wtorek, 3 maja 2016

Bardzo dobre ciasto na gofry

Jeden z moich ulubionych (i sprawdzonych!) przepisów to ciasto naprawdę bardzo gęste, ale i tak gofry wychodzą rewelacyjne. Dla mnie te gofry są również dobre, choć nie trzymałam się ściśle przepisu: zmiejszyłam ilość proszku do pieczenia zastępując część mleka wodą gazowaną. CHRUPIĄCE GOFRY - IDEALNY PRZEPIS - przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.


Wszyscy zajadali się i nikt nie narzekał. Gofry smakują idealnie i są bardzo proste. To przepis na najlepsze gofry! Wylewamy ciasto i pieczemy około minut. Osobno ubijamy białka jajek z szczyptą soli.


Jeżeli gofrownica ma mniejszą moc pieczemy dłużej (aż gofry będą chrupiące). Przygotowane ciasto wlewamy na dobrze rozgrzaną gofrownicę i od razu zamykamy. Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około minut), ale nie jest to konieczne.


Bardzo dobre ciasto na gofry

Ubite białka dodajemy do ciasta na gofry już nie używając miksera, delikatnie mieszając je z ciastem. Gofry piec przez około - minuty lub przez czas podany w instrukcji gofrownicy. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry.


Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Każdego lata próbujesz dociec, co takiego zawierają przepisy na ciasto na gofry, sprzedawane w budkach turystom - i wciąż nie udaje ci się poznać ich sekretu. Jeśli marzą ci się złociste, chrupiące gofry, wypróbuj nasze sprawdzone przepisy na ciasto na gofry.


Poznaj słodką tajemnicę. Gofrownicę rozgrzewamy, przed pierwszym pieczeniem smarujemy oliwą, nakładamy porcję ciasta i pieczemy około 4-minut, do uzyskania złotego koloru. Ciasto na gofry ma konsystencje ciasta naleśnikowego, trochę gęstszego. Przesianą mąką umieścić w misce, podsypać solą, cukrem i proszkiem do pieczenia. Ciasto musi być dobrze napowietrzone i gęste, aby uzyskać chrupiącą skórkę.


Bardzo dobre ciasto na gofry

Szukasz sprawdzonego przepisu na gofry? Należy dobrze ubić pianę z białek i stopniowo dodawać przesiane składniki. Użyj mąki pszennej, jak i pełnoziarnistej czy kokosowej! Sprawdź nasze przepisy na Polki.


Przepisów na gofry jest bardzo dużo, robiłam je na wiele sposobów, muszę przyznać żaden przepis jeszcze nie został spisany. Dziś zapraszam na pierwszy przepis z które najczęściej robię gofry. Przepisy będą na słodko z różnymi dodatkami, wytrawnie. Postaram się w miarę możliwości nadrobić zaległości.


Powyższe ciasto na gofry ma idealną konsystencję, a po upieczeniu gofry są lekkie i chrupiące. Koniecznie wypróbujcie ten przepis na domowe, puszyste gofry - lepsze niż z nadmorskiej budki. Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Ciasta na gofry belgijskie nie wylewa od brzegu do brzegu foremki, tylko kładzie niewielką ilość łyżka na środek gofrownicy. Idealnie smakują z bitą śmietaną, owcami, dżemem, czy z lodami.


Jak zrobić gofry - przepis i film. Gofry - przepis na domowe, chrupiące, jak z budki nad morzem, z bitą śmietaną i owocami, dżemem, cukrem pudrem, polewą. Przejdź na stronę główną Interii. Najlepszy przepis na gofry, gofry sa idelane chrupiace a przy tym lekkie.


Gotowe ciasto wlewamy na gofrownice i pieczemy. Oczywiście jest to opcja jeśli robicie większy zapas, a nie zjadacie ciepłego prosto z gofrownicy :) Jeszcze tylko dekoracja i gotowe! Upieczone gofry lubię układać na kratce do studzenia ciasta, żeby pozostały chrupiące.


Ciasto powinno przypominać masę potrzebną do naleśników. W sezonie na owoce jagodowe, nie wyobrażam sobie gofrów bez malin, truskawek czy borówek. Odstaw ciasto na około minut. W tym czasie rozgrzej gofrownicę. Kilka łyżek ciasta powinno wystarczyć na jedną porcję.


Złociste i pulchne gofry najlepiej smakują podane natychmiast po upieczeniu, ale można je zjeść również nieco później, po przestygnięciu. Bardzo dobry i łatwy przepis. Brakuje mi tego smaku „jak z budki”, gofrów nieco cięższych, bardziej ubitych. Jednak to kolejny przepis, który wypróbowałam i dalej nie znalazłam tego czego szukam. Gofry miękkie w środku a chrupiące z zewnątrz,do tego nutella,banany i bita śmietana i jest naprawdę pysznie.


Napoje Koktajl na dobre trawienie. Sekret dobrych pierogów tkwi w cieście. Kefir z ananasem czyli przyjazne bakterie i enzymy trawienne. Pianę delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy kopystki. Nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia.


Aby gofry były chrupiące należy po upieczniu układać je na kratce do przestygnięcia. Potwierdzam - bardzo dobry przepis. Pyszne są lekkie gofry, delikatne i chrupiące! Ze szczyptą kardamonu i odrobiną mięty nabiera. Zapraszam na mój przepis na ciasto na gofry, takie lekkie, że będziecie je robić bardzo często.


Gofry podaje głównie z cukrem pudrem, dżemem lub bitą śmietaną i owocami. Zupełnie nie jak gofry, konsystencją bardzie przypominają kruche ciasteczka i tak też można je podawać. Tradycyjne gofry przypominają tylko wyglądem, bo daleko im do lekkości i puszystości tych tradycyjnych.


Wyglądają na malutkie, ale za to są bardzo sycące. Wlewamy ciasto, tak, żeby wypełnić dolny pojemnik, ale nie tak, żeby ciasto przelewało się poza brzgi. Weźcie sobie do tego większą łyżkę niż moja na zdjęciu – taką trwa to całą wieczność ;) Gofry pieczmy tak długo, aż będą rumiane, może to potrwać nawet kilka minut. Ciasto drożdżowe to wypiek dość pracochłonny – zwłaszcza, jeśli przygotowujesz je w formie bułeczek do odrywania, jak w przypadku bułeczkowego placka z truskawkami.


Nie jest jednak trudne w przyrządzeniu, a trzymanie się wskazówek z przepisu sprawi, że będzie wyjątkowo udane. Trzeba tylko pamiętać, że masa na gofry powinna być lepiej przystosowana do pieczenia w takich warunkach. Forma silikonowa – w płytkiej formie silikonowej można bez problemu upiec dobre gofry, wkładając ciasto do piecyka.


Bardzo dobre ciasto na gofry

Jeżeli nie kłóci się to z naszymi preferencjami i dietą to najlepiej zamienić olej na masło.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty