poniedziałek, 2 maja 2016

Przepis na chleb bez zakwasu

C, przykrywam bochenek folią aluminiową i tak dopiekam aż do czasu upłynięcia minut. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie? Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach?


Przepis na chleb bez zakwasu

Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia. Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego.


Na przygotowanie zakwasu potrzeba ok. Zazwyczaj dnia można już bez obaw upiec pierwszy chleb. Przepis na zakwas chlebowy- krok po kroku. Zakwas powstaje z połączenia mąki i wody. W dojrzewającym zakwasie wytwarzają się dzikie drożdże i bakterie, dzięki którym później urośnie piękny chleb.


Przepis na chleb bez zakwasu

Ciasto po dodaniu aktywnego (czyli dokarmionego) zakwasu potrzebuje jedynie h, aby wyrosnąć, więc nie dość, że jest to prosty w przygotowaniu chleb, to jeszcze jak na wypieki zakwasowe całkiem szybki. Prawdziwy chleb z mąki żytniej jasnej będzie miał kolor szaro-brązowy, ponieważ taką barwą charakteryzuje się właśnie ta mąka. Powodzenia przy produkcji zakwasu, a później - pysznych, domowych wypieków na jego bazie!


Mam dzisiaj dla was chleb bezglutenowy bez drożdży, bez zakwasu, bez jajek i bez skrobi. Chleb bezglutenowy bez drożdży. Składniki potrzebne do przygotowania zakwasu żytniego. Podaję ilość składników, która moim zdaniem najlepiej sprawdzi się dla osób piekących chleb dwa-trzy razy w tygodniu (przy założeniu, że przepis wymaga tylko kilku łyżek zakwasu). Piekłam kilka razy chleby bez zaczynu, na samym aktywnym zakwasie (skusiło mnie to, że cały proces zabiera mniej czasu), ale jakoś nie chciały mi ładnie wyrastać.


Przepis na chleb bez zakwasu

Pyszny chleb z chrupiącą skórką, bez zakwasu. To mój pierwszy chleb jaki upiekłam w życiu :D! Może nie jest super piękny, ale meega pyszny;P Zatem rozpoczynam experyment – swój własny chleb ! Przenoszę chleb bardzo delikatnie, wstawiam do piernika nagrzanego do 2stopni, piekę minut a następnie zmniejszam temperaturę do 1i piekę kolejne minut.


A ty – jaki chleb lubisz najbardziej? Dla mnie pieczywo to smak, to zdrowie, to przyjemność jedzenia. Młody zakwasu, nawet kilkutygodniowy nie da rady dźwignąć chleba bez pomocy drożdży. Można spróbować po pół roku jaką moc ma zakwas (ja tego nie testowałam), być może już wtedy da radę.


Jeżeli jednak chciałbyś się dowiedzieć jak ja uczyłem się piec chleb i jakie błędy przy tym popełniłem, to zapraszam do lektury całego wpisu. W zasadzie to ulubionych chlebów pszennych mam teraz kilka. Co dojdzie mi nowa książka do kolekcji - dochodzi i nowy ulubiony przepis na chleb ;-). Ten plasuje się gdzieś w czołówce. Gdyby jednak z jakiś powodów w zaczynie nie widać było przyrostu i bąbelków – dajemy do ciasta oprócz zaczynu – łyżeczkę suchych drożdży.


Do zakwasu dodaj 1ml przegotowanej wody i łyżeczki soli. Następnie posmaruj chleb wrzątkiem, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na godziny. Mam nadzieję, że obie panie wcale się takimi komentarzami nie przejmują. Dziękuję za dobey przepis. Uwierzcie lub nie, ale jest to przepis, który testowałem najdłużej ze wszystkich.


Ponad rok piekę podobny chleb i zawsze coś mi nie pasowało. Chciałem podzielić się z wami superdopracowanym przepisem i oto jestem – rok później. Prosty chleb wiejski na zakwasie i drożdżach Prosty chleb w stylu wiejskim, pachnący i smaczny. Nie wymaga pracochłonnego robienia tradycyjnego zakwasu. Każdy ma swój ulubiony przepis na coś.


Ja mam swój ulubiony przepis na prosty chleb z ziarnami. Smakuje wszystkim, długo zachowuje świeżość i jest naprawdę pyszny. Nie jest to chleb bezglutenowy, ale robię go często, bo jest naprawdę szybki w wykonaniu i smakuje moim znajomym, którzy na diecie bezglutenowej nie są. Jak widzę, Wy też lubicie taki chleb bo sięgacie po przepisy i pytacie o różne sprawy związane z pieczeniem chleba i przygotowywanie zakwasu. Na blogu jest nawet filmik na ten temat.


Często pytacie jak zrobić aby chleb z takiej mąki wyrósł i był dobry. Sprężysty, idealnie wilgotny, o chrupkiej skórce i boskim zapachu, jaki ma chyba tylko chleb na zakwasie… Te bochenki upiekłam metodą, która pozwoli się wykazać nawet młodemu zakwasowi;) Nie jest on tak silny jak dojrzały zakwas, który swoje już odstał i przepracował, więc trzeba go dać więcej lub podejść do tematu “stopniowo” (szczegóły w przepisie). Po pierwsze do zakwasu potrzebujemy tylko dwóch rzeczy: żytniej mąki razowej i wody o letniej temperaturze. Aby nasz zakwas na chleb dobrze się rozwijał i rósł w siłę, to powinniśmy trzymać go w ciepłym miejscu. Możemy postawić słoik blisko kaloryfera.


Ja byłam zmuszona,piekłam mój pierwszy chleb i sprawdzałam co skopalam w przepisie. Okazalo się, że nic nie skopalam,a przepis był nie do końca dopracowany. Jak na razie na blogu pojawiają się przepisy z użyciem drożdży. Nie mam jeszcze odwagi, żeby sięgnąć po zakwas, choć coraz bardziej zaczynam się przekonywać do tego, że on wcale taki straszny nie jest.


Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na prosty chleb żytni bez zakwasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty