wtorek, 13 września 2016

Chleb na świeżych drożdżach

Chleb na świeżych drożdżach

Chleb na drożdżach przyda się akurat w sezonie grillowym. Oczywiście jeśli wśród Was są tacy, co już mają przygotowane pieczywo na zakwasie do wiosennego grillowania, to wspaniale, ale jeśli należycie do tych, co dopiero się obudzili, że fajnie byłoby mieć parę kromek świeżego chleba, to ten przepis w stu procentach zaspokoi Wasze potrzeby. Pilnujcie, żeby drożdże były świeże (w sensie dobrej jakości), bo na starych drożdżach chleb Wam nie wyrośnie. Jeśli w czasie wyrabiania ciasto klei się do rąk, starajcie się pracować rękami, żeby je odkleić, a nie dosypywaniem zbyt dużej ilości mąki, bo kromki będą się kruszyć. Chleb pszenny z małą domieszką ciemnej mąki żytniej, z dodatkiem kminku.


Z bardzo chruuupiącą skórką :-). Chleb do wykonania w ciągu jednego dnia, na małej ilości drożdży ale z długim czasem fermentacji (godzin). Drożdże rozrabiamy w szklance ciepłej wody z cukrem. Rozrobione drożdże przelewamy do wgłębienia w mące i delikatnie mieszamy łyżką tak aby powstała zawiesina.


Musisz również wyczuć swój piekarnik. Chleby zawsze piekę na funkcji góra-dół bez termoobiegu. Wielokrotnie piekłem chleb na drożdżach i na zakwasie i odpukać, nigdy nie miałem problemu z zakalcem. Temperatura piekarnika zależy od tego czy jest on tradycyjny czy wspomagany wentylatorem. Piekarnik bez wentylatora – minut w temperaturze 2– 2st.


Chleb na świeżych drożdżach

C, potem zmniejszyć na 1– 1st. C na kolejne – minut. Jest na 250gr maki gr świeżych czyli na 500gr powinno byc gr świeżych drożdży co daje gr suchych. Robiłam Ren chleb mnóstwo razy i daje sobie rękę odciąć ze było gr suchych. Przypominam dziś przepis na nasz codzienny chlebek pszenny na drożdżach.


Pulchny, z chrupiącą skórką, obłędnie pachnący. Przepis jest dobry dla początkujących, choć ogólnie pieczenie chleba nie jest trudne. A chleb z tego przepisu jeszcze na trzeci dzień jest świeży.


Rozwiń i czytaj przepis : Zobacz więcej. Kulinarnie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kulinarnie. Lubicie ciężkie, żytnie chleby?


Dzisiaj miał być wprawdzie chleb lekki, pszenny, ale zagapiłam się i nie miałam pszennej mąki. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik.


Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na drożdżach świeżych.


Dodane przez Molew: Tylko o kuchni. Dla mnie ta skorupa to pyszna, chrupiąca skórka. Wracając jednak do pytania: gdy upieczony chleb ostygnie, wystarczy włożyć go do foliowego woreczka i do chlebaka - na drugi dzień skórka będzie miękka. To jest przepis na chleb żytni więc na mące zwykłej pszennej żytni to on już nie będzie.


Musiałam więc siłą rzeczy znaleźć jakiś przepis na chleb dla siebie. Po miesiącu na waflach ryżowych i przetestowaniu wielu przepisów na chleb bezglutenowy straciłam już nadzieję, że kiedyś jeszcze będę mogła się rozkoszować kromką świeżo upieczonego chleba z masełkiem. Aż tu przypadkiem trafiłam na świetny przepis. Chleb żytni na drożdżach jest smaczny oraz bardzo łatwy i szybki w przygotowaniu. Jest też znacznie tańszy od pieczywa wyrastającego na zakwasie.


Dlatego w sklepach, prócz bochenków pszennych, można kupić właśnie chleby żytnie na drożdżach. Są one wypiekane z mąki zasobnej w węglowodany nieskrobiowe. Przykładowy rozczyn zawiera 25g drożdży. Jeżeli robimy ze świeżych drożdży.


Chleb na świeżych drożdżach

Czy zostawiamy taką ilosć drożdży w rozczynie i do takiego rozczynu dodajemy resztę składników chleba? Czy zmieniamy ilość drożdży w rozczynie na te 14g i reszte składników rozczynu też zmniejszamy?

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty