Najbardziej popularne są gofry brukselskie (gaufres de Bruxelles) oraz gofry z Liège (gaufres de Liège). Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam #128578; Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)). Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami.
Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni.
Drożdże rozkruszamy i mieszamy aż się nieco rozpuszczą. Do miski lub dzieży miksera wsypujemy mąkę, sól, cukier waniliowy, wbijamy jajko i dodajemy żółtko. Dziś przepis na pyszne gofry „belgijskie” – nie do końca są one takie jak te prawdziwe belgijskie, ale smakują wspaniale i zapewne nie raz będziemy do nich wracać. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Małe Wypieki. Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie.
Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru.
Gęste drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu. Następnie wsyp pozostała mąkę. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku.
Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki. Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:)) Zrobiłam sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. Przepis na gofry belgijskie nie odbiega zbytnio od receptury na ich popularną w Polsce odmianę.
Wykonanie jest równie proste, należy jednak dysponować odpowiednim urządzeniem. Niezbędna do przyrządzenia gofrów będzie gofrownica, dzięki której możliwe jest upieczenie smacznych i kształtnych gofrów. GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem). Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie.
Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry belgijskie. Unikajcie wyjmowania ich zbyt wcześnie z gofrownicy - powinny być złotego koloru. Podaję je tylko z owocami, ale moja rodzinka dodaje jeszcze bitą śmietanę. Przystępne przepisy do zrobienia w domu!
Wysyłając ten formularz akceptujesz Regulamin serwisu.
Pobierz dzisiaj za darmo! Nie sprzedajemy i nie przekazujemy informacji o naszych użytkownikach podmiotom trzecim. Przepisów na nie znaleźć można mnóstwo – zwłaszcza, że w każdym regionie Belgii przyrządza się je, podobno, również w trochę inny sposób. Unsubscribe from Sweet corner?
Sprawdzony przepis na belgijskie gofry od MniamMniam. Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Belgijskie gofry z Liege pyszny i sprawdzony przepis.
Ucieramy masło mikserem na puszysty krem. Kolejno ubijamy jajka, dodajemy do masła na przemian z przesianą mąką. Dzięki niemu gofry zyskują wyjątkowy smak i karmelową barwę. Jeśli nie uda Ci się znaleźć perłowego cukru w sklepie, możesz bez problemu kupić go przez internet. Naprawdę warto, ponieważ bez niego prawdziwy przepis na gofry belgijskie nie istnieje.
Musze przyznać, ze kiedy po raz pierwszy spróbowałam ich smaku, zaczarował mnie na dobre sprawiając, że stałam się wierną fanką tej wspaniałej przekąski. Tradycyjne gofry belgijskie są okrągłe, więc po rozgrzaniu gofrownicy należy nakladać je łyżką stołową. Jeśli mamy gofrownicę, która robi dwa mniejsze gofry na raz, to na środku każdej z dwóch foremek w gofrownicy nałożyć dużą czubatą łyżkę ciasta i- nie rozprowadzając- zamknąć gorfownicę. Znalazłam dziś rewelacyjny przepis na belgijskie gofry. Byłam przekonana, że nie zastąpię tego z którego dotychczas korzystałam żadnym innym.
Ten jest moim absolutnym faworytem! Są one przygotowywane na drożdżach i dodaje się do nich cukier perlisty, który jest większy niż ten zwykle używany. W trakcie pieczenia cukier rozpuszcza się, a następnie krystalizuje dzięki czemu nadaje waflom belgijskim specyficzny karmelowy smak. Gofry chr Zobacz więcej.
CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. Te gofry zawierają dość dużo kalorii, dodajemy do nich. Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry.
To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.