wtorek, 31 maja 2016

Ciasto na naleśniki woda gazowana

Smażymy na rumiano z obu stron. Gdy naleśniki będą smarowane słodkimi nadzieniami, dobrze jest dodać do ciasta łyżeczki cukru. Moje składniki na ciasto naleśnikowe: szkl. Najlepsze naleśniki wychodzą z ciasta zrobionego na oko,za gęste ciasto.


Ulubiony przepis czytelników!

Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Naleśniki wyjdą również ze zwykłą wodą.


Polecam też przepis na naleśniki bez mleka i jajek. Przeważnie robimy naleśniki z mlekiem i wodą. Ale czasami, gdy w domu zabraknie mleka to przygotowuję ciasto naleśnikowe na wodzie.


Gorąco polecam Wam naleśniki na wodzie gazowanej, jak i sam ekspres do wody, a o jego zaletach możecie przeczytać na stronie producenta Soda Stream.

Znajdziecie tam wszystkie informacje na temat sprzętu i dodatków do wody! Własny ekspres do wody to przydatne urządzenie szczególnie w upalne dni. Odstaw ciasto na minut.


Niewielkie porcje ciasta nalewaj na patelnię. Możesz użyć do tego chochli do zupy. Podana ilość składników wystarcza na około naleśników. Dobry przepis dla kogoś komu nie wychodzą naleśniki. Ja osobiście robię je już od kilku lat i właściwie robię je całkowicie na oko… dodaję trochę wody, trochę mleka, soli i innych przypraw na jakie akurat mam chęć.


Parę razy użyłem też wody gazowanej wtedy ciasto było bardziej … pulchne, choć nie aż tak bardzo. Starając się urozmaicać naleśniki przygotowuję je - a to klasyczne na mące pszennej, z różnych mieszanek mąk, a to bezglutenowe, na mleku czy tak ja dzisiaj z dodatkiem wody gazowanej. CIASTO NA NALEŚNIKI – NAJLEPSZY PRZEPIS – przepis na idealne naleśniki,. Ubić jajka z odrobiną soli.


Dodać mąkę, wlać mleko i wodę. Dokładnie wymieszać i sprawdzić, czy ciasto ma dobrą konsystencję, podnosząc łyżkę pionowo – powinno spływać i jednocześnie pokrywać powierzchnię łyżki. Często z niego korzystam bo naleśniki wychodzą bardzo puszyste, miękkie i lekkie.

Co kilka dni dostaję pytanie o ciasto na naleśniki. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Widzę, że trudno jest niektórym zrobić dobre ciasto na naleśniki, takie, które łatwo odkleja się z patelni i nie tworzy jakiś specjalnych problemów. Każde ciasto na naleśniki można zrobić w wersji pszennej oraz bez glutenowej. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy.


Ciasto na naleśniki będzie delikatniejsze, jeżeli do przygotowania go użyjecie mineralnej wody gazowanej. Próbowaliście dodać do naleśników wodę gazowaną? Jeśli nie to koniecznie musicie wypróbować ten przepis. Niby usmażenie naleśników to prosta sprawa, jednak dla wielu sprawia kłopot.


A to się rozrywają,wyjdą twarde, gumowe. Jajko, mleko, sól oraz olej wymieszać ze sobą po czym dodać mąkę i nie przerywając mieszania wlewać stopniowo wodę gazowaną. Słoninę nabić na widelcem i posmarować nią patelnię.


Przed samym smażeniem wlewamy do ciasta wodę gazowaną – ok. Ciasto nabieramy łyżką wazową, wlewamy na patelnię, podnosimy ją i powoli kręcąc rozprowadzamy ciasto po całym dnie – im cieńsze naleśniki tym lepsze. Stawiamy na ogień i smażymy ok.


Olej możesz też zastąpić roztopionym i przestudzonym masłem lub olejem kokosowym (również roztopionym i przestudzonym). Dodawanie proszku do pieczenia, gdzie można go po prostu zastąpić wodą gazowaną. Jeśli szykujesz naleśniki na słono, to zamiast wody możesz użyć piwa (tylko dla dorosłych).


Olej można zastąpić masłem wtedy będą miały maślany smak i aromat. Na patelnię zawszę wylewam ok.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty