C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Kiedy kilka dni temu wpadł mi w oko ten przepis postanowiłam go wypróbować. Tutaj trzeba zdecydowanie dodać – to nie jest zabawa dla niecierpliwych. Pieczenie chleba na zakwasie nie jest ani trudne, ani pracochłonne, jednak wymaga jednego: czasu.
Więc jeśli jesteś w miarę cierpliwy, spróbuj.
Dzisiaj przedstawię Wam chleb, którym powróciliśmy do pieczenia na zakwasie. Zasmakowałem go ponad rok temu u szwagra Krzysztofa – ciasto wyrobił wieczorem, rosło całą noc, a poranek przywitał domowników zapachem świeżo upieczonego chleba…. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie.
Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wyk. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie.
Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością. Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto.
Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Mój zakwas jest na mące typ 7i wychodzą mi naprawdę pyszne chleby i rosną wspaniale. Zakwas mam prawie roczny i już nie muszę dodawać drożdży bo chleby rosną pięknie.
Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.
Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. A przepis na chleb żytni mam w planach dodać niedługo na stronę, ale jeśli Ci się śpieszy to napisz do mnie, prześlę Ci na maila.
Masz już dokarmiony zakwas. Teraz czas na pieczenie. Wszystkie składniki wymieszaj w misce. Przepis na prosty chleb żytni.
Masa powinna być dość gęsta, a jednocześnie na tyle rzadka, by wszystko się dobrze mieszało.
Dodane przez kryska w: Tylko o kuchni. Podstawowym składnikiem jest zakwas. Do jego sporządzenia potrzebnych będzie kilka kromek go chleba oraz ciepła, przegotowana woda. Zalewamy połamany chleb wodą i pozostawiamy na 4-5.
Po tym czasie ciasto podzielić na części, uformować bochenki, umieścić je w oprószonych mąką koszach do wyrastania. Przykryć szczelnie, pozostawić na - godziny do wyrośnięcia. Pierwsze minut w temperaturze 250ºC, po minutach obniżając do 200ºC. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni.
Z tej masy odkladam 4Łyżki jako zakwas na moj następny chleb. Moj przepis na chleb to wyrobiona masa ktora dojrzewa sobie w spokoju przez całą nic juz w foremkach. Rano odpalam piec na 180stopni na godzinę i dwadzieścia min.
Chlebki dwa jak marzenie. Do pieczenia chlebów najczęściej wykorzystuje się blachę piekarnikową, która powinna zostać najpierw nagrzana w rozgrzewanym piekarniku. Zakwas - wynaleziono go tysiące lat temu w Egipcie.
Zakwas to nic innego, jak mąka z wodą i… dużo ciepła. Dziś coraz częściej piecze się chleby na drożdżach - to łatwiejsze i mniej czasochłonne, ale… chleb jest zupełnie inny. Polecam każdemu, kogo do tej pory przerażało pieczenie na zakwasie, a także osobom pracującym -z łatwością da się wpleść nawet w napięty harmonogram dnia;) Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej:) Wypróbuj i podziel się Twoją opinią!
A oto filmik jak przygotowałam fenomenalnie prosty chleb -na zakwasie. Generalnie można zamiast drożdży dodać zakwas, bo dobrze prowadzony i często odświeżany zakwas ma w sobie drożdże. Wymieszaj i zagnieć ciasto. Podziel je na dwie części. Włoż masę do dwóch, podłużnych form (tzw. “keksówek”) wyłożonych papierem do pieczenia.
Natnij wierzch nożem, by ciasto nie pękało podczas rośnięcia. Następnie posmaruj chleb wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godziny. Zacznę od tego, że raczej nie piszę postów – szczególnie pod kulinarnymi przepisami. Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba.
Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie. Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący. Dopiero teraz zakwas nadaje się do użycia. Nie zużywaj całego zakwasu.
To co ci zostanie dokarmiaj co jakiś czas, aż uzbiera się porcja na kolejne pieczenie :). Ale twój zakwas jest dość młody, ma mało mocy i istnieje ryzyko, że chleb nie wyrośnie na nim (im starszy zakwas tym silniejszy).
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.