Najbardziej popularne są gofry brukselskie (gaufres de Bruxelles) oraz gofry z Liège (gaufres de Liège). Przykryj miskę i odstaw na około godzinę, aż ciasto na gofry belgijskie podwoi swoją objętość. Po wyrośnięciu ciasta możesz zacząć wypiekać gofry.
Do rozgrzanej, delikatnie spryskanej olejem roślinnym gofrownicy wlej około ¾ kubka ciasta. Piecz przez około minut (czas zależy od gofrownicy). Chrupiące gofry belgijskie są mniejsze niż tradycyjne gofry, zdrowsze, bo na drożdżach oraz mają ciekawszą strukturę - ich brzegi są chrupiące, a środek mniej miękki niż tradycyjnych gofrów na proszku. Ciasta na gofry belgijskie nie wylewa od brzegu do brzegu foremki, tylko kładzie niewielką ilość łyżka na środek gofrownicy. Kolejny przepis zrealizowany z listy oczekującej – gofry belgijskie.
Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Zmiksuj tak, aby ciasto na gofry nie miało grudek. Delikatnie wmieszaj je do ciasta na gofry belgijskie, odstaw na minut w ciepłe miejsce, by drożdże zaczęły pracować. Rozgrzej gofrownicę, piecz w niej gofry przez 3-minut, aż będą złociste.
W Belgii wafle są niesamowitym przysmakiem. Można je spotkać na każdym kroku w centrum miast. Nigdy nie są prostokątne, zawsze są bez kantów i lekko zaokrąglone, gdyż powstają z kulki ciasta. Gęste drożdżowe ciasto z dodatkiem dużych kryształków perłowego cukru, który w trakcie pieczenia się karmelizuje, pozostawiając gofry chrupiące, mocno słodkie, o smaku karmelu.
Ciasto można odstawić aby odpoczęło (na około minut), ale nie jest to konieczne. Nakładamy ciasto chochlą i wypukłą stroną łyżki rozprowadzamy ciasto dokładnie po całej powierzchni. Ciasto na gofry belgijskie jest nieco inne niż zwykłe, ponieważ w jego skład wchodzą drożdże czyli przygotowuje się je z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego.
Kolejną tajemnicą gofrów belgijskich jest magiczny składnik, trudno dostępny nawet w Belgii, czyli perłowy cukier. Biją na głowę te w Mikołajkach, których należy spróbować po zejściu z łódki. Chociaż tęsknie muszę przyznać, że łódka plus gofry jest lepsza niż gofry belgijskie:)) Zrobiłam sztuk i okazało się, że cztery osoby potrzebują przynajmniej półtorej porcji a najlepiej dwóch. GOFRY BELGIJSKIE (GOFRY NA DROŻDŻACH) cytując mojego synka „są przepyszne” #128578; Do przygotowania tych gofrów najlepiej jest użyć grubego cukru perlistego, ale wychodzą równie smaczne z użyciem zwykłego cukru kryształu (przeważnie robię je z takim cukrem).
Ponieważ cukier dodaje się do wyrośniętego już ciasta, nie rozpuszcza się w nim, tylko karmelizuje w czasie. Gofry belgijskie są absolutnie GENIALNE. Choć u mnie usmażone na małej gofrownicy, klasycznie powinny być większe, prostokątne. Koniecznie z większymi dziurkami.
Dawniej ciasto przyrządzano na bazie drożdży. Dziś wyrasta na proszku do pieczenia. Zacznij od przygotowania ciasta na gofry. Mleko wymieszaj z drożdżami, dodaj pół łyżeczki cukru. Dzisiaj zaurocze Was przepisem na gofry belgijskie – pieczę się je ekspresowo, jedyne na co trzeba czekać to wyrastanie ciasta, jednak to tylko podsyca apetyt!
Następnie wsyp pozostała mąkę. Niedzielne popoludnie pod koniec lat Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Taniec Smaków. Perfekcyjny i super prosty przepis na gofry.
To mój sprawdzony i najbardziej uniwersalny sposób na gofry jak z budki. Nie musisz już szukać przepisu ba to jak zrobić ciasto na gofry. Pianę delikatnie połączyć z ciastem przy pomocy kopystki.
Nakładać na rozgrzaną gofrownicę i piec do zrumienienia. Aby gofry były chrupiące należy po upieczniu układać je na kratce do przestygnięcia. CHRUPIĄCE GOFRY – IDEALNY PRZEPIS – przepis na idealne, pyszne gofry jak z budki.
Krok po kroku zobaczycie na filmie jak przygotować idealne gofry. To najlepsze gofry jakie jedliście w życiu #128578; są cudowne, polecam. Wietnamu, o cieście z posmakiem pandanowym i kokosowym. Są brązowe na zewnątrz i zielone w środku, dzięki dodatkowi aromatu pandanowego. Te, które jadłam w belgijskich miasteczkach były niezapomniane.
Cynamonowe, z bitą śmietaną. Jedzone w deszczu, z dzieckiem za rękę. A z ciasta przygotowanego wieczorem można rano upiec smaczne gofry.
Ponieważ trafiła mi się znakomita ku temu okazja, postanowiłam odświeżyć bardzo dobry przepis na gofry belgijskie. Był to jeden z pierwszych przepisów, jakie zamieściłam na blogu, w związku z tym rzadko odwiedzany, a szkoda, bo wychodzą z niego znakomite gofry. Nakładaj łyżką stołową porcje ciasta na środek gofrownicy – nie rozprowadzaj ciasta po całej gofrownicy – gofry mają mieć nieregularny kształt.
Lekko dociśnij górną klapę i piecz gofry aż będą ładnie rumiane. Dzisiaj chcę przedstawić kolejny przepis, który u mnie w domu się sprawdził i bardzo nam posmakował. Przepis na gofry pokazywałam już dwukrotnie. Do ciasta dodajcie cukru i soli wg uznania.
Pamiętajcie, żeby cukru nie dodać za dużo, bo ciasto może się przypalić. Uwaga co do gofrownicy: wiele osób skarży się, że gofry nie są wystarczająco wypieczone.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.