piątek, 16 lutego 2018

Przepis na gofry w tosterze

Dodane przez mamaija w: Tylko o kuchni. W końcu może dowiem się jak robić pyszne gofry, bo ja z moja mała po prostu je uwielbiamy, ja robię gofry w takim opiekaczu do chleba, na tosty. Przygotowanie jest banalnie proste. Ubij zimną śmietanę z mascarpone i cukrem.


Podawaj ze świeżymi owocami, dżemem lub nutellą :D. Niektórzy odświeżają w tosterze ;).

Piekę gofry w niej od dłuższego czasu i zawsze wychodzą takie jak powinny. Dopieczone i chrupkie :) Kosztuje ok 1zł. Jak ja je robiłam tez myślałam ze za zarzdkie ale zaufałam autorce, w końcu przepis to przepis. Chrupiące, wilgotne i delikatne!


Gofry wyszły przepyszne! Przepis na fit gofry, o które tyle z Was prosiło w końcu na blogu :) Zapraszam! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Cukrowata, czyli coś w ten deser!


W zeszłym roku podawałam przepis na świetne czekoladowe gofry z cukinią Zobacz więcej. Nana, masz tu przepis, który podała Bety.

Robiłam wczoraj, były pyszne i chrupiące. Ja robiłam z połowy porcji, bo świeże najlepsze, bo po lub godzinach gofry miękną, taka już ich uroda. Po upieczeniu kładłam je na kratkę, żeby odparowały i były jak wafelki, niebo w gębie. Ciasto na gofry to żadna sztuka, więc jeśli masz ochotę na taki rodzaj deseru, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go przygotować. Jedynym problemem może się okazać gofrownica.


Nie każdy jest jej szczęśliwym posiadaczem. Wykorzystam przepis, słyszałam że można robić gofry również w tosterze (takim do spiekania kanapek na leżąco, a nie takim z którego kanapki wyskakują) – bo nie mam gofrownicy jeszcze, chyba spróbuję tak. Jeśli tak myslisz że się da to równie dobrze możesz je zrobic na patelni. Wyjdzie podobnie jak naleśnik i nawet lepszy niż w tosterze.


Braki w zaopatrzeniu mi w tym pomogły ;-) Mimo dużej mocy, moja gofrownica nigdy nie uszczęśliwiła mnie chrupiącymi goframi. Zawsze musiałam je dopiekać w tosterze. Z podanych proporcji wychodzi ok. Następnego dnia można je odgrzać np. Trzeba jednak pamiętać, że udane gofry w dużej mierze zależą od samej gofrownicy – dobrze więc by miała dużą moc :) Składniki.


W kuchni polskiej gofry goszczą raczej jako deser czy słodka przekąska, podobnie jak rurki z kremem. Najprostsza wersja to takie z cukrem pudrem lub dżemem. Jednak najlepsze są chrupiące gofry z bitą śmietaną i owocami. Opcjonalnie można też dodać do nich odrobinę polewy czekoladowej lub toffi.


Jak z budki, a nawet lepsze!

Przepis na najlepsze gofry jakie możesz sam przygotować w domu, lepsze od tych zbudki. Są super chrupiące z zewnątrz, a w środku lekkie i bardzo puszyste. Ciasto jest stosunkowo rzadkie, ale tak ma być.


Udają się na każdej gofrownicy - tej najtańszej z supermarketu i tej wypasionej - tak zapewnia autorka przepisu, znalezionego. Zamknij gofrownicę i smaż, aż gofry staną się chrupiące- czas zależy od mocy urządzenia, u mnie trwało to ok. Podaję jako dodatek do zup lub sałatek lub do najrozmaitszych past kanapkowych, warzywnych, mięsnych, twarogowych, itp.


Można podać z ulubionymi dipami. Wtedy polecam wam podgrzanie ich w tosterze, albo podpieczenie w piekarniku. Proste,smaczne gofry pyszny i sprawdzony przepis. Wszystkie składniki dobrze wymieszać i rozgrzać gofrownic.


Na rozgrzaną taflę gofrownicy wlać ciasto i jak się zarumienią - będą miały brązową twardą.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty