środa, 28 lutego 2018

Ciasto na gofry z sodą

To był pierwszy przepis na gofry jaki wypróbowałam po kupieniu nowej gofrownicy. Kremowa maślanka o gęstej konsystencji w połączeniu z sodą oczyszczoną tworzy zgrany team. Soda dodawana do ciasta na gofry najlepiej uwalnia swoje właściwości dopiero po dodaniu kwaśnego składnika podczas wypiekania deseru - najlepiej sprawdzi się w tym przypadku maślanka, odrobina soku z cytryny lub jogurt. Gofry, kto się im oprze?


Gdy dzieciaki nachodzi ochota na coś słodkiego, to pojawia się od razu przepis na gofry.

Lista przepisów na gofry z sodą oczyszczoną z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Ciasto na chleb zrobione tą metodą zawsze jest świetnie wyrobione. Pieczenie z automatem jest bardzo wygodne, wystarczy wrzucić do formy w odpowiedniej kolejności składniki i czekać na efekt.


Skorzystałam z tego przepisu i rzeczywiście gofry były bardzo chrupiące i smaczne, a dodatkowym plusem jest fakt, że są szybkie w przyrządzeniu i bardzo proste. Jajka utrzeć z solą, cukrem i cukrem waniliowym. Współcześnie, w zależności od kraju, możemy wyróżnić kilkanaście rodzajów gofrów.

Różnią się one nie tylko składnikami, z których przygotowuje się ciasto, ale również dodatkami oraz sposobem podania. Jeśli lubicie słodkie wypieki z bananów, sypkie i lekko wilgotne babki – takie ciasto bananowe jest dla was #128578; Fit ciasto bananowe z płatków owsianych. Dodaje się ją zazwyczaj do ciast „ciężkich” i wilgotnych - miodowników, pierników i pierniczków, gęstego ciasta do smażenia oraz ucieranych ciast z owocami. Sekretem dobrych gofrów jest przepis na ciasto, a zatePanie i Panowie przedstawiamy gofry idealne.


Podstawą ciasta na gofry są jajka, mąka, cukier, mleko i tłuszcz. Nie jest to zestaw superdietetyczny, więc z miłością do gofrów nie należy przesadzać. Mąkę połącz z sodą i proszkiem i przesiej do zielonej masy. Dodaj ubite białko, wymieszaj łyżką.


Nalewaj ciasto na kratki gofrownicy i piecz ok 3-minut, w zależności o tego jak szybko Twoja gofrownica piecze:) Robiąc gofry dla niemowlaka pomiń miód. Zero drożdży, czyli nie ma nam co umierać. Parę dni temu załapałam się na taki upał w samochodzie, że po dowiezieniu do domu drożdże w kostce miały konsystencję pasty do zębów. Oczywiście - przestały działać. Z sodą nic złego się nie dzieje, ciasto robi się w czasie, kiedy patelnia z olejem się nagrzewa.


Przełożyć ciasto i wyrównać. Na wierzchu poukładać plasterki jabłka.

Piec w temperaturze 160ºC, najlepiej bez termoobiegu, przez około minut lub do tzw. Wyjąć z piekarnika, podgrzać dodatkowy miód (g) i posmarować pędzelkiem ciasto. Witam serdecznie, bardzo dziękuję za przepis na ciasto, które idealnie pasuje do tortu owocowego z masą maślaną. Ciasto z brzoskwiniami z domową konfiturą jagodową i masą maślaną.


Masa maślana to masło lemon curd i roztopiona biała czekolada. Czekoladowe, wilgotne blaty przełożone truskawkami i lekkim kremem z serka mascarpone. Z truskawkowego puree przygotowujemy kisiel, który stanowi dodatkową warstwę tortu, nadając mu świeżości, owocowego smaku, jak również ładnego koloru. Od dawna chodziły za mną gofry. Na co dzień robię tak wiele różnych placków, placuszków, pancake’ów, że najwyższa pora zaszaleć z gofrownicą.


Do zakupu tak owej zabierałam się od dawna, ale ze względu na nasze życie na walizkach i wieczne przeprowadzki staram się ograniczać ilość wszystkiego, co posiadam, do minimum. W tym również sprzętów kuchennych. Ogrzane jajka ubić z cukrem na puszystą i jasną masę (ok. minut). W oddzielnej misce wymieszać mąkę z kakao, proszkiem do pieczenia i sodą. Przesiać przez sitko bezpośrednio do masy.


Wyłożyć do formy o wymiarach ok. Wydobywa się ją z dużych głębokości, a na powierzchni zostaje ona zgnieciona, wymyta i podgrzana, dzięki czemu powstaje węglan sodu. Do mocno nagrzanej gofrownicy wlewamy ciasto i cierpliwie czekamy aż nasze gofry uzyskają rumiany brązowy kolor.


Podajemy z ananasem i cukrem pudrem. Przepisy kulinarne do sprawdzenia na dziś! Nie trzeba też dodawać cukru do gofrów.


Wreszcie mam gofry z prawdziwego zdarzenia – wypieczone, chrupiące i mające kształt klasycznego gofra. Wybierz odpowiedni dla siebie przepis z wyselekcjonowanej bazy portalu przepisy. Wymieszaj masło, mleko oraz jajko. Rozgrzej gofrownicę, jeśli tego wymaga wysmaruj olejem aby gofry nie przywierały.


Zapiekaj gofry na złoty kolor. Mąkę przesiać do miski z sodą, proszkiem do pieczenia i łyżeczką cynamonu. Posypać cukrem wymieszanym z łyżeczką cynamonu. Wlać mleko i dokładnie zmiksować. Jaja miksujemy razem z mlekiem kokosowym i sodą.


Następnie stopniowo dodajemy obie mąki i miksujemy. Ciasto powinno mieć konsystencję gęstszą niż ciasta naleśnikowego. Na koniec dodajemy soku z cytryny (opcjonalnie również miodu lub soli – ja przygotowałam całkiem neutralne, żeby mała mogła zjeść) i dokładnie mieszamy.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty