piątek, 24 sierpnia 2018

Jak zrobić ciasto drożdżowe na pizze

Jak zrobić ciasto na pizze. To najlepszy przepis, aby zrobić cienkie lub grube ciasto na pizze. Tego, jak zrobić ciasto na pizze nauczyłam się wiele lat temu. Często zadajecie mi różne pytania w komentarzach i mailach.


Najpierw rozpuszczam drożdże w niewielkiej ilości ciepłej wody, należy dokładnie wymieszać, aby nie resztki nie pozostawały na ściankach naczynia.

Następnie należy przesiać mąkę do miski, dodać sól, oliwę, zrobić wgłębienie na środku i wlać rozpuszczone drożdże. Do przesianej na stolnicę mąki dodaj odrobinę oleju, soli i wyrośnięte już drożdże. Postaraj się zrobić to dokładnie, by nie powstały grudki z mąki. Wyrobione ciasto nakryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. Po tym czasie przełóż ciasto na stolnicę i rozwałkuj je.


Przepisy, jak zrobić - Smaker. Wyrośnięte ciasto przekładamy na oprószony mąką blat.

Ciasto delikatnie rozciągamy lub wałkujemy na okrągły i cienki placek. Można także podzielić je na części i przygotować mniejsze i bardziej cienkie pizze. Tak przygotowane ciasto smarujemy ulubionym sosem i wykładamy składnikami. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Zgadzam się,że w cieście na pizze na pewno nie ma jajka.


W sumie każdy ma prawo udoskonalac swoje prepisy. Jednak jajko jest substancja wiążącą,która raczej nie dodaje lekkosci. Zobacz jak zrobić najlepsze ciasto drożdżowe. To mój ulubiony i najbardziej sprawdzony przepis na proste ciasto drożdżowe z rodzynkami i kruszonką.


Krok po kroku opisuję jak je zrobić. To klasyka sama w sobie! UWAGA: ciasta na pizzę nie wałkujemy lecz rozciągamy palcami - dzięki temu zachowamy strukturę ciasta i po upieczeniu będzie ładnie wyrośnięte.


Podgrzać mleko i drożdże z niewielką ilością cukru (ok. połowy). Następnie do podgrzanej masy dosypać mąkę do konsystencji gęstej śmietany i odstawić do wyrośnięcia na ok. Po wyrobieniu kulę ciasta podzielić na dwie części.

Z każdej rozciągnąć na dłoni w powietrzu albo wywałkować duży krążek o średnicy ok. Można zrobić placek o mniejszej średnicy, będzie wtedy pizza na grubym spodzie. Spody ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i posmarowanej oliwą. Pizza to włoskie danie znane i uwielbiane przez wszystkich!


Każdy miłośnik tego przysmaku powinien wiedzieć jak zrobić dobre ciasto na pizzę, które jest jej prawdziwą podstawą. Może być cienkie i chrupiące lub grube i puszyste. Dowiedz się jak wyrobić ciasto do pizzy, a także właściwie je rozwałkować i wypiec. Ciasto na pizzę Magdy Gessler posiada jeden sekret. Najlepszy przepis na ciasto na pizzę to zostawienie zaczynu na 12- godzinne fermentowanie.


Wtedy dodaje się pozostałą część mąki, wody, oliwy i szczypty soli. A następnie zostawienie ciasta na właściwe wyrastanie przez dwie godziny. Prosty i sprawdzony przepis na ciasto na pizzę. Po przeczytaniu tego artykułu bez problemu przygotujesz ciasto na pyszne i chrupiące pizze.


Ciasto, na które przepisy miałam wcześniej jakoś mi nie smakowało. Teraz robię ją częściej bo ciasto jest bardzo dobre, szybko się robi i szybko rośnie. To jest przepis na dużą blachę, taką z wyposażenia piekarnika, ale można zrobić z połowy porcji czy jeszcze mniejszej.


Jeżeli masz dosyć wyrabiania ciasta drożdżowego i czekania aż wyrośnie, ciasto bez drożdży to idealne rozwiązanie. Do przygotowania ciasta potrzebne musimy wyszperać w kuchni poniższe składniki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty