poniedziałek, 12 września 2016

Chlebek czosnkowy

Ten odrywany chlebek naprawdę jest nieziemsko smaczny. Nie miałam dzisiaj pieczywa, mogłabym upiec zwykły chleb lub bułki lecz przypomniałam sobie o chlebku odrywanym, który widziałam na zszywce. Ciasto oraz nadzienie jest bardzo szybkie i proste do wykonania, składników nie ma dużo, a jego smak i zapach jest rewelacyjny. Tym razem postawiłam na drożdżowy odrywany chlebek czosnkowy.


Jest przeeepyszny sam w sobie, jak również stanowi genialny dodatek do każdej sałatki, czy szaszłyków, karkówki, kiełbasek z grilla.

Przepis na odrywany chlebek. Polecam upiec go w keksówce, wtedy chlebek elegancko się odrywa, a ser się genialnie ciągnie. Chleb czosnkowy do odrywania, czyli przepis na fenomenalny, mięciutki, genialnie pachnący czosnkiem chlebek. Idealny na imprezy jak i na codzień.


Dziś przepis na najlepszy w świecie chlebek czosnkowy :) Uwielbiam upiec taki chlebek, szczególnie gdy wieczorem mają przyjść znajomi, jest świetną przekąską do piwka. CHLEBEK CZOSNKOWY - do powstania tego przepisy zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, pytając czy mam przepis na chleb czosnkowy. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować aromatyczny chlebek czosnkowy.

Ten chlebek robiłam po raz pierwszy, ale na pewno nie ostatni! Jest tak pyszny, że zjedliśmy go na raz. Pachnie i smakuje lepiej jak znane bagietki ziołowe ze sklepu. Chlebek bardzo smaczny, nawet następnego dnia.


Pomysł podania w keksówkach jest bardzo dobry, ponieważ rozpuszczone masło nie będzie skapywało na piekarnik. Masełko: Czosnek obrać, przecisnąć przez praskę i dodać do masła. Następnie dodać zioła , sól i zmiksować. Ciasto: Drożdże rozkruszyć w misce dodać wodę, mleko, łyżkę mąki , cukier wymieszać i zostawić pod przykryciem na minut. Po minutach dodajemy mąkę z solą, wbijamy jajko - mieszamy i dodajemy oliwę z oliwek.


Rwany chlebek Możesz też skorzystać z samej bazy pod rwany chleb na drożdżach i kulki chlebowe obtoczyć w samym maśle czosnkowym czy też zwykłej mieszance ziół prowansalskich. Możesz również obtaczać je w tartym serze wymieszanym z ulubionymi świeżymi ziołami. Ja jestem w tym chlebie zakochana:) Zresztą wszyscy po prostu go uwielbiamy. Połowa bochenka znika praktycznie zaraz po upieczeniu, jedzona w postaci świeżych, pachnących kromek z masłem.


No jest po prostu przepyszny! Chleb czosnkowy jest wspaniałą przekąską na imprezę domową, na grilla czy jako dodatek do pomidorów z mozzarellą. Pomimo, iż często uskarżamy się na nieprzyjemny zapach z ust po zjedzeniu czosnku, należy przyznać, że chleb czosnkowy jest pyszny i bardzo zdrowy.

Poniżej przedstawiam prosty lecz wspaniały przepis na chleb czosnkowy. Potrzebujesz jedynie bochenka chleba, odrobiny masła i oczywiście czosnku. W zależności od tego w jaki sposób będziesz zapiekać chlebek, wyjdzie on miękki lub chrupiący. Więcej szczegółów poznasz poniżej. Niesamowity pyszny chlebek czosnkowy , którego można zjeść zarówno na kolację jak i śniadanie.


Rozkruszamy drożdże, dodajemy cukier. Zalewamy odrobiną ciepłą wodą. Mieszamy roztwór i odstawiamy na minut. Do misy wsypujemy mąkę, dodajemy roztwór z drożdży oraz sól. Stopniowo dolewając wodę wyrabiamy ciasto ręcznie lub.


Najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, kiedy jest jeszcze ciepły, a jego kuszący aromat roznosi się po kuchni. Odrywany chlebek czosnkowy Mięciutki, puszysty, pachnący masełkiem czosnkowym. Wytrawna wersja Monkey bread (Małpiego chlebka) z masłem czosnkowym, serami, ziołami i przyprawami. Dodatki możecie dobrać sami, dodać posiekane orzechy, siemię czy czarnuszkę lub zrobić tylko z serem. Pokusiłam się na rwany chlebek.


Mocno czosnkowy, z dodatkiem sera mozzarella i pietruszki. Połowę zjedliśmy nim zdążył ostygnąć - wg mnie taki jest najlepszy. Ser mozzarella ciągnął się fantastycznie, a zapach czosnku wypełnił dom na wiele, wiele godzin :) Taki chlebek będzie idealną przystawką.


Stawiamy bochenek na środku stołu i każdy bez zbędnych ceregieli odrywa sobie po kawałku. Najlepszy, gdy jeszcze jest nieco ciepły, ale następnego dnia też daje radę. Kliknij, aby zobaczyć przepis.


Nie robiłam z suszonym czosnkiem, ale można spróbować. Hinduskie jogurtowe chlebki naan były już kiedyś prezentowane przeze mnie na blogu. I chociaż tamten przepis jest godny polecenia i wiem, że sprawdził się on nie tylko w mojej kuchni to jednak trzeba mieć świadomość, że naan pieczone w piekarniku zawsze będą inne niż tradycyjne wypiekane w piecu Tandoori.


CHLEBEK CZOSNKOWY – do powstania tego przepisy zainspirowała mnie Czytelniczka bloga, pytając czy mam przepis na chleb czosnkowy. Po Prostu Pycha Obserwuj bloga Obserwujesz bloga poprostupycha.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty