Ciasto : zagnieśc i podzielić na dwie części. Każdą część dać do woreczka foliowego i zamrozić. Na wysmarowaną blachę zetrzeć jedną część ciasta. Następnie utrzeć żółtka z cukrem i margaryną.
Na końcu ubitą pianę z białek. Na masę serową zetrzeć drugą część ciasta. Przepisy z kategorii sernik z kakao. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.
Sernik w cieście z kakao Przygotować ciasto. Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto. Dzielimy na dwie równe części. Wkładamy do lodówki i schładzamy ok min. Pozostałe białka ubijamy na sztywną pianę.
Jajka miksujemy z masłem i cukrem. Ubite białka musimy delikatnie. Jajko i żółtko ubić z cukrem na pulchną masę. Wszystko wyrobić na jednolitą masę następnie dodać mąkę, mleko i olej cały czas mieszając. Okruszki kakao: Margarynę zagotować z cukrem i kakao.
Na stolnicę wsypać mąkę, wbić jajko, dodać schłodzoną masę kakaową i proszek do pieczenia. Zarobić ciasto, które następnie trzeba podzielić na dwie, w miarę równe, części i włożyć do zamrażalnika na pół godziny. Dodane przez dora3w: Tylko o kuchni.
Nie zaliczam sie do amatorów pieczenia ,ale dlaczego mój sernik z rosą po upieczeniu nie jest puszysty tylko taki zbity? Podzielić na połowy i schłodzić. Masa serowa Białka ubić na sztywną pianę.
Wyjąć ciasto i jedną częścią wylepić dno przygotowanej blaszki. Ten sernik jest wspomnieniem z mojego dzieciństwa. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Przygotowanie dania sernik z kakao CIASTO: Do sitka dać mąkę, kakao i proszek do pieczenia.
Z cukrem i cukrem wanilinowym utrzeć margarynę. Do mąki dodać jajka, żółtka, śmietanę i utartą margarynę. Wyrobić ciasto i podzielić na dwie części. Jedną część wyłożyć na wysmarowaną brytfannę. Mam jednak sernik, który robiłam pierwszy raz.
Na święta zapominamy o diecie i pieczemy taki pyszny serniczek :) Słodziutki, tłuściutki i bardzo smaczny. Jest pyszny i pięknie się. Kiedy ciasto w lodówce będzie twarde, dzielimy je na dwie części i pierwszą z nich ścieramy na tarce na dno blachy, później wykładamy masę serową i na wierzchu ponownie ścieramy drugą część ciasta. Pieczemy w temperaturze 1stopni, przez ok. O tej porze roku bywa chłodno, dlatego też ciasta drożdżowe gorzej wyrastają.
Dobrze jest w takim przypadku wstawić ciasto do wyrastania do piekarnika z włączoną żarówką. Z racji, że praktycznie mamy jeszcze zimę to moim sposobem na szybkie chłodzenie jest wystawienie produktu za okno. Istnieje opinia, że sernik to jedno z bardziej wartościowych ciast.
Być może ma to coś wspólnego z zawartością mielonego sera, który – jak każdy produkt mleczny – dostarcza sporej porcji białka i wapnia. Nie jest to jedyny powó dla którego warto wziąć pod uwagę sernik z kruszonką na Wielkanoc. Aromat kawy jest mocno wyczuwalny, więc w zasadzie jest to sernik kawowy.
Kakao dodałam dla koloru, choć spełnia także funkcję mąki pszennej. Dzięki kąpieli wodnej prosty jak stół i delikatny w smaku (choć przygotowany na półtłustym zmielonym własnoręcznie twarogu). Osobiście bardzo lubię połączenie kakao z serem białym.
Niedługo sesja, więc nawał nauki przede mną, ale co nas nie zabije to nas wzmocni! Trzeba zacisnąć zęby i pruć na przód. A żeby mieć więcej energii i podjadać zdrowe.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na sernik z kakao. Z białek ubiłam piane i dodałam do sera lekko mieszając szpatułką. Warstwę serową wyłożyłam na podpieczony spód ciasta, na górę starłam druga część pozostawionego, schłodzonego ciasta. Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia. Polewa czekoladowa - przepis jak zrobić.
Najlepsza polewa czekoladowa do ciast.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.