czwartek, 23 sierpnia 2018

Co dodać do gofrów żeby były chrupiące

Domowe gofry chodziły za mną już kilka lat, ale zawsze miałam jakąś wymówkę żeby nie kupić gofrownicy. Na szczęście lub nieszczęście akurat przed świętami popsuł mi się opiekacz do kanapek i chcąc nie chcąc kupìłam urządzenie wielofunkcyjne z wymiennymi wkładkami gdzie m. Co zrobić żeby gofry były chrupiące? Po czym po upieczeniu gofrów stawiać je pionowo (oprzeć o coś) tak , żeby miały ze wszystkich stron dostęp do powietrza. Gofry chrupiące, takie najlepsze, kojarzą mi się z wakacjami nad morzem, w Kołobrzegu.


Kupowałam je w budce przy deptaku, ze świeżą borówką amerykańską oraz innymi owocami i bitą śmietaną. Były wtedy moją ulubioną rozrywką kulinarną! Bety, dzięki za przepis. Dawno nie robiłam gofrów, bo z przepisów które mam wychodziły niezbyt dobre.


Aż tu dzisiaj skorzystałam z Twojej rady i wyszły rewelacyjne, po prostu chrupiące pychotki. Ja, która może obyć się bez słodyczy, zjadłam naraz sztuki, z pudrem i chyba zjem jeszcze mniam, mniam. Wszystkim polecam ten przepis. Czasami wina w chrupkości gofrów leży po stronie gofrownicy, a nie po stronie przepisu. Przed wlaniem ciasta bardzo dobrze rozgrzej gofrownicę.


Nie musisz smarować jej tłuszczem, jeśli dodasz olej do ciasta. Im dłużej pieczesz gofry, tym są bardziej chrupiące. Aby dodać komentarz musisz być zalogowany.


A żeby były chrupiące opieram gotowe gofry o coś np. Szukałam smaku jak z budki, czyli chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku. Gofry Składniki (na około gofrów): pół kg mąki szczypta soli łyżki cukru łyżeczki cukru waniliowego łyżeczka proszku do pieczenia jajka szklanka mleka pół szklanki oleju woda gazowana W jednym naczyniu wymieszać składniki , w drugim mokre (z wyjątkiem wody gazowanej). Następnie połączyć zawartość obu naczyń i wymieszać. Do przygotowanego ciasta dodaj pianę z ubitych białek i delikatnie wymieszaj, tak aby fragmenty piany były nadal widoczne.


Nakładaj ciasto łyżką na rozgrzaną gofrownicę (możesz ją wcześniej delikatnie posmarować olejem) i piecz do zrumienienia ok. Lubię, żeby były dość masywne i chrupiące. Pierwsze były za gumowe, drugie za cienkie, aż w końcu trafiłem na właściwy przepis na gofry i są w sam raz.


Oto mój przepis na gofry i chętnie się nim podzielę. Wracając jednak do gofrów. Jest wiele sposobów na to, by gofry wyszły świetne. Mój przepis na chrupiące gofry jest prosty, ale trzeba przestrzegać kilku ważnych zasad. Jedna z nich jest taka, że nie wolno zaglądać do gofrów w trakcie pieczenia.


Jest to kluczowe przy przepisie na ciasto na gofry chrupiące. Bardzo chrupiące gofry Wczoraj wujek Marek poprosił mnie o zrobienie gofrów,a ze dwa razy powtarzać mi nie trzeba,przez cały dzień będą gofry. Myślę ze nie ma sezonu na gofry,w czasie wakacji zdecydowanie więcej punktów gastronomicznych ma w sprzedaży, najlepsze są domowe,które są u nas w domu od dawna. Poniższe wskazówki dotyczą gofrów amerykańskich czyli tych bez drożdży (a nie gofrów belgijskich które są z drożdżami). Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Starałam się, żeby bezglutenowe gofry wyszły perfekcyjnie, czyli były puszyste w środku, ale chrypiące na zewnątrz tak, żeby trzymały cały, nakładany na nie arsenał pyszności. Co więcej, te gofry nie miękną z czasem jak te tradycyjne i nie uginają się pod nałożonymi dodatkami. Tyle, że do ciasta weszły trzy jajka bo były malutkie.


A co do soli, to szczypta do piany, sprawia, że lepiej się ubija i jest trwalsza. Rzeczywiście w 1 lepsze bez cukru, z dżemem truskawkowym, są wystarczająco słodkie nie zapychają i mają o niebo mniej kalorii. W smaku są neutralne, ciasto w środku gofrów jest sprężyste i delikatne, natomiast na zewnątrz bardzo chrupiące. Jest jedna tajemnica przy przygotowywaniu gofrów, a mianowicie, żeby gofry były chrupiące, należy je po upieczeniu przestudzić na kratce.


Jak uzyskać chrupiące gofry? Chrupiące ciasto to jedna z ważnych cech dobrze zrobionych gofrów. Zwłaszcza, jeżeli robimy gofry domowe, to ich jakość jest powodem do dumy dla twórcy.


Po pierwsze można skorzystać z gotowej mieszanki do wyrobu gofrów.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty