poniedziałek, 12 września 2016

Pyszny sernik wiedeński

Pyszny sernik wiedeński

SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Sernik wiedeński jest ciastem bez spodu. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.


Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Twaróg mielimy krotnie. Masło ucieramy z cukrem pudrem dodajemy po żółtku wciąż ucierając. Mam nadzieję, że wszystkim wiedeński sernik świąteczny wyszedł bardzo puszysty i wyjątkowo smaczny :).


Za pierwszym razem super, wysoki, pyszny zniknął nim się obróciłam. Za drugim razem i trzecim - opadł, po mino,że piekłam tak samo w tym samym piekarniku i tyle samo czasu. Jeżeli czymś się różniło to za pierwszym razem. Pięknie prezentuje się podczas rodzinnych uroczystości czy na świątecznym stole.


Wystarczy posypać go cukrem pudrem, choć świetnym dodatkiem może się też okazać sos czekoladowy. Kładłam na wystudzony sernik , ucierałam bardzo długo , ale zawsze kończyło się tak samo. Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru.


Moja babcia piekła pyszny sernik wiedeński z dodatkiem gotowanych ziemniaków. I choć bakalie lubię, to w serniku zdecydowanie mi przeszkadzają. Zawsze znalazła się więc u babci mała blaszka sernika bez dodatków.


Pyszny sernik wiedeński

Przepis na puszysty sernik bez spodu. Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat.


Opcji jest sporo, warto więc eksperymentować i dostosować przepis na pyszny sernik po wiedeńsku do własnych potrzeb zdrowotnych i preferencji kulinarnych. W każdej z wyżej wymienionych wersji sernik wiedeński będzie równie pyszny i będzie idealną popołudniową słodką przekąską. W sam raz do kawy lub jako poobiedni deser. Nic nie zastąpi tego wybornego smaku na świątecznym stole. Warto poznać podstawowe zasady przyrządzania sernika wiedeńskiego i niezawodny przepis.


Mój sernik wiedeński bardzo pięknie wyrasta i prawie nie opada. Dodane przez Konto usunięte w: Tylko o kuchni. Witam, moze ktos ma przepis na taki prawdziwy sernik wiedenski,probowalam juz pare przepisow ale to nie to. Do twarogu dodajemy utarte mas. Mogą to być także jeżyny, maliny lub truskawki.


Pamiętaj jednak, by dekorować go dopiero po upieczeniu. Super przepis na sernik wiedeński z polewą czekoladową. Naprawdę warto, bo sernik jest wilgotny, delikatny i pachnący skórką pomarańczową, smakuje wyśmienicie.


Porcja na prostokątną foremkę (12xcm). Pyszny sernik, który smakuję każdemu. Absolutnie pyszny, delikatny, puszysty, po prostu idealny sernik wiedeński. Jest to sernik bez ciasta.


Zobacz sprawdzone przepisy na pyszne serniki na kruchym spodzie, na herbatnikach lub bez ciasta. Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami. Idealnie wypadnie też na przyjęciu, udekorowany sezonowymi, świeżymi owocami. Pierwszy przepis na sernik wiedeński przywędrował do Polski prawdopodobnie wraz z Janem III Sobieskim, powracającym ze zwycięskiej bitwy pod Wiedniem. Mokry, delikatny i kremowy w smaku, czyli taki jak większość z nas lubi.


U mnie bez żadnych bakalii i bez kruchego spodu, ponieważ najbardziej lubię smak samego sera. Ale oczywiście, jeśli lubicie, to możecie upiec z ulubionymi. Kolejny klasyk w moim blogu, tak tradycyjny, że już bardziej nie można :-). Puszysty jak chmurka, delikatny i bardzo szlachetny w smaku sernik wiedeński. Wiele osób czuje przed nim respekt, że niby taki trudny i kapryśny, a moim zdaniem nie jest bardziej chimeryczny niż inne tradycyjne serniki.


Bo sernik wiedeński jest pyszny. Jeśli miałabym powiedzieć, jakie smaki kojarzą mi się z domem, to byłaby to szarlotka, pierogi z jagodami i właśnie taki tradycyjny sernik. PS: Jeśli chcecie spróbować zupełnie innego sernika, gładkiego jak stół i bez spękań, to zerknijcie na sernik nowojorski. Pierwszy raz piekłam sernik i na pewno nie ostatni, sernik wyszedł puszysty i pyszny. Szukałam przepisu na sernik wiedeński i wybrałam trzy różne, wszystkie z wielkiego żarcia.


Ten był pierwszy, niestety do wiedeńskiego bardzo mu daleko. Dla mnie zwykły sernik jakich wiele. A jaki sernik jest najlepszy? Ciężko stwierdzić – jedni wolą serniki klasyczne inni serniki na zimno, jedni z owocami, inni z czekoladą itd.


My dziś proponujemy wam sernik wiedeński przepis niemal doskonały! Jednym z najbardziej znanych serników jest sernik wiedeński! Wszyscy kochamy serniki!


Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty