara zacznie się kleić. Na poczatku, myslalem ze wino potrzebne zeby podsmazyc boczek, i mnie to zdziwilo bo w polsce sie tak w ogole nie gotuje w przeciwienstwie do wloch. Potrawa pochodzi z kuchni włoskiej i składa się z makaronu spaghetti oraz sosu przygotowanego na bazie jajek i parmezanu. Z reguły miłośnicy kuchni włoskiej dzielą się na fanów spaghetti carbonara oraz na fanów spaghetti bolognese. Pasta alla carbonara to jedna z najpopularniejszych potraw kuchni włoskiej.
W oryginale sos carbonara tworzony jest na bazie jajek. W dzisiejszych czasach istnieje wiele fantazyjnych przepisów, które zawierają składniki urozmaicające oryginalny przepis. Najwięcej z nich to tzw.
Proste spaghetti z boczkiem, cebulką, i serkiem. Szczegółowe informacje na ten temat dostępne są u producenta przeglądarki, u dostawcy usługi dostępu do Internetu oraz w Polityce prywatności plików cookies.
Na rozgrzaną patelnię (średni ogień) wrzuć boczek, po kilku minutach, gdy mocno się zarumieni, dodaj makaron i wodę, która została po gotowaniu makaronu. Podgrzewaj całość kilka minut. Przygotowanie dania spaghetti carbonara - klasyczny przepis. W dużym garnku zagotuj litry osolonej wody. Wrzuć makaron, wymieszaj, doprowadź do wrzenia.
Garnek przykryj, wyłącz gaz, pozostaw na minut. Boczek pokrój na cienkie plastry, następnie na kawałki o boku około cm. Carbonara jest to popularna potrawa, wywodząca się z kuchni włoskiej. Oryginalny przepis na carbonarę zawiera w sobie makaron (zwykle spaghetti), podgardle (guanciale) oraz kremowy sos, sporządzony z jajek i sera (najczęściej pecorino lub parmezan). W Polsce carbonarę przygotowuje się najczęściej z boczkiem lub szynką, a bazę sosu często stanowi śmietana.
Staniesz się jego wierną fanką, podobnie jak cała Twoja rodzina! Carbonara to jeden z ulubionych przepisów kuchni włoskiej znany na całym świecie, który przygotowuje się błyskawicznie. Podstawę stanowi jajko oraz wędzony boczek. Kwestią gustu pozostaje dodanie do sosu śmietany, która choć w oryginalnym przepisie nie widnieje. Przywoziła wszystkie produkty, więc spaghetti alla carbonara pojawiło się przed nią na talerzu dosłownie po kilkunastu minutach.
Oprócz walorów smakowych potrawa ma te dwie zalety, że jej przygotowanie jest błyskawiczne i stosunkowo tanie. Choć w tradycyjnym sosie wcale nie ma śmietany, my prezentujemy popularny w polskich domach. O tym, że makaron uwielbiam, już pisałam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.