czwartek, 4 kwietnia 2019

Przepis na chleb z mąki graham

Bardzo prosty i szybki chleb na drożdżach składający się z razowej i jasnej mąki pszennej, z niewielkim dodatkiem żytniej mąki razowej i miodu. Chleb graham na drożdżach. Przepis na chleb z żytniej mąki, który zawsze się udaje.


Nie wymaga długiego zagniatania, rośnie bardzo szybko a smakuje… jak chleb graham :-) Jest raczej miękki i puszysty, rewelacyjny również do tostów.

Weizenbrot: przepis na chleb zimnej fermentacji, bez wyrabiania, bez wysiłku. Każda mąka rządzi się swoimi prawami, na blogu są receptury do każdego typu mąki. Nie wiem dlaczego Panu nie rośnie ciasto, mam za mało informacji co się działo w kuchni. Przepisy na chleb z mąki graham w wyszukiwarce kulinarnej - przynajmniej 2idealnych przepisów na chleb z mąki graham. Sprawdzony przepis na chleb graham od MniamMniam.


Gotuj razem z nami krok po kroku! Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!

Smacznie, szybko i tanio. Ostatnio szukałam mąki pszennej razowej na jeden chleb. Przypadkiem (niestety już po czasie) trafiłam w Intermarche. Szukałam w Tesco, Carrefurze i nic. Mąka żurkowa to tylko chwyt producentów, to zwykła mąka żytnia, można na niej piec.


Piekłam go w maszynie do chleba, na suszonych drożdżach (wyrósł na cm) i odmierzałam tym samym kubkiem. Przepis z tej strony, z moimi zmianami. Na zdjęciu pokrojony jeszcze ciepły;). Prosty chleb, na żytnim zakwasie, z mąki graham, bez drożdży i żadnych dodatków.


Pełnoziarnisty, zdrowy i do wszystkiego pasujący. Na pierwszy ogień zatem poszedł najprostszy chleb graham, na który przepis znalazł Zobacz więcej. Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Grahamka, weka i kajzerka.


Dodane przez LenaMS w: Tylko o kuchni. Wychodzi lekko wilgotny, jest świeży nawet po dniach.

Chrupiąca skórka, miękki w środku i wyrazisty w smaku. Na drożdżach a nie na zakwasie więc wykonanie go nie zabiera tyle czasu. Mąka graham to pszenica, trochę lepiej oczyszczona niż mąka razowa. Prosty i szybki przepis w sam raz na szybki wypiek.


Charakterystyczny smak nadaje kminek. Obecność witamin z grupy B, E, kwasu foliowego oraz składników mineralanych takich jak wapń, magnez, fosfor, potas, cynk czy żelazo również przemawia na korzyść spożywania produktów zbożowych. Nie jest jednak obojętne to, jakie pieczywo spożywamy.


Najzdrowsze jest pieczywo produkowane z mąki graham lub razowej. Mało z nim zachodu, a można go również mianować chlebem ratunkowym, bo uratował nas kiedy w niedzielne popołudnie okazało się, że nie ma pieczywa. Trzeba dać mu chwilę na wyrośnięcie, ale w porównaniu z chlebami na zakwasie czas i tak jest dużo krótszy.


Najlepiej smakuje mi z twarożkiem lub masełkiem. Właściwości chleba graham. Ja kupuję mąkę w dyskoncie na L, bo jest drobniutko zmielona, co ułatwia robienie z niej ciasta.


Zawartość składników mineralnych w mące określa liczba, nazywana „zawartością popiołu”. O jakości mąki można się dowiedzieć, sprawdzając jej typ na opakowaniu – im więcej składników mineralnych, tym lepiej. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy.


Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty