środa, 7 września 2016

Sernik londyński

Nie kombinowałan z przepisem - zero modyfikacji. Masa serowa zsiadła się bez problemu. Po godzinie sernik był gotowy.


Leciutko zaczął rosnąć w miejscu gdzie piekarnik ma tendencję do nadmiernego przygrzewania. Ale przekręciłam formę i było ok.

SERNIK LONDYŃSKI Od kilku dni chodzi za mną sernik, ale taki z prawdziwego sera twarogowego. Będzie to sernik upieczony w kąpieli wodnej. Po takim sposobie pieczenia sernik uzyskuje aksamitną.


Sernik londyński piecze się w tzw. Oznacza to, że tortownica z ciastem musi znajdowac się w jeszcze jednym (nieco większym) naszyniu wypełnionym wrzątkiem. W tym celu piekarnik rozgrzewamy do 1stopni,a w czajniku gotujemy wodę.


Tortownicę w ciastem wstawiamy do tej większej, wlewamy wrzątek do ok.

Jeszcze delikatniejszy i bardziej kremowy niż znany większości sernik nowojorski. Majana Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Majanowe Pieczenie. Nigella Lawson - Jak być domową boginią. Nie dość, że wygląda nieziemsko, to równie dobrze smakuje. Jeden z moich ulubionych serników.


Tak, jak przez ostatnie miesiące nie miałam ochoty na serniki tak teraz mam. Kremowy i elegancki sernik z polewą z kwaśnej śmietany. Taka wariacja na temat sernika wiedeńskiego. Krokodyl posiada też inne przepisy.


Bakłażan, soczewica i pomarańcze. Owoce z ricottą i dukkah. Przepis na sernik londyński z czekoladą z bloga aaaledobre. Przygotuj to danie we własnym zakresie i podziel się swoja opinią!


Kocham serniki sernikowe, bez kilogramów dodatków i udziwnień. Ten trafia idealnie w moje (nasze) potrzeby. Ser, jaja i niewiele więcej.

Oglądam, szukam, a jak coś mi się spodoba, zaznaczam do wykonania. Bardzo nam smakował, taki delikatny, kremowy, pokryty cienką smużką. Herbatniki zmiksować w blenderze, dodać roztopione masło, czekoladę i kakao.


Dokładnie wymieszać i przełożyć na spód formy (20cm). W międzyczasie za pomocą miksera utrzeć serki z jajkami, żółtkami, sokiem z cytryny i cukrem. Ciasto powinno się ściąć, ale nie za mocno: musisz mieć pewność, że śmietana, którą polejesz sernik, nie wsiąknie w niego, tylko utrzyma się na powierzchni. Wymieszaj trzepaczką kwaśną śmietanę z cukrem oraz wanilią i polej sernik.


Wstaw go z powrotem do piekarnika na kolejne minut. Skoro zrobiłam nowojorski musiałam też zrobić londyński. Zasadnicza różnica pomiędzy tymi sernikami leży w sposobie przygotowania, chociaż przeglądając szereg przepisów odkryłam, że różnice w ilości jajek, czasie pieczenia, dodatkach i polewach są naprawdę wielkie i czasami trudno z. To najlepszy sernik jaki zdażyło mi sie w życiu jeść. Delikatny, mokry, gęsty, rozpływa sie w ustach. Niestety (póki co ;) ) jestem w posiadaniu tylko i wyłącznie formy o średnicy ok.


Autor: 4elza Prandocin Iły, w pobliżu Krakowa. Jakość zdjęć (jak widać) jest fatalna, ale niestety na aurę nie mamy wpływu, więc mimo tego zdecydowałam się je pokazać, bo taki design zasługuje na uwagę. Ma bardzo neutralny, nienarzucający się smak i lekko kremową strukturę.


Nie jest jednak ani ciężki, ani mazisty. Fajnego posmaku nadaje mu polewa ze śmietany. Zwlekałam z jego upieczeniem dłuższy czas. Najprostszy i najsmaczniejszy sernik.


Zamieszany w jednej misce, z trzech głównych składników, znacznie odchudzony przez co jest mało słodki. Wyjątkowo aksamitny i kremowy. Niewyszukany ale pięknie się prezentujący i po prostu pyszny!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty