Sernik mojej Babci był zawsze dla mnie niedoścignionym ideałem, okazało się jednak, że… cóż, nie potrafię go zrobić. Trzeba było więc wymyślić własną wersję czyli Prosty Sernik, tak po prostu, nie-do-popsucia :) Dzisiejszy przepis wymaga niewiele pracy. Sernik jest najlepszy, kaloryczny i tak bogaty w bakalie, jak tego chcemy. Jeśli tylko macie ochotę na tradycyjny sernik, sięgnijcie po ten przepis.
Sernik bez sera na spodzie z herbatników to wyśmienity deser na bazie śmietany imitujący prawdziwy sernik. Ten smaczny i bardzo prosty w przygotowaniu smakołyk to prawdziwa rozkosz dla podniebienia i wspaniały deser na wyjątkowe okazje.
Każda pani domu przecież może gotować według swojej receptury. My przedstawiamy prosty i szybki przepis na wigilijny barszcz, który można podawać z uszkami. Sernik królewski (zwany także sernikiem lubelskim) to smak, który wiele osób pamięta z dzieciństwa.
Jeśli chcesz, do masy serowej możesz dodać skórkę startą z pomarańczy lub cytryny, a także 2-łyżki miękkich rodzynek. To obowiązkowy punkt wigilijnego menu więc musi być naprawdę dobry :-) Barszcz wigilijny z uszkami grzybowymi. Był już przepis na pyszny barszcz z kiszonych buraków z uszkami z kapustą i grzybami, dzisiaj pora na barszcz wigilijny z grzybowymi uszkami z suszonych borowików i zeszklonej cebulki.
Jest szybki, prosty i Zobacz więcej. OlaJaga Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Kolizje Smaków. W naszym kraju mamy wiele tradycji wigilijnych.
Jedną z nich jest postnych potraw na wigilijnym stole. Masę wyłóż na podpieczony spód. Przestudzony sernik polej roztopioną polewą.
Sernik na zimno na ptysiowym spodzie Do masy serowej zamiast owoców z puszki możesz dodać świeże. Cząstki mandarynek i twarde gruszki obgotuj wcześniej w syropie, by stały się delikatniejsze. To może być Świąteczny Sernik, duża blacha puszystego, wilgotnego sernika. Wspaniałe kruche ciasto na spó oraz piana na górę wspaniale uzupełnia sernik: CIASTO KRUCHE (3-2-1) - 3g.
Ważna uwaga: Sernik z tego przepisu nie opada, wychodzi prosty jak stół! Sernik z dzisiejszego przepisu to najlepszy i najpyszniejszy sernik jaki kiedykolwiek jadłam i robiłam. Największe plusy sernika to smak - nie jest słodki, tylko po prostu fajny serowy, druga sprawa to łatwość i szybkość wykonania sernika - każdy jest w stanie go upiec i nie ma opcji by się nie udał.
Sernik wiedeński to wersja sernika bez grubego spodu, z dodatkiem owoców lub konfitury na wierzchu. Jest delikatny i wilgotny, o doskonałej konsystencji. Wiele zależy jednak od użytego twarogu – powinien być wysokiej jakości i dobrze zmielony.
Sprawdź, jak sprawnie i szybko przyrządzić ten pyszny deser! Sernik tradycyjny, polski sernik ze zmielonego twarogu z utartymi żółtkami i cukrem, z wierzchu oprószony cukrem pudrem. To sernik, który zawsze się udaje i wszystkim smakuje. Udaje się za każdym razem, prosty do przygotowania, ze zwyczajnych, niewyszukanych składników, a przy tych bajecznie smaczny. Polecam nie tylko na Święta Bożego Narodzenia.
W przepisie podaję kilka trików (pieczenie z wodą, studzenie w piekarniku) i jeśli się do nich dokładnie zastosujecie, sernik powinien udać się przepięknie.
Obserwując blogi kulinrne i przeglądając zawartość portali lifestyle’owych doszłam do wniosku, że chyba jestem jedyną osobą w całym kulinarno-wirtualnym świecie, która nie nie nastawia zakwasu na wigilijny barszcz… Moja mama zawsze gotowała barszcz ze świeżych buraków, więc dla mnie to jest świąteczna tradycja. WE (ogólne rozporządzenie o ochronie danych). Jest bardzo serowy, taki zwarty, ale nie zbity. Barszcz czerwony czysty to zupa z buraków, którą można podać z pierogami albo na wigilijny stół.
Tłuszczu wcale nie czuć. Mój piekarnik nie współpracuje jak bym sobie tego życzyła i sernik za każdym razem jest blady, ale wyrasta pięknie. Faktycznie - prawie nie opada. Delikatny w smaku, kremowy, a zarazem ciężki sernik na półkruchym cieście.
Nie za słodki, rozpływający się w ustach, po prostu pyszny! Upiekłam go na wielkano cne święta, pierwo tnie miałam udekorować wierzch polewą, jednak uzna łam, że czekolada zabiłaby cały smak wypiek u. Klasyczny przepis na polski sernik ze zmielonego twarogu, z utartym masłem i żółtkami. Pieczony do zrumienienia się wierzchu i posypany po upieczeniu cukrem pudrem. Możecie zrobić go w wersji waniliowej lub pomarańczowej czy cytrynowej (dodając wanilię lub skórkę z pomarańczy czy cytryny). Przygotowania do świąt pochłaniają sporo czasu.
Dlatego jeśli w ostatniej chwili zamarzy Ci się piernik, spieszymy z pomocą! Oto przepis na piernik, który można przygotować dzień przed Wigilią. Szybki piernik na ostatnią chwilę. Koniecznie zobacz też inne przepisy kulinarne zbliżone do przepisu na pyszny karp wigilijny. Przepisem na prosty sernik dla leniwych podzieliła się nasza Czytelniczka Alicja Bartyzel z Jordanowa.
Pani Alicja uwielbia piec ciasta. Rozpieszcza nimi swojego wnuka Adama. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na deser na wigilie. Poniżej przedstawiam prosty przepis na tradycyjny żurek śląski na wędzące.
Doskonale sprawdza się na co dzień, możecie go również przyrządzić na Wielkanoc. Bigos wigilijny Magdy Gessler - kapusta z grzybami Magdy Gessler. Dla tych, którzy chcą uszanować wigilijną tradycje i nie stawiać na stole w ten dzień mięsnych potraw, mamy alternatywę.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.