wtorek, 3 maja 2016

Gofry ciasto bez mleka

Jeden z moich ulubionych (i sprawdzonych!) przepisów to ciasto naprawdę bardzo gęste, ale i tak gofry wychodzą rewelacyjne. Dla mnie te gofry są również dobre, choć nie trzymałam się ściśle przepisu: zmiejszyłam ilość proszku do pieczenia zastępując część mleka wodą gazowaną. Wszyscy zajadali się i nikt nie narzekał. Gofry piec przez około - minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy.


Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni.

CZYTAJ TEŻ: Przepis na biszkopt, który zawsze wychodzi. Dowiedz się, jak upiec biszkopt krok po kroku. Gofry chrupiące łatwo i szybko może właściwie każdy. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry.


To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Chrupiące gofry bezglutenowe, bez mleka.


Wiem też, że moja koleżanka robiła owsiane gofry i ciasto się przykleiło, ale to chyba wina urządzenia, bo miała jakieś słabe.

Ja mam gofrownicę z wyższej półki (Profi) i nigdy nie miałam problemu z ich przygotowaniem. Z żółtek, margaryny, cynamonu, mąki zmieszanej z proszku do pieczenia, cukru i mleka zrobić ciasto. Ubić pianę z białek, dodać do ciasta. Jabłko utrzeć na tarce o grubych oczkach, dodać do masy, delikatnie wymieszać.


Gofry smakują doskonale z dodatkiem bitej śmietany. Ciasto wlewać porcjami do gofrownicy. Wszystkie składniki sypkie wymieszać, dodać tłuszcz i jaja, wymieszać, dolać mleko i zmiksować. Wlać do nagrzanej gofrownicy, piec aż nabiorą złotego koloru. Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry?


Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia.


CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.

Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Co wygodne, do przygotowania ciasta na gofry można użyć mleka zwierzęcego lub roślinnego.


Mogą znaleźć się w nim jajka, ale nie muszą! Ponieważ u mnie w domu dzieciaki uwielbiają gofry, dlatego też sama ciasto na gofry przygotowuję co najmniej na sposobów. A Ty robisz ciasto na gofry pszenne czy ciasto na gofry bezglutenowe? Wyjmuję i podaję gorące.


Jeśli mają być zimne, powinny studzić się jak wszystkie gofry na kratce, żeby się nie zapacały. Gofry podaję najczęściej z cukrem pudrem lub dżemem. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na ciasto na gofry bez jajek i mleka. Dodane przez Afrulu w: Tylko o kuchni.


Podsumowując to nie jest idealny przepis na gofry. W smaku przypominają naleśniki, może to przez ten cukier waniliowy. Konsystencja ciasta wspaniała, wręcz idealna.


Też sugerowałam się nazwiskiem i ciasto jest zdecydowanie za gęste. Jak się doda więcej mleka to ujdą #128521;. Pół szklanki mleka więcej a gofry wyjdą przepyszne. A żeby były chrupiące opieram gotowe gofry o coś np. Robilam juz gofry z tysiaca roznych przespisow.


Przygotowane na różnych mąkach, na drożdżach, na proszku do pieczenia i na pianie z białek. Ostatnio wpadł mi w ręce ten przepis i muszę przyznać, że go. Powyższe ciasto na gofry ma idealną konsystencję, a po upieczeniu gofry są lekkie i chrupiące. Idealnie smakują z bitą śmietaną, owcami, dżemem, czy z lodami.


Koniecznie wypróbujcie ten przepis na domowe, puszyste gofry - lepsze niż z nadmorskiej budki. Ja robię takie jak na naleśniki tyle że bez mleka, z proszkiem do pieczenia i są super. Są chrupiące bo gofrownica dobra :) za dużo.


Ja zazwyczaj dodaję jeszcze łyżkę soku z cytryny lub jeżeli nie mam to ocet. Przepis na gofry z którego na pewno wyjdą smaczne i chrupiące jaja szklanki mleka szklanki mąki łyżek oleju łyżeczka proszku do pieczenia cukier wanilinowy, lub łyżka cukru ( ja daję cukier trzcinowy) szczypta soli Wszystkie te składniki oprócz białek mieszamy razem za pomocą miksera, natomiast na sam koniec dodajemy białka ubite na sztywno i delikatnie mieszamy łyżką. Gofry kokosowe bezglutenowe, wegańskie Gofry bezglutenowe nie są tak kruche jak te na mące orkiszowej, jednak bardzo smaczne. Używając różnych rodzajów mleka roślinnego oraz mąki można przepis dopracować indywidualnie.


Do miski z mąką wsypać sól, cukier waniliowy, drożdże. Wbić jajko, żółtko, wlać mleko, wszystko dobrze wymieszać łyżką lub przy pomocy miksera. Gdyby ciasto było zbyt gęste, by dało się łatwo mieszać, trzeba dodać więcej mleka. Odstawić do wyrośnięcia na minut. CIASTO CZEKOLADOWE BEZ JAJEK I MLEKA – idealnie puszyste czekoladowe ciasto bez jajek, mleka i masła.


Wlewamy ciasto, tak, żeby wypełnić dolny pojemnik, ale nie tak, żeby ciasto przelewało się poza brzgi. Weźcie sobie do tego większą łyżkę niż moja na zdjęciu – taką trwa to całą wieczność ;) Gofry pieczmy tak długo, aż będą rumiane, może to potrwać nawet kilka minut. Gofrownicę rozgrzać i przed smażeniem posmarować masłem, przy pomocy silikonowego pędzelka.


Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę kuchenną, wtedy zrobią się bardziej chrupiące.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty