To nasz ulubiony przepis na pizzę, jest dziecinnie prosty, tym razem w kuchni mój 4-latek robił prawie wszystko sam (pomogłam tylko trochę wyrabiać ciasto). On sam dodawał składniki robił placki z ciasta, sos do pizzy, tarkował i kroił składniki (pod moim nadzorem), a na końcu ozdabiał. Teraz takie ciasto do pizzy jest u nas na topie :-).
Spód nie jest bardzo gruby, ale chrupiący po bokach i puszysty w środku. Zrobiłam dzisiaj dwa razy to ciasto.
Jedno dla dzieci i było super, sprężyste dało się położyć na blachę. Drugą pizzę robilam mężowi, ciasto bardzo kleiło się do rąk, żeby wyłożyć na blachę musiałam ręce mąka obsypywac. Obie pizze wyszły pyszne, ale nie wiem dlaczego taka różnica w konsystencji ciasta. Do tego rodzaju pizzy najlepszy będzie piec opalany drewnem (ze względu na temperatury w nim panujące), ale oczywiście w domowych warunkach też dacie radę ją przygotować - inaczej nie byłoby tego postu. Ten przepis jest doskonały dla osób, które chcą przygotować ciasto na pizzę rano a piec wieczorem.
Semolina (mąka z pszenicy durum) nadaje również ciastu głębszego koloru, zapachu i elastyczności (dlatego używa się jej m.in. w produkcji makaronów). Dania główne Proste i szybkie ciasto na pizze bez rośnięcia. Durszlak - ciasto na pizze moje wypieki.
Wyrośnięte ciasto podzielić na pół. Na dwóch blachach wyłożonych papierem do pieczenia uformować z ciasta spody do pizzy w kształcie koła, rozciągając i rozpłaszczając ciasto na boki. Ja rozciągam ciasto mocno, aby uzyskać cienki spód). Boki najlepiej zrobić troszkę grubsze. To przepis na pizzę, do którego powracam chyba najczęściej ze względu na szybkość przygotowania.
Choć bardzo lubię pizzę z ciasta wyrastającego w lodówce (link) to domowe realia są często takie, że pizza ma być na już. Cel – smaczne, niezbyt wilgotne, nie za grube ciasto. Proporcje w sam raz na okrągłą blachę o średnicy ok. Wyszło tak dobrze, że nie zdążyłem zrobić zdjęcia …może następnym razem uda mi się strzelić fotkę i dołączyć do tego wpisu (update: udało się ;) pizza z tego przepisu. Przygotowanie pizzy opanowałem już dość dobrze.
Gdyby nie czas potrzebny do wyrośnięcia ciasta, gotowa pizza lądowałaby na stole już ok. Bułeczki z pysznym nadzieniem (na wzór sałatki greckiej), które smakują prawie tak dobrze jak pizza ;-). Z chrupiącą, twardą skórką i miękkim miąższem.
Na ciepło dużo lepsze, niż po ostudzeniu. Znakomite jako osobny posiłek, lub dodatek do np. Pyszne, cienkie ciasto na pizze - chrupiące i łatwe w przygotowaniu.
Mój niezawodny przepis na pyszne i chrupiące ciasto na pizzy ;-D. Sos do pizzy powinien być pomidorowy z dodatkiem ulubionych przypraw oraz czosnku. Pieczarki, mozarelle i szynkę kroi się w paski i posypuje po wierzchu uformowanego ciasta. Pizzę piecze się w temperaturze 2stopi Celsjusza przez około minut.
Przykryć folią, odstawić na minut, następnie włożyć na minimum godzin do lodówki (dobrze jest zrobić ciasto na noc, żeby na drugi dzień je upiec). Wiem, wygląda na ciężkie i zbite, ale absolutnie takie nie jest. Wręcz przeciwnie - delikatne, miękkie, wilgotne i aromatyczne. Jedyne, co mi w nim przeszkadzało, to te małe pesteczki od niezbyt.
Jeden z lepszych przepisów na ciasto do pizzy domowej. Do tego przepisu daję niewielką ilość drożdży i skupiam się na długim wyrabianiu ciasta. Jest to ciasto z mąki pszennej typ. Idealne ciasto do pizzy.
Zawsze wychodzi, jest chrupiące z wierzchu i puszyste w środku, zwyczajnie pyszne. Jeśli nie mamy akurat zbyt ciepło w mieszkaniu, idealnym ciepłym miejscem na wyrastanie ciasta będzie piekarnik, który nagrzejemy wcześniej do temperatury 50’C i wyłączymy. Do miseczki wrzuć drożdżę i posyp je cukrem. Teraz ciasto: Do misku wrzuć mąkę, potem wlej do tego rozczyn. Zawsze sama robię ciasto na pizzę, ale tym razem pos Zobacz więcej.
Ciasto na pizzę - jak z pizza hut 783.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.