czwartek, 1 lutego 2018

Mąka na gofry

Super gofry mi wczoraj wyszły. O tym dlaczego, niebawem. Teraz skupmy się na przyjemnościach i pysznym śniadaniu! Dziś u nas na stole wylądowały gofry z mąki kokosowej.


Mąka kokosowa nie jest łatwa i często ludzie się skarżą, że coś im nie wychodzi, ale jeśli będziesz przestrzegać tego przepisu, wyjdą, bo wielokrotnie robiłam też takie placuszki.

Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo. Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. Radość zakupów i bezpieczeństwo dzięki Programowi Ochrony Kupujących! Te ostatnie, czyli gofry na bazie mąki gryczanej, mają charakterystyczny, lekko piernikowy smak.


To wszystko dzięki dodatkowi cynamonu, który idealnie pasuje do mąki z gryki i sprawia, że gofry smakują inaczej, niż zwykle. Zanim podam Wam przepis na gofry z mąki gryczanej, kilka słów o samej mące. Możesz także udekorować gofry bitą śmietaną i owocami.

Sprawdzą się szczególnie truskawki, borówki i maliny. Równie dobrze gofry będą smakować z dżemem lub powidłami. Fani czekolady mogą ozdobić gofry polewą czekoladową. Wypróbuj nasz przepis na bezglutenowe gofry i znajdź własny, ulubiony sposób na ich podanie.


Myślę, że nie będę musiała już chować gofrownicy do szafy. Niestety ostatnio tam spędzała cały czas, bo odkąd przeszłam na dietę unikam mąki pszennej, a nie znałam innych przepisów. Właściwą konsystencję ciasta i wyjątkowy smak zapewni użycie drobno zmielonych migdałów. Smak gofrów uatrakcyjnisz również dzięki wykorzystaniu ziarenek z połowy laski wanilii.


Wszystkie składniki wymieszaj na gładką masę, następnie odstaw je w chłodne miejsce na sugerowany czas. Upieczone gofry możesz podawać na różne. Mąż uwielbia te gofry w wersji amerykańskiej - polane syropem klonowym i posypane odrobiną cynamonu, koniecznie z kubkiem Americano ;-) Ja preferuję z dodatkami - dużą ilością świeżych owoców sezonowych. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga megs world.


Bezglutenowe gofry z mąki kokosowej - fit 12. Smażyć gofry po parę minut, aż ciasto się przyrumieni. Usmażone gofry najlepiej wyłożyć na chwilę na kratkę z piekarnika.


Ale jest tam mąka i mak,a tego też się nie łączy.

A żółtko to przecież białko. Prawdziwa dieta nielaczenia wyklucza w ogole wypieki. Chyba,że kokoski z kokosu i. Mąką owsiana pęcznieje, więc ciasto zgęstnieć zanim upieczemy pierwsze gofry. Należy dolać ml wody i zamieszać przed ponownym użyciem.


Zamiast mąki pszennej razowej dodałam orkiszową pełnoziarnistą i wyszły gofry-grahamki :-) moje 2. Serwowane w asyście bitej śmietany dobrze sprawdzą się również owoce tropikalne z puszki lub świeże. Dla dzieci hitem są klasyczne gofry z nutellą i orzechami lub kajmakiem z puszki. Smakują podobnie jak klasyczne – należy jednak uważać, aby użyta mąka nie była za ciężka do ich przyrządzenia. Robiłam je tego dnia razy, najpierw dla dzieci a potem dla męża.


To chyba najprostszy przepis na gofry. Nie zawierają cukru ponieważ z założenia miały zostać podane z Kremem Daktylowym oraz Domowym Dżemem. Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Gofry to sposób na szybki podwieczorek.


Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka. Tagi: banan BLW gofry gofry bez cukru gofry bezglutenowe gofry kokosowe mąka gryczana mąka kokosowa pomysł na deser pomysł na śniadanie zdrowy deser żywienie dzieci.


Zarówno dzieci, jak i dorośli uwielbiają gofry. Niestety te tradycyjne są przygotowywane z mąki pszennej i zawierają mnóstwo węglowodanów. Na szczęście wcale nie musisz z nich rezygnować odżywiając się zgodnie z LCHF.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty