Nie twierdzę, że to najlepsza receptura na blogu, bo są znacznie ciekawsze przepisy, ale da się jak najbardziej taki chleb upiec. Zresztą na pszenno-żytnie chleby na zakwasie też są receptury. Chleb wychodził gliniasty, bo może był źle wyrabiany, albo zakwas rozleniwiony. Mamy już poradniki dla początkujących domowych piekarzy, w których tłumaczymy jak zacząć piec chleb na zakwasie oraz jak wyhodować zakwas. Tym razem chciałam przygotować przepis na „najłatwiejszy z najprostszych” chlebów na zakwasie.
Można wykorzystać do niego zarówno zakwas pszenny, jak i żytni. Przepis jest stosunkowo prosty, ale przygotowanie takiego chleba zajmuje dość sporo czasu. Sam zaczyn to nawet godzin czekania, ale WARTO!
Jeżeli chcesz upiec swój własny chleb na zakwasie. Nie wymaga pracochłonnego robienia tradycyjnego zakwasu. W przepisie podaję mąkę pszenną o typie 65 ale jeśli nie uda Wam się takiej dostać, możecie śmiało wykorzystać pszenną o niższym typie np.
Polecam każdemu, kogo do tej pory przerażało pieczenie na zakwasie, a także osobom pracującym -z łatwością da się wpleść nawet w napięty harmonogram dnia;) Składniki oraz szczegółowy przepis podaję poniżej:) Wypróbuj i podziel się Twoją opinią! A oto filmik jak przygotowałam fenomenalnie prosty chleb -na zakwasie. Nie robię zaczynu tylko właśnie tak jak Pani, dodaję od razu zakwasu, po kilku godzinach wyrasta, wtedy piekę. Chcesz upiec domowy chleb na zakwasie?
Szukasz informacji, jak zrobić chleb na drożdżach? Znajdziesz tu przepis na chleb, którego szukasz. Wystarczy Ci zwykły piekarnik. Nie musisz mieć wielkiego doświadczenia.
Sprawdź i zobacz, że to naprawdę proste. Przekonasz się, że własny chleb, to coś zupełnie wyjątkowego. Każdy, nawet zapracowany człowiek może taki zakwas wyhodować w ciągu siedmiu dni. Prosty chleb żytni na zakwasie – mąką i woda.
Podczas tego tygodnia zakwas sfermentuje i powstaną tzw. Tutaj szczegółowo opisałam jak zrobić zakwas na chleb. Jeżeli opanujesz dobrze ten przepis, to dużo łatwiej będzie spróbować zrobić np. Super prosty przepis na chleb własnej roboty. Kliknij tu, aby subskrybować mój.
Zwykle nie pracuje kiedy ma za zimno. Cały zaczyn przełożyć do dużej miski, dodać mąki, stopniowo wlewać wodę. Teraz o samym przepisie. Chleb możemy upiec na samym zakwasie, jeśli jednak nie jesteśmy pewni jego mocy, możemy dodać lub łyżeczki suchych drożdży lub też jeśli mamy mocny zakwas, to pieczemy chleb na samym zakwasie.
Z pszennym chlebem pieczonym na drożdżach jest jeden zasadniczy problem. Dla wszystkich, którzy chcą piec pyszne, domowe chleby na zakwasie serdecznie polecam ten przepis. Mój przepis na chleb jest bardzo prosty i szybki, wychodzi zawsze, gdy mamy aktywny, bąbelkujący zakwas! Jest wilgotny w środku i bardzo smaczny. Moje ulubione sklepowe chleby poszły w odstawkę, bo mój zrobię szybciej, niż wybiorę się do sklepu, jest smaczniejszy i przede wszystkim - WIEM CO JEM!
To mój pierwszy chleb pieczony na zakwasie i jest to najlepszy chleb, jaki upiekłam:) Ja piekłam na zakwasie pszenno-żytnim i miąższ jest miękki i lekko klejący. Ciasto przy wyrabianiu faktycznie jest luźne i bardzo klejące, ale spokojnie da się je wyrobić ręcznie metodą slap and fold. Z podanej ilości składników otrzymamy jeden średniej wielkości chleb. Można piec go w zwyczajnej keksówce – wtedy otrzymamy klasyczny, podłużny bochenek.
Fajną opcją, którą ja tutaj wykorzystałam, jest pieczenie w garnku ceramicznym, wtedy chleb jest okrągły. Poniższy przepis zawiera kompletny sposób przygotowania chleba na drożdżach. Jeżeli planujesz zrobić chlebek na zakwasie, polecam przepis na chleb na zakwasie i przepis na zakwas. Jednym z elementów diety wielu z nas, jest pieczywo.
Dobry jakościowo chleb na zakwasie kupowany w sklepach, jest jednak stosunkowo drogi. Tymczasem w rzeczywistości jego wykonanie jest banalnie proste, a do tego tanie. Domowy chleb nie wymaga dużo pracy, za to trzeba uczciwie przyznać, że jego wykonanie jest dosyć czasochłonne. Dzisiaj przedstawiam Wam najprostszy chleb na zakwasie.
Mimo, że przez jakiś czas wykorzystywaliśmy zakwas, to najczęściej były to wypieki na drożdżach. Zakwas wydawał nam się zbyt uciążliwy i pracochłonny. I ja z okazji Światowego Dnia Chleba uległam temu trendowi i postanowiłam pokazać mój ulubiony przepis na chleb na zakwasie. Mistrzem piekarnictwa nie jestem, ale chleb jest pyszny, jak to domowy, pięknie pachnie i co najważniejsze jest prosty w wykonaniu i nie wymaga wielkiego doświadczenia. Chleb pszenny z mąki typu 7różni się nieco od chleba, który jadam na co dzień czyli orkiszowego, pełnoziarnistego na zakwasie żytnim lub orkiszowym czy mieszanym.
Przepis i sposób wykonania tego chlebka zamieściłam w artykule:“Domowy chleb na zakwasie – łatwo, zdrowo i smacznie” Jednak chciałam spróbować innego chlebka oraz poeksperymentować trochę z pieczeniem. Przygotowanie pieczywa na zakwasie nie jest trudne, potrzeba tylko troszkę cierpliwości. Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie.
Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością. Przepisy na domowy wypiek pieczywa na zakwasie. Nie wiem czy istnieją lepsze ciasta, ale jest ono tak niewiarygodnie świetne, że nie potrzebuję lepszego. Jestem facetem i od lat robię tylko to ciasto. Witam, na wstępie powiem że ten chlebek przypadł mi do gustu najbardziej.
Pozdrawiam i dziękuję za te wspaniałe przepisy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.