piątek, 6 maja 2016

Belgijskie gofry

Belgijskie gofry

Najbardziej popularne są gofry brukselskie (gaufres de Bruxelles) oraz gofry z Liège (gaufres de Liège). Muszę przyznać, że gofry belgijskie do najlepsze gofry jakie jadłam #128578; Nie za duże, chrupiące, karmelowo-cynamonowe, a do tego bardzo sycące (najadłam się dwoma i nawet mój „głodek” nie nakłonił mnie na trzeciego ;)). Gofry z Liège - uzależniające gofry belgijskie, chyba najczęściej kojarzone z Belgią i tak popularne na brukselskich ulicach :-). Gęste drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu. Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku.


Gofry belgijskie to pyszny, lekki wypiek zrobiony z rzadkiego ciasta drożdżowego bez cukru. Popularne są szczególnie w Belgii (stąd nazwa), gdzie sprzedaje się je w budkach na ulicach miast, ale chętnie jedzone są także poza jej granicami. Zrobienie gofrów belgijskich jest na tyle proste, że bez problemu można zrobić je samodzielnie we własnej kuchni. Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki.


Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:)) Zrobiłam sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. Nazwa gofry belgijskie brzmiała już zdecydowanie bardziej znajomo. Nazwa funkcjonuje do dziś, a przygotowane na bazie ciasta drożdżowego słodkości robią zawrotną karierę na całym świecie. Podstawową różnicą pomiędzy goframi belgijskimi, a tymi znanymi w naszym kraju jest to, że powstają one nie z ciasta naleśnikowego, a z. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Druga istotna rzecz, to spora ilość cukru w cieście i to cukru.


Belgijskie gofry

Jak się jednak okazało wybór odpowiedniej nie był wcale prosty. Zależało mi na tradycyjnym kształcie wafli, odpowiedniej głębokości formy, jak i na dużej mocy urządzenia oraz. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.


Taki zestaw –dodatkowo uzupełniony mocną, czarną kawą − zapewni energię i dobry humor na co najmniej kilka godzin. GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem). Belgijskie gofry wyróżnia doskonale wypieczone ciasto, które jest. Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie.


Belgowie zjadają statystycznie najwięcej gofrów w. Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry belgijskie. Zacznij od przygotowania ciasta na gofry.


Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Następnie dosyp odrobinę mąki (z 3g mąki przewidzianej na całą recepturę) i ponownie wymieszaj. Listę polskich produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi trafiły „gofry pruskie” wytwarzane na Warmii.


Do ich wyrobu używa się mąki, mleka, jaj, masła oraz drożdży. Królestwo za prawdziwe belgijskie gofry ! Złotobrązowe wypieki przygotowywane w tym małym kraju w Europie zachodniej ukazują pasję tego narodu do pysznego jedzenia. Te, które jadłam w belgijskich miasteczkach były niezapomniane.


Cynamonowe, z bitą śmietaną. Jedzone w deszczu, z dzieckiem za rękę. A z ciasta przygotowanego wieczorem można rano upiec smaczne gofry. Ta lekka i puszysta receptura na gofry belgijskie jest wyjątkowo łatwa do zrobienia.


Co prawda różni się nieco od naszych tradycyjnych gofrów, ale końcowy efekt jest równie fenomenalny, a nawet pokusiłabym się o stwierdzenie, że… smaczniejszy! Po upieczeniu można dodać ulubione owoce lub inne dodatki i myślę, że już nigdy nie będziesz potrzebować kolejnego przepisu na gofry! Unikajcie wyjmowania ich zbyt wcześnie z gofrownicy - powinny być złotego koloru. Podaję je tylko z owocami, ale moja rodzinka dodaje jeszcze bitą śmietanę.


Drożdżowe gofry belgijskie Uwielbiam drożdżowe gofry belgijskie! Zresztą uwielbiam każde gofry za ich konsystencję, smak, zapach i za to, że są goframi :D. Spędzając wakacje u babci jako maluszek nie obserwowałam, jak babcia na starym opalanym drewnem piecu kładła żeliwną patelnię i nalewała gęstą masę na gorące krateczki. Ciasto przygotowujemy w sobotę wieczorem i wstawiamy do lodówki, a w niedzielę zaraz po wyciągnięciu smażymy pyszne gofry i cieszymy sie ich smakiem. Idealnie sprawdzą się na niedzielne śniadanie.


Są one przygotowywane na drożdżach i dodaje się do nich cukier perlisty, który jest większy niż ten zwykle używany. W trakcie pieczenia cukier rozpuszcza się, a następnie krystalizuje dzięki czemu nadaje waflom belgijskim specyficzny karmelowy smak. Te gofry zawierają dość dużo kalorii, dodajemy do nich.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty