wtorek, 20 września 2016

Ciasto naleśnikowe kwestia smaku

Mąkę wsypać do miski, dodać jajka, mleko, wodę i sól. Zmiksować na gładkie ciasto. Dodać roztopione masło lub olej roślinny i razem zmiksować (lub wykorzystać tłuszcz do smarowania patelni przed smażeniem każdego naleśnika).


Naleśniki smażyć na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem np. Odstawić na około minut.

Rozgrzać i natłuścić patelnię małą ilością tłuszczu (można też smażyć naleśniki beztłuszczowo jeśli jest taka konieczność). Krótko smażone plasterki cukinii w delikatnym cieście naleśnikowym. Smakują i wyglądają jak najlepsze placki z cukinii ;-) Do podania pasować będzie prosta sałatka np.


Cukinia smażona w cieście naleśnikowym sprawdzi się też jako dodatek do obiadu. Ryba w cieście naleśnikowym - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Plasterki jabłek z cynamonem i wanilią smażone na złoto w cieście naleśnikowym.


Podawane z jogurtem naturalnym i syropem klonowym lub miodem.

Czy można nie lubić takiego zestawu? Pycha, dla dzieci i dorosłych! Do tego szybkie przygotowanie i same proste składniki, które skompletujecie bez trudu nawet w sytuacjach awaryjnych.


Ciasto na naleśniki - Przepisy. Witaj Aby zrezygnować z newslettera Smaki Życia naciśnij przycisk Rezygnuję. W przeciwnym wypadku - Anuluj. Gdy przechodzi się na dietę bezmleczną często brakuje pomysłów na nowe dania.


Wszystkie składniki na ciasto naleśnikowe zmiksować, pozostawić ciasto na minut, żeby dojrzało. Po tym czasie ciasto powinno mieć konsystencję gęstej śmietany. Patelnię (najlepiej taką przeznaczoną do smażenia naleśników, z niskimi brzegami) rozgrzać.


Posmarować cienko olejem – używając do tego silikonowego pędzelka. Wydrukuj lub pobierz PDF z przepisem. Na końcu doprawić solą i pieprzem do smaku. Mięso, pieczarki i cebulę a także włoszczyznę zmielić w maszynce do mięsa, wyłożyć na patelnię, dodać rosół, sól, pieprz do smaku, wymieszać.


Po ostudzeniu dodać jajko, wymieszać.

Brokuły w cieście naleśnikowym - DoradcaSmaku - ten przepis cieszy się popularnością, sprawdź. Cukinia w cieście naleśnikowym to świetna przekąska, która nas nasyci i zachwyci swoim smakiem. A to wszystko pomimo bardzo prostego przygotowania. Dzięki ziarenkom smaku WINIARY, wydobędziemy z cukinii to, co najlepsze i nasza przekąska zaskoczy wszystkich, którzy zdecydują się jej skosztować.


Smacznie Szybko Tanio - Pyszna Kuchnia. Kto próbował jabłka smażone w cieście naleśnikowym? Nie wyobrażam sobie również innego tłuszczu do smażenia niż sklarowane wcześniej masło. A teraz nie pozostało Wam nic innego do zrobienia, jak usmażyć porcję pysznych naleśników!


Filety z ryby pokroić na kawałki , obtoczyć w mące, a następnie zanurzyć w cieście naleśnikowym. Obtoczone w cieście naleśnikowym fileciki smażyć na rozgrzanym oleju przez ok. Po usmażeniu osączyć na papierowym. Przygotuj ciasto do obtoczenia śledzi.


Mąkę, mleko i jajka (jak na ciasto naleśnikowe) wrzuć do wysokiego naczynia i wymieszaj za pomocą miksera. Pod koniec wsyp odrobinę soli i pieprzu dla złamania smaku. Na patelni podgrzej olej lub oliwę. Szparagi w cieście naleśnikowym szparagi umyć, odciąć stwardniałe dolne końce, obrać z włóknistej skórki. Wkładać do zimnej wody aby nie sczerniały.


Następnie związać w pęczki, włożyć do wrzącej osolonej wody z dodatkiem cukru, ugotować pod przykryciem. Po ugotowaniu wyjąć, odsączyć, rozwiązać pęczki. Osobiście u mnie w domu naleśniki bez jajek były zawsze podstawowym ciastem naleśnikowym i jakoś nikt nie zmuszał się do ich dodawania.


Ja robiłam coś bardzo podobnego, tylko, że ciasto naleśnikowe było takie samo jak na zwykłe naleśniki (różnica jest w tym, że nie dodawałam wody gazowanej). Ale do tego dania dodałam ser żółty i wyszło bombowo Przepis jest wart polecania Mogłabym jeść to na okrągło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty