środa, 21 lutego 2018

Naleśniki proporcje

Ciasto na naleśniki czyli jak przygotować naleśniki idealne? Powinny być cienkie, złociste i lekko chrupiące na brzegu. Jeśli wolicie naleśniki cienkie dodajcie więcej wody, jeśli jesteście fanami tych grubszych, nie szczędźcie mąki. Więc jeśli chcesz zrobić doskonałe naleśniki sprawdź mój przepis. Znalazłam idealne proporcje, którymi chętnie się z Wami podzielę.


Naleśniki to danie znane chyba każdemu z dzieciństwa. Składniki wszystkie na raz zmiksować. Patelnię rozgrzać mocno, dodać KROPLĘ(!) oleju - jeżeli patelnia będzie wystarczająco dobrze rozgrzana, olej rozmnoży się i dobrze rozejdzie się po patelni. Przed smażeniem następnego znów wlewamy i rozprowadzamy olej (nawet jeśli mamy nieprzywierającą patelnię, nie rezygnujmy z tłuszczu – naleśniki będą smaczniejsze).


Gotowe można nadziać dowolnym farszem (słodkim lub słonym). Większość robi na oko i zawsze wychodzą, inni mówią że nie potrafią zrobić dobrego bo zawsze przywiera do patelni. Całą tajemnicą udanych naleśników są placuszki cieniutkie i elastyczne. Jak zrobić takie naleśniki?


Oto przepis na idealne ciasto naleśnikowe. Mnie również te naleśniki nie wychodzą. Masa wyszła bardzo lejąca a naleśników nie dało się przewrócić na drugą stronę bez zniszczenia. Dodam, że mam dobrą teflonową patelnię i dozuję odpowiednią ilość oleju. Ulubiony przepis czytelników!


Dzięki dodatkowi wody gazowanej naleśniki są bardziej delikatne. Jeśli mamy czas, ciasto można przygotować pół godziny wcześniej, aby odpoczęło, ale nie jest to konieczne i naleśniki można od razu smażyć po zmiksowaniu składników. Sekret dobrych naleśników polega na tym, żeby za bardzo nie przejmować się proporcjami oraz żeby przy ich smażeniu zbytnio się nie cackać – naleśniki wybaczają błędy ;) i zwykle są dopiero bazą do przygotowania całego dania. Tajemnica smacznych naleśników tkwi jedynie w proporcjach składników ! Zapraszam na przepis gdzie nie prawdą jest że pierwszy naleśnik nie wychodzi ! Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Madame w kuchni. Zawsze wszystko mi przywierało i się rozwalało chyba, że wlałam na patelnie wielkie ilości tłuszczu.


Naleśniki proporcje

Zestresowany tato, chyba za późno przychodzę z odpowiedzią, ale wydaje mi się, że szóstka dzieciaków naje się naleśnikami z tych proporcji, bo wychodzi z tego ciasta około sporych sztuk. Wiele zależy do tego, co zawiniesz w te naleśniki #128578; Do ciasta można dodawać piwo, ale polecam tak robić, kiedy planujesz wytrawny farsz. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na naleśniki proporcje. To danie niezwykłe i super uniwersalne, ponieważ naleśniki możesz jeść zarówno na śniadanie, jak i na obiad czy też kolację.


W wersji na słodko naleśniki będą cudowne na śniadanie i kolację. Przepis na naleśniki zna każda Mama i Babcia. Tymczasem okazuje się, że żeby zrobić naprawdę pyszne cienkie naleśniki, trzeba nie tylko odpowiednio dobrać proporcje składników, ale również trzeba. Osobiście u mnie w domu naleśniki bez jajek były zawsze podstawowym ciastem naleśnikowym i jakoś nikt nie zmuszał się do ich dodawania. Pyszne są klasyczne naleśniki z serem lub dżemem.


Doskonałe są naleśniki z opieńkami. Nie do końca, ale mogą je zastąpić naleśniki z pieczarkami. Do miseczki po kolei wbijam jaja a te wrzucam do mąki. Do mąki i jajek dodaję cukier, sól, olej, wlewam wodę i mleko.


Sama wypróbowałam kilka przepisów i żadne nie smakują mi tak jak te. Kiedyś robiłam naleśniki „na oko”, były dobre, ale odkąd zachowuję proporcje są znakomite. Brakowało mi przepisu na jednoosobowe naleśniki, mając taką recepturę dużo łatwiej jest panować nad proporcjami składników.


Naleśniki proporcje

Lubią je dzieci i dorośli. Do najbardziej klasycznej formy naleśników należy zaliczyć te z dżemem, cukrem lub białym serkiem. Wszystkie są smaczne, ale sekret dobrych naleśników tkwi w. Są nie tylko pyszne, ale dodatkowo zawierają duże ilości białka i są świetnym sposobem na „porcję strączków” w codziennej diecie dla osób nieprzepadających za nimi.


Na patelni rwą się, mają problem odejść. Lista przepisów na proporcje na nalesniki z polskich blogów kulinarnych. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!


Szpinakowe naleśniki z farszem brokułowym i fetą 125. Wziąłem najlepszą patelnię, nawet dałem innej osobie spróbować usmażyć z myślą że może to ja coś źle robię. Ciasto było zmiksowane ślicznie, bez grudek, bardzo płynne z dokładnie odmierzonymi proporcjami. A mimo to, naleśniki się rozpadają, niemożliwe jest je choćby dotknąć. Ale mniej więcej wychodzą takie proporcje: ok dag mąki,łyżeczka płaska soli, całe jajka, ok.


Przynajmniej ja to praktykuję i naleśniki są naprawdę bardzo dobre. Inspirowane meksykańskimi enchiladas - bo zapiekane pod warstwą sosu pomidorowego i sera - naleśniki faszerowane kawałkami kurczaka i warzywami. Skoro kuchnia meksykańska to musi być ostro :-) W przepisach unikam podawania dokładnych proporcji chili, trzeba tutaj kierować się indywidualną miarą własnej wytrzymałości na ostre.


Chcę powiedzieć że przepis na naleśniki jest rewelacyjny! Właśnie je zrobiłam i jestem zachwycona,po raz pierwszy żaden naleśnik mi się nie porwał. Pieką się cudownie i nie trzeba dodawać na patelnię oleju ani smarować słoninką.


Jeżeli ktoś pisze że przepis do niczego to znaczy że ma tak dwie ręce do gotowania i takiej osobie nawet woda się przypali.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty