wtorek, 6 lutego 2018

Ciasto pod sernik

Wszystkie najlepsze przepisy na serniki w jednym miejscu. Zobacz sprawdzone przepisy na pyszne serniki na kruchym spodzie, na herbatnikach lub bez ciasta. Upiecz wyśmienity sernik z rosą, z kratką, wiedeński, migdałowy, z jabłkami lub jagodami. Tego ciasta nie musicie chować do lodówki, wystarczy go rozwałkować, włożyć do formy i nakłuć widelcem (aby się nie wybrzuszyło podczas pieczenia). Potem wstawiam do nagrzanego do 200°C piekarnika, piekę 15–minut i dopiero na podpieczony spód nakładam masę serową.


I dalej robię z zgodnie z przepisem na sernik. Teraz należy wyrobić ciasto kruche z podanych składników. Gotowym ciastem wyłożyć blaszkę na ciasto pomalutku wylać masę serową.


Wstawić do piekarnika nagrzanego do 2stopni. Po włożeniu ciasta obniżyć temperaturę do 1stopni i piec około godziny. Gotowy sernik można posypać cukrem pudrem. Właśnie zabrałem się do robienia sernika. Chcę zrobić kruche ciasto pod spód.


Znalazłem jakieś przepisy (robię na oko więc żaden konkretny przepis), wszystkie podobne ale niektóre są pieczone przed położeniem masy serowej inne nie. Sernik Pod Pierzynką – Dzisiaj kolejny, pyszny sernik w Małej Cukierence. Tym razem delikatnie cytrynowy, waniliowy z bezą.


Jest wilgotny, kremowy i wygląda apetycznie. Mnie i moim gościom bardzo smakował. Przygotowałam go specjalnie dla mojej bratanicy, która uwielbia bezę i serniki, więc połączyłam oba przysmaki.


Zdradzamy przepis na sernik na kruchym cieście, który (prawie) zawsze się udaje. Wygląda efektownie i świetnie smakuje. Idealny na przyjęcia rodzinne, święt. A ja tam nie bardzo rozumiem, czemu dobrym spodem pod sernik miałby być skapciowany biszkopt.


Albo spód z ciasteczek na sposób anglosaski, też podpieczony. Biszkopt jest ok, ale wystudzony i jako podstawa pod sernik na zimno. Ja przygotowuję kruche ciasto wcześniej, ale go nie piekę tylko dziele na równe porcje i zamrażam surowe. Sernik z rosą to pyszny sernik na kruchym spodzie, z bezową pianką na wierzchu, na której po ostudzeniu tworzą się kropelki rosy.


Ciasto pod sernik

Oprócz tej charakterystycznej cechy, sernik wyróżnia się też nietypową masą serową - z dodatkiem sypkiego budyniu, oraz dużą ilością użytego mleka i dodatkiem oleju roślinnego. Sernik na kruchym spodzie to klasyka domowych wypieków. Swój przepis na taki sernik ma niemal każda gospodyni. Takiego ciasta nie może zabraknąć z okazji Świąt, imienin lub rodzinnych spotkań. Delikatny sernik pod kokosową pierzynką.


Upiecz już dziś sernik na kruchym spodzie z kokosową pianą, czyli kokosową pierzynką. Sernik smakuje wyśmienicie, ciasto jest kruche, ser delikatny i wilgotny, a kokosowa pierzynka miękka i puszysta. Lista przepisów na ciasto pod sernik z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Więcej niż przepisów. Ciasto na spód pod sernik. Przed pieczeniem ( po wylepieniu formy ) nakłuwamy ciasto widelcem – zapobiegnie to wybrzuszaniu się ciasta w trakcie pieczenia. Jeżeli pieczemy kruche ciasto jako blaty pod sernik czy inne ciasto z masą to podpiekamy je wcześniej ok. Zaczynam od ciasta, mąkę z cukrem i margaryną nalezy przesiekać, śmietanę, żółtka i proszek do pieczenia zmiaszać w miseczce dodać do przesiekanej mąki i zagnieść ciasto, które wykładam na blaszkę, całe nakłuwam widelcem i wkładam do piekarnika nagrzanego do 1°C na minut, żeby trochę.


Mój przepis na ciasto izaura jest bardzo prosty i sprawdzony. To typowy deser dla osób które lubią czekoladę i serniki w jednym. Wiem, że wiele osób obawia się tego, że ciasto pod masą serową nie wyrośnie. Z tym jednak przepisem sernik Izaura wychodzi super za każdym razem.


Na pyszny sernik składają się dwa istotne elementy – kruchy spód oraz odpowiednio przyrządzona masa serowa. Dzięki nim otrzymasz ciasto, które z pewnością zadowoli podniebienia smakoszy słodyczy. Spód placka będzie złocisty, jeśli do masy wykorzystasz jedynie żółtka. Utrzyj je dokładnie z kostką do pieczenia.


Wygładzamy łyżką, sernik wkładamy do nagrzanego do 1stopni piekarnika. Nie otwieramy piekarnika w trakcie pieczenia! Sernik pieczemy minut, wyłączamy piekarnik i zostawiamy ciasto do całkowitego ostygnięcia w piekarniku. Jak zrobić sernik z brzoskwiniami?


Mąkę przesiać, dodać cukier, proszek do pieczenia oraz pokrojone w kostkę zimne masło. Rozcierać palcami lub siekać nożem na blacie, aż powstanie kruszonka. Dodać żółtka (białka zostawić do bezy) i połączyć ciasto w jednolitą masę.


Upieczony sernik wkładamy do lodówki na minimum godzinę. Jeśli wybieramy drobniejsze owoce, jak maliny czy jagody wierzch sernika możemy posmarować jogurtem naturalnym lub kwaśną śmietaną, żeby lepiej trzymały się na wierzchu ciasta. Nic nie pobije babcinego sernika lub szarlotki, której smak przypomina ten z rodzinnego domu. Makowce i pierniki to ciasta, które królują na stołach podczas świąt Bożego Narodzenia, natomiast bez babek i mazurków każda Wielkanoc byłaby niepełna. Pano Doroto czy można by zrobić ten sernik ale w cieście z sernika ze śliwkami w kruchym kakaowym cieście (tzn bez śliwek ale z ciastem na dole i na wierzchu)?


Ciasto pod sernik

Z białek ubiłam piane i dodałam do sera lekko mieszając szpatułką. Warstwę serową wyłożyłam na podpieczony spód ciasta, na górę starłam druga część pozostawionego, schłodzonego ciasta. Sernik włożyłam do piekarnika nagrzanego do 1stopni na około godzinę.


Po upieczeniu sernik pozostawiłam w piekarniku do wystygnięcia.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty