CHLEB NA DROŻDŻACH ŁATWY I SZYBKI. Jak wszystko (lub prawie wszystko) u mnie w kuchni, własne wypieki pieczywa muszą być również łatwe i szybkie, dostępne nawet dla totalnego beztalencia albo maksymalnie zajętego zwykłego człowieka. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach.
Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.
Szybki chleb pszenno-żytni. Prosty chleb pszenny, na żytnim zakwasie z dodatkiem odrobiny drożdży – dzięki czemu chleb znacznie szybciej rośnie i nie wymaga wielogodzinnego wyrastania, a wciąż zachowuje smak chleba na zakwasie. Chleb jest lekki, puszysty i na drożdżach. Do zupy, do kanapek, na tosty. Bardzo smakuje dzieciom.
Można go również piec w maszynie do chleba, ale jego konsystencja będzie dość zbita (próbowałam). Najprostszy przepis na chleb pszenny na drożdżach suchych. To super szybki przepis na chleb, który zawsze się udaje. Chlebek jest prosty do zrobienia i smakuje jak wiejski chleb z pieca. Potrzebuję porady odnośnie tego chlebka.
Ogólnie wychodzi fajny, w smaku rewelacyjny, jednak mam problem z jego zwartością. O ile przy brzegach jest fajny zwarty, o tyle im bliżej środka, tym bardziej się kruszy, do tego stopnia, że ciężko ukroić standardowej grubości kromkę, żeby środek w ogóle się utrzymał w całości. Piekłem już dwa razy ten chlebek w temp 200ºC przez godz ale po min mi się góra chleba przypalała to nakryłem folią aluminowąi piekłem do końca. Po wyjęciu z formy chleb nie jakiś mokry jakby był surowy.
Przepis na szybki chleb pszenny, bardzo przypominający pieczywo, jakie na co dzień kupujemy w sklepie – oczywiście tylko z wyglądu, bo w smaku chleb jest o niebo lepszy i dłużej zachowuje świeżość. Jeśli wahacie się czy taki chlebuś zrobić, powinno Was przekonać, że rośnie tylko minut! Jest bardzo smaczny i wyjątkowo prosty. Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby.
Był czas, że chleb żytni piekłam w domu kilka razy w tygodniu. Najczęściej na drożdżach, ale również czasami na drożdżach i zakwasie lub samym zakwasie. Ponieważ czas przygotowania takiego chleba żytniego na drożdżach jest znacznie krótszy, niż na zakwasie, dlatego też zazwyczaj wybór padał na drożdże.
Oto przepis na chleb, który robi się niemal sam. Nawet można zrobić na wakacjach! Nie planowałam piec chlebów podczas naszej miesięcznej podróży, ale gdy dojechaliśmy wieczorem do Splitu to po prostu w piekarni już nie było pieczywa. Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie.
Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne. Dzisiaj upiekłam taki szybki chleb na zakwasie żytnim z dodatkiem świeżych drożdży. Pracy przy nim mało, a chlebek upieczony w domu smakuje nawet bez masła i obłożenia.
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Dodajemy również mąkę orkiszową i gryczaną. Od kiedy pieczemy swój chleb, to ten sklepowy już nam nie smakuje. Pamiętam emocje jakie mieliśmy przy robieniu zakwasu i pieczeniu pierwszego chlebka.
Nie był nadzwyczajny, ale był nasz. Nie jestem może zbyt dużą miłośniczką chlebów na drożdżach, ale czasem z jakiś względów a to nie mam wystarczającej ilości zakwasu, a to zapomnę zakwas wyjąć z lodówki, a taki porządny domowy chlebek by się zjadło. Wtedy sięgam po przepisy na chleby na drożdżach. Pyszny chleb orkiszowy na drożdżach.
Przepis na chleb orkiszowy jest prosty i szybki, a sam chleb jest pyszny i długo świeży. Mam dzisiaj dla was przepis na pyszny i szybki chleb na drożdżach. Chleb żytni na drożdżach jest smaczny oraz bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jest też znacznie tańszy od pieczywa wyrastającego na zakwasie. Dlatego w sklepach, prócz bochenków pszennych, można kupić właśnie chleby żytnie na drożdżach.
Są one wypiekane z mąki zasobnej w węglowodany nieskrobiowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.