środa, 21 lutego 2018

Gofry razowe przepis

Zamiast mąki pszennej razowej dodałam orkiszową pełnoziarnistą i wyszły gofry-grahamki :-) moje 2. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Będę Was dziś próbowała przekonać do ich zdrowszej wersji z mąki razowej.


Smaczne gofry nie muszą być tylko z białej mąki.

Razowe gofry z waniliowym twarogiem i karmelizowanymi czerwonymi pomarańczami – składniki. Proponuję gofry, w większości z mąki pszennej razowej, do tego chudy twaróg z dodatkiem jogurtu naturalnego i waniliowego ekstraktu, a na nich, w wersji nieco grzesznej, karmelizowane czerwone pomarańcze (można zastąpić surowymi). Chrupiące i rumiane gofry z mąki żytnie razowej min łatwe tanie.


Jest błyskawiczny, a gofry wychodzą bardzo chrupiące. Rozgrzaną gofrownicę smarujemy cienko tłuszczem. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy w malakserze lub mikserem na gładką masę.


Przykrywamy i pieczemy przez 3-minut. Przy pieczeniu następnych gofrów nie musimy smarować płytek tłuszczem.

Na dolną płytkę wlewamy trochę ciasta. Niestety ostatnio tam spędzała cały czas, bo odkąd przeszłam na dietę unikam mąki pszennej, a nie znałam innych przepisów. Myślę, że nie będę musiała już chować gofrownicy do szafy. Tak czy inaczej w związku z tym, że to kolejna taka opinia - poprawiłam przepis tak, żeby gofry nie tylko u mnie wychodziły nie tylko pyszne, ale i ładne :) Gofry z dodatkiem mąki pełnoziarnistej zawsze będą bardziej się kleić - coś za coś, ale nie są już tak problematyczne, jak we wcześniejszej wersji. Robię go od lat i zawsze jest dobry.


Zapraszam na zdrowe gofry! Nie musimy rezygnować z gofrów, żeby jeść zdrowo:-) Spokojnie możemy zastąpić białą mąkę i biały cukier i przygotować zdrowe, pożywne śniadanie. Desery Omlet z mąki razowej z owocami. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na gofry razowe.


Kochani, zapraszam na pyszne gofry w zdrowszym, bardziej fit wydaniu. Gofry pełnoziarniste to pomysł na pyszne śniadanie, drugie śniadanie na wynos, ale również deser – wystarczy posmarować je powidłami śliwkowymi czy masłem orzechowym. Przygotowanie dania gofry - lekkie i chrupiące - domowe, najlepszy przepis.


Przepis na omlet z owocami. Dodaj mleko, olej, żółtka, proszek do pieczenia i szczyptę soli. Zmiksuj na jednolite ciasto. Delikatnie wymieszaj z ciastem. Białka ubij na sztywną pianę.


Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry.

To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Należy przygotować: szklanki mąki pełnoziarnistej, łyżeczki proszku do pieczenia, łyżki oliwy oraz szklankę mleka i szklankę wody, albo szklanki wody. Kolejny przepis na gofry razowe to propozycja bez jajek.


CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Kwestia Smaku proponuje 3-3.


Co prawda zawiera tłuszcz, ale w postaci zdrowej oliwy. Upieczone gofry podawać z ulubionymi dodatkami. Bardzo fajny przepis jaki wypróbuje dla dzieciaków na na dziś. Zawsze do goferków stosuję też dużo dodatków aby.


Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. Do moich orkiszowych gofrów podałam galaretkę z czarnej porzeczki i plasterki czerwonych pomarańczy. I już standardowo w przepisie nie ma soli (nie używam jej w domu od ponad lat) oraz cukru (sacharozy). Gofry już na talerzu posłodzicie miodem, karobem lub owocami.


Orkiszowe gofry – składniki na sztuk. Jemy gofry przynajmniej dwa razy w tygodniu. Na razie mój Patryk nie narzeka, więc chyba mi wychodzą. Wstrzymywałam się przez chwilę z wpisem o gofrach, bo chciałam dopracować przepisy. Na początku wcale nie było tak super, gofry wychodziły jakieś takie albo zbyt zdrowe – wiecie, jaki to smak?


No przecież to jest grzech ;) A teraz pytanie najważniejsze: jak takie dobre gofry zrobić sobie samemu w domu? Mam dla Was dziś prosty przepis na gofry i kilka wskazówek jak to zrobić, żeby były pyszne, puszyste, a przy tym rumiane i chrupiące na zewnątrz. Do tego przepis nie może być skomplikowany – jasna sprawa. Piekę je modyfikując przepis na chleb razowy z grubą i chrupiącą skórką. Dodaję suszone zioła aby bułeczki miały ciekawy smak i zapach oraz oliwę extra vergine.


Posypuję ziołami lub drobnymi płatkami owsianymi. Bułeczki szybko się robi, nie trzeba czekać przez noc na wyrośnięcie ciasta. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.


Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty