czwartek, 8 września 2016

Składniki do sernika

Składniki na masę serową:,2g sera mascarpone,szkl. Polewa ze śmietaną Zott Natur min łatwe tanie. Dodatki Domowa przyprawa do sernika.


Wystarczy składniki do przygotowania niezwykle smacznego sernika! Dodane przez VipDelikatesy w: Tylko o kuchni. Uważamy, że takie okazje należy wykorzystywać, więc na pewno pieczemy (i zjadamy) sernik.

No właśnie - przepisów jest multum, a który najlepszy? Gotowany, a może wegański z kaszy jaglanej? Sernik na zimno, a może z nerkowców? Aby przygotować spód do sernika, najpierw przesiej mąkę z proszkiem do pieczenia i cukier.


Dokładnie wszystko mieszaj. Przepisy z kategorii skladniki-na-sernik. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Wszystkie składniki wymieszać mikserem na jednolitą masę.

Na koniec dodać pianę i jeszcze delikatnie wymieszać z masą serową. Gdy ktoś woli bardzo słodkie wypieki, może jeszcze dodać trochę cukru pudru. Niektóre serniki można piec bez spodów, do innych polecam spód z ciasteczek, a jeszcze inne są najlepsze na klasycznym kruchym spodzie.


Dzisiaj przepis na najlepszy kruchy spód do sernika. Taki spód radzę zapiec przed nałożeniem masy serowej, dzięki czemu pozostanie kruchy i nie nasiąknie wilgocią od sera. Nie jest to tradycyjny sernik jaki jadlam kiedys u babc czy u gosci ,niewiem niby okej jest ale jest za wilgotny , za niski , ale przede wszystkim jest nijaki w smaku,moze to zalezy do sera bo uzylam vitello z biedronki ktory przed upieczeniem byl o wielel epszy w smaku.


Jestem zawiedziona bo chcialo mi sie tradycyjnego sernika jaki byl kiedys podawany przez moje obie babcie i przez roznych. Z jajek oddziel białka od żółtek. Oetkera, - 1g rozpuszczonego masła. Istnieje również przepis na sernik wiedeński z budyniem, z kaszą manną czy z mąką ziemniaczaną i mascarpone.


Spód do sernika wiedeńskiego można przygotować z herbatników lub z kruchego ciasta. Nastaw piekarnik do temp. Do miski dodaj twaróg, wsyp cukier drobny, cukier z prawdziwą wanilią i opcjonalnie przyprawę do sernika, a także dodaj miękkie masło. Całość zmiksuj przez 2-minuty. Proporcje sernika nieco zmniejszyłam, aby upiec go w tortownicy o średnicy cm.


Głównym składnikiem sernika jak sama nazwa mówi jest ser biały. Często dodawane są do niego także rodzynki.

Pozostałe składniki spodu sernika dodajemy do misy miksera i mieszamy. Dolewamy wystudzone masło i wyrabiamy ciasto. Zobacz sprawdzone przepisy na pyszne serniki na kruchym spodzie, na herbatnikach lub bez ciasta. Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami. Wraz z dodatkiem kwaśnej śmietany zapewnią masie na ciasto puszystość.


Sekret pysznego sernika tkwi w odpowiedniej masie serowej. Do jej przyrządzenia doskonale nadaje się biały twaróg, który należy utrzeć z cukrem waniliowym (możesz go ewentualnie zastąpić łyżeczką miodu lub cukrem pudrem). To właśnie od tego produktu zależy w głównej mierze struktura sernika, a w ostateczności i smak deseru.


Przygotowanie dania szybki i łatwy sernik. Piekarnik nagrzej do 1stopni (grzałka góra-dół). Przez cały czas pieczenia sernika nie zmieniaj temperatury pieczenia.


Przez cały czas pieczenia nie otwieraj też piekarnika. Masło przełóż do rondelka i roztop. Jeśli pod koniec pieczenia sernika kruszonka nie będzie satysfakcjonująco rumiana, to możesz na kilka minut włączyć opcję górnego grilla.


Wracając do sernika, sernik jest bardzo efektowny i oryginalny ze względu na swój kolor. Smak herbaty w serniku jest delikatnie wyczuwalny, ale można dodać jej więcej niż jest podane w przepisie smak będzie, wtedy mocniejszy. Do sernika dodałam skórkę i sok z limonki, co nadało lekkiego i orzeźwiającego aromatu. Małymi partiami mieszamy jajeczną masę z mascarpone. Dodajemy wanilię i dokładnie łączymy składniki.


Ubitą na sztywno kremówkę powoli mieszamy z wcześniej przygotowaną masą. Do żelatyny wlewamy kolejne dwie łyżki wody i delikatnie podgrzewamy. Miksujemy krótko, tylko do powstania jednolitej masy. Oprócz zmielonego twarogu możemy upiec sernik również z gotowych zmielonych serów, z cream cheese.


Białka oddzielić od żółtek. Dodawać żółtka, po kolei, ucierać. Nie trzeba ciasta schładzać. Wypróbowałam wiele przepisów na sernik na zimno, ale ten nie ma sobie równych.


Do sernika na zimno wykorzystuję ser półtłusty, który mielę dwukrotnie w maszynce elektrycznej lub ręcznej. Czasami idę na łatwiznę i kupuję w sklepie ser zmielony podwójnie lub potrójnie w wiaderku ewentualnie foliowym woreczku.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty