Dlaczego mój chleb na zakwasie się nie udał? Jeśli zamiast chleba wyszedł zakalec – ciasto było pieczone za krótko lub za długo rosło, mogło też mieć więcej drożdży niż zalecane było to w przepisie lub wyrastało w zbyt niskiej temperaturze. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Mam pytanie do dobrych kucharzy:) Zawsze gdy piekę placek wychodzi mi zakalec i najgorsze to jest to, że nie wiem dlaczego.
Chleb wstawiam do zimnego piekarnika, który nastawiam na temp.
C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Rzadko piekę chleby na drożdżach, chyba, że są to jakieś szczególne chleby, np. Jest jednak pewien taki chleb, Hätäleipä się nazywa, którego główną zaletą jest to, że robi się go bardzo szybko. Czyli gdy chlebak świeci pustkami, wyciągamy drożdże i mniej więcej po godzinach mamy bochenek na stole.
Efekt nieudanego ciasta, choć znam takich, którzy ciasto z zakalcem uwielbiają! Twarda podeszwa zamiast biszkoptu lub miękka, wilgotna warstwa w murzynku, zupełnie jak specjalnie zaplanowane nadzienie. Co to jest i skąd bierze się zakalec, jak go uniknąć i co zrobić, kiedy zdarzyło nam się upiec ciasto z zakalcem?
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste.
Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. To mój pierwszy chleb na zakwasie jednak uważam, że wszystko zrobiłam dobrze i coś jest nie tak z proporcjami. Nie mam drogich sprzętów i przy ostatni ręcznym wyrabianiu gdybym nie podsypała mąką to ciasto wylądowało by w koszu.
Sam chleb ocenie jak go wreszcie po tych męczarniach go upieke. Na razie straciłam do niego. Mój pierwszy chleb żytni razowy na zakwasie Nie byłabym sobą gdybym nie poszła za ciosem. Nie mogłam się powstrzymać i od razu (po zakończeniu produkcji zakwasu) upiekłam swój pierwszy razowy chleb żytni na prawdziwym zakwasie.
Witam, zrobiłam chleb wg przepisu na mące żytniej z dodatkiem płatków owsianych i zmielonych orzechów włoskich. Piekłam w 2stopniach w piekarniku elektrycznym z termoobiegiem. W dodatku ciasto opadło i pół formy pod spieczona skórką było puste. Jak sie popuka w chleb od spodu, wydaje gluchy odglos.
Jezeli chleb jest zytni, foremkowy, to wyjmuje z formy i pukam.
Jak jest miekkawy, to zostawiam jeszcze na jakies minut, zeby sie dopiekl bez formy. Chlebki na zakwasie ladnie wychodzily przez cale lato, zima zaczely opadac po wyjeciu z piekarnika. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Chleb jest soczysty w środku i ma pyszną chrupiącą skórkę.
Chleb żytni, na żytnim zakwasie to tylko mąka, sól i woda oraz zakwas. Smakuje obłędnie, gdyż zakwas żytni z mąką tego samego rodzaju tworzą niezwykle zgrany duet. Piekłam chleb z tego przepisu, ale wyszedł mi zakalec, choć mimo wszystko mi smakował :). To oczywiście nie kwestia przepisu, tylko moje błędy, ale chcę dociec, co było przyczyną. Na pewno pierwszy powód był taki, że miałam za młody zakwas i ciasto nie wyrosło.
Poza tym akurat było dość zimno. A do tego jeszcze prostszy w wykonaniu niż pokazywany wcześniej pierwszy chleb nawet na młodym zakwasie;) Ten także wyjdzie na młodym, a co więcej zdecydowanie krócej się na niego czeka, bo znacząco przyczyniają się do tego zarówno sposób robienia ciasta, jaki technika wyrastania. Chleb na zakwasie… Kto raz spróbował dobrze wyrośniętego, aromatycznego, jeszcze ciepłego chleba na zakwasie – długo nie zapomni jego smaku. Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Pieczenie chleba na naturalnym żytnim zakwasie to sztuka.
Staram się od kilku tygodni upiec chleb na zakwasie. Piszę staram się bowiem wyniki moich poczynań są dalekie od oczekiwań. Chciałbym aby mój chleb był jak najbliższy w swojej konsystencji do chleba ze sklepu.
Póki jest świeży póty jest miękki a zarazem chrupki. Może jeszcze nie jest zbyt wyrośnięty, ale to już nie zakalec. Z tej okazji przygotowałam ciemny chleb pszenno-żytni na zakwasie. Bardzo prosty chleb pszenny z dużą ilością żytniego, razowego zakwasu.
Nie wymaga wcześniejszego przygotowania zaczynu, wystarczy sam aktywny zakwas. Dzięki tak dużej ilości zakwasu chleb jest cięższy, ciemniejszy i bardziej chlebowy :). Musi to być właśnie taki chleb bo mój synek ma alergię na pszenicę. Próbowałam upiec w maszynie do chleba ale nic nie wyszło. No więc muszę wierzyc że mi się uda.
Mam teraz pytanie jakiej konsystencji powinien być.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.