wtorek, 6 września 2016

Leczo z cukinii na zimę

Warzywne leczo pachnące słońcem i wakacyjnymi wspomnieniami. W tym roku nie udało mi się całej porcji zamknąć w słoikach, bo cześć zjedliśmy na bieżąco, od razu po przygotowaniu;) Teoretycznie jednak całość powinna się zmieścić w ok. Zróbcie je koniecznie, bo jest. Robiłam je nie pierwszy raz, moja mama robi od paru lat, a przepis dostałam od teściowej.


Leczo to bardzo łatwe i szybkie danie.

Dzięki pasteryzacji możemy zajadać się leczo z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Dziś proponuje kolorowe leczo w słoiku, do którego później wystarczy tylko dodać podsmażoną kiełbaskę, wędzony boczek albo dowolne mięso i mamy pyszny oraz. To faktycznie olbrzym ta cukinia! Z takiej wielkiej cukinii to można zrobić wiele rzeczy np.


Takiej wielkiej nie trzeba całej obierać tylko po kolei, bierzemy kawałek, obieramy i coś z niej robimy. Wszystkie z proponowanych przez nas. Cukinia stanowi jeden z głównych składników leczo, w którym łączymy ją z papryka.

Zakonserwowana cukinia na zimę w postaci leczo pozwoli szybko stworzyć pyszne danie. Wystarczy otworzyć słoik i zawartość zagrzać z dodatkiem kiełbasy. Dzisiaj zrobiłam na obiad i kolację leczo z cukinii, takie proste i smaczne.


Przygotowane w kilka minut leczo z cukinii będzie dla nas posiłkiem na cały dzień. Witam serdecznie Chciałabym się podzielić przepisem na pyszne leczo z cukinią do słoików na zimę. Z tak przygotowane lecza możemy bardzo szybko przyrządzić p. Przepis na leczo z cukinii. Może się zdarzyć, że na mamy czasu na gotowanie albo mamy nieprzewidzianych gości. Idealnie jest wtedy mieć leczo z cukinii na zimę.


Mam większą ilość cukinii. Zrobiłam leczo do słoików na zimę. Podpowiedzcie ,co jeszcze można zrobić z cukinii na zimę ? O przechowaniu w stanie surowym ,chyba nie ma mowy ? Dodane przez hati w: Tylko o kuchni.


Macie jakiś sposób na przechowanie szpinaku na zimę?

D ziś na blogu przepis na pyszne leczo do słoika z cukinią. Dawniej, aby cieszyć się zimą jego wybornym smakiem, zazwyczaj je mroziłam. W ubiegłym roku jednak moje obie zamrażarki były tak wypełnione po brzegi owocami i grzybami, że na leczo nie starczyło już miejsca. Oryginalne Węgierskie leczo nie zawiera cukinii, czy dodawanego często w polskich kuchniach kabaczka.


Ja natomiast leczo zawsze przyrządzam z cukinią – tak lubię i dlatego mój przepis zawiera cukinię. Ja od lat robię leczo ,z tym że ja daję po równo cukinii w kostkę ,papryki w kostkę i pomidorów bez skórki w kostkę i tylko solę. A zimą tylko smażę według uznania mięso,boczek lub kiełbaskę i zalewam leczem. Różni się proporcją warzyw i dodatkiem pieczarek.


Przedstawiamy kilka sprawdzonych przepisów na leczo z cukinii. Uwielbiam taki warzywny mix, którym mogę się cieszyć cały rok. Pycha min łatwe przystępne.


A w tym roku jest jej naprawdę sporo. Przetwory Marynowana papryka z cukinią do słoików na zimę. Zasialiśmy kilka ziarenek w szklarni, w ogrodzie a dodatkowo jak co roku, mój teściowa także ma w swoim ogrodzie cukinie. Leczo, które dziś Wam prezentuję, nie ma zbyt wiele wspólnego z węgierskim lesco (no dobra, coś tam ma, w końcu są tu i pomidory i papryka). To popularny w naszym kraju gulasz warzywny z dodatkiem cukinii i papryki.


Postanowiłam zamknąć troszkę tego smacznego warzywnego sosu na zimę. Doskonale znany zapewne w każdym polskim domu. Słoik z tym leczo, to mój ratunek na szybki obiad - min i gotowe.


Bez konserwantów, cukinia i pomidorki z własnej uprawy :-) słoików ledwo starczyło nam na zimę. Można podawać z mięsem, kiełbasą, makaronem, ryżem, kaszą, soczewicą, pieczarkami, ziemniakami, co kto lubi, nigdy się nie nudzi, ale jak pachnie i smakuje. Cukinię i cebulę pokroić w kostkę, nasolić w osobnych naczyniach - do cukinii dodajemy łyżki soli, a do cebuli łyżki soli. Dodatek kiełbasy śląskiej lub jałowcowej nada wykwintnego aromatu.


Sprawdź tu sprawdzony przepis! Jest dużo odmian leczo, jedną z nich jest leczo z dodatkiem cukinii. Na stronie mam także przepis na leczo z cukinią z dodatkiem mielonego mięsa zamiast kiełbasy, to dobra opcja dla tych, którzy niekoniecznie przepadają za kiełbasą i wybierają chude mięso.


Do leczo z cukinii przygotowanego na zimę można od razu dodać kawałki mięsa, ale polecamy zrobić przepis-bazę, który będzie można wzbogacać odpowiednimi dodatkami już po otwarciu. To pozwala na większą różnorodność i przygotowanie takiej potrawy, na jaką w danym momencie mamy ochotę. Jak zrobić leczo na zimę?


A dzięki pasteryzacji możemy przygotować leczo do słoików na zimę, z cukinii, papryki i pomidorów również zimą. Zaczynamy od dżemu z papryki, następnie proponujemy paprykę w oliwie, leczo z papryki, pastę z papryki i sałatkę z papryki do słoików. W tym materiale zgromadziłyśmy tradycyjne i bardziej wyszukane pomysły na przetwory z papryki.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty