poniedziałek, 20 sierpnia 2018

Przepis na chleb domowy graham

Chleb graham na drożdżach. Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów. Obydwa wyszły prawdziwie grahamowe, pyszne.


Jest to pierwszy chleb jaki upiekłam, ale już wiem, że będzie pieczony regularnie (bardzo lubimy w domu pieczywo graham).

Jutro próbujemy też przepis na chleb pszenny. Na pewno będę korzystać z propozycji i przepisów na stronie – porady bardzo cenne. Przepis na pyszny, domowy chleb graham.


Robi się go naprawdę łatwo i daję głowę, że zostanie zjedzony dosłownie w kilka chwil. Jego zapach, i chrupiąca skórka sprawiają, że ciężko. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!


Mieszanka na chleb zawiera wyłącznie naturalne składniki (bez polepszaczy, GMO, konserwantów).

Domowy chleb na tradycyjnych drożdżach. Z tego przepisu upieczesz dwa pokaźne bochenki. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy. Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.


Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham, na który przepis znalazł Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grahamka, weka i kajzerka. Zajrzałam do szafki a tam - mąka graham!


Wyszedł na prawdę przepyszny, z zewnątrz chrupiący, w środku miękki choć lekko zbity, a smak. Okazuje się, że chleb własnoręcznie robiony ma zupełnie inny smak niż chleby sklepowe. Muszę też zdementować plotkę, że chleby tuczą. Jeśli to będzie wasz pierwszy chleb – zdecydowanie na warsztat bierzcie przepis z bloga Plate of Joy. Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku.


Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu. Prosty i szybki przepis w sam raz na szybki wypiek.


Charakterystyczny smak nadaje kminek.

Moja pierwsza własna wariacja na chleb z maszyny. Chcesz cieszyć się smakiem domowego chleba? Poznaj przepisy na pyszne i zdrowe pieczywo!


Zanim jednak weźmiesz się za pieczenie, przeczytaj o tym, jak spożywanie chleba wpływa na ludzkie ciało i jakie pieczywo będzie dla Ciebie najlepsze. Mąka żurkowa to tylko chwyt producentów, to zwykła mąka żytnia, można na niej piec. Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Składniki: szklanki mąki pszennej, szklanki mąki z pełnego przemiału, łyżki soli, szklanki ciepłej wody, dkg drożdży. PIECZYWO – CHLEB – BUŁKI – NAJLEPSZY PRZEPIS – w tym dziale znajdziecie moje najlepsze przepisy na domowe pieczywo.


Domowe pieczywo jest zupełnie inne niż to z sieciowej piekarni, o supermarkecie nie wspominając. Wbrew pozorom przygotowanie go w domu wcale nie jest trudne. A przyjemność z wyciągania z piekarnika własnego wypieku - bezcenna. Zwykle chleby razowe składają się w z mąki z pełnego przemiału, a pozostałe to mąka pszenna oczyszczona. Tutaj mamy nie tylko pewność co do razowości naszego chleba, ale i do tego, że nie zawiera żadnych polepszaczy.


Mało z nim zachodu, a można go również mianować chlebem ratunkowym, bo uratował nas kiedy w niedzielne popołudnie okazało się, że nie ma pieczywa. Trzeba dać mu chwilę na wyrośnięcie, ale w porównaniu z chlebami na zakwasie czas i tak jest dużo krótszy. Kilka miesięcy temu napisał do mnie Wiesiek, podsyłając mi swój przepis na chleb z automatu.


Więc chciałbym bardzo cię Wieśku przeprosić, że dopiero teraz go publikuję. Prosty przepis na chleb – w czym najlepiej piec chleb? Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb.


Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek. Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty