Ekspresowy chleb na jogurcie. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podrośnięcia na około minut. Mąkę mieszamy z solą, ziołami, czosnkiem i słonecznikiem. Wlewamy jogurt i podrośnięte drożdże. Mieszamy łyżką, do połączenia się składników.
Przepis na chleb z jogurtem na zakwasie.
Skórka jest cienka i chrupiąca. Zakwasu daje się celowo mało, drożdże mogły popsuć efekt. Mikser Kulinarny wyszukuje przepisy z polskich blogów kulinarnych, tym razem wyszukiwany jest przepis na chleb na jogurcie. Im bliżej terminu przydatności, tym mniej żywych bakterii więc możemy sobie darować.
I omijamy te z wypukłym wieczkiem, bo oznacza to rozwój szkodliwej mikroflory. Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować! Wypróbowałam ten sposób już wiele razy robiąc na przykład jogurtowe bułeczki, które prezentowałam już na stronie.
Teraz przyszedł czas na chleb, który również mnie nie zawiódł.
Najdelikatniejszy chleb, jaki udało mi się upiec na zakwasie i jednocześnie najdłużej pozostajacy świeży (dzięki jogurtowi). Chleb idealnie komponuje się z bigosem. Znajdź sprawdzony przepis z Mikserem Kulinarnym!
Nocny chleb żytni z jogurtem (na zakwasie) Zdaję sobie sprawę z tego, że nie każdy ma czas, aby w środku dnia stać nad ciastem chlebowym i je składać co minut, jak na przykład robi się piekąc Tartine bread. Dziś pora na odhaczenie kolejnego z listy chlebów do zrobienia:) Zostały jeszcze 22. Wychodzi z tego całkiem fajny chlebek, z chrupiącą skórką i miękkim środkiem.
Jogurt nadaje całości lekko kwaskowatego smaku. Lista przepisów na chleb z jogurtem naturalnym z polskich blogów kulinarnych. Pierwsze podejście było na tyle udane, że w ciągu tygodnia - z różnymi modyfikacjami - upiekłem ten chleb już trzy razy.
Przy okazji zmodyfikowałem nieco oryginalny przepis, tak żeby był jeszcze prostszy w wykonaniu. Rozczyn: Jogurt ( wraz z opakowaniem ) należy włożyć do miski z gorącą wodą i ogrzewać tak długo, aż będzie ciepły. Następnie ciepły należy przełożyć do miski i rozetrzeć w nim świeże drożdże i cukier. Sprawdzony przepis na domowy jogurt - przepis podstawowy od MniamMniam.
Smacznie, szybko i tanio. Gotuj razem z nami krok po kroku! Mało tego - niektórym smakuje on bardziej niż ten wypiekany na drożdżach.
A skoro już jesteśmy przy drożdżach - nie znajdziecie ich w składzie tego chleba gdyż ciasto rośnie w piecu dzięki dodaniu sody oczyszczonej.
Biała pszenna mąką również jest zbędna gdyż chleb robimy w całości na bazie mąki. Z ciasta uformować okrągły bochenek zagniatając brzegi do środka, ułożyć go na natłuszczonej i posypanej mąką blasze łączeniami do dołu, przykryć i odłożyć do ponownego podrośnięcia. Strona korzysta z plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. Możesz określić warunki przechowywania lub dostępu do plików cookies w Twojej przeglądarce. Razowy chleb pszenny z jogurtem.
Gdy wyjeżdżam to największym dramatem moich Miśków jest brak domowego chleba, więc tym razem zostawiłam ich bochen razowego chleba pszennego, który dzięki dodatkowi jogurtu zachowa świeżość nawet przez dni. Wyłóż chleb na kamień, zrób na wierzchu ukośne nacięcia ostrym nożem i wstaw do piekarnika. Wyjmij chleb z piekarnika. Odstaw do całkowitego wystygnięcia (najlepiej na kratce). Mąkę przesypać do miski.
Drożdże rozpuścić w ciepłej wodzie z dodatkiem cukru. Dodaj do ulubionych Wybierz listę: Zapisz. Do wypiekacza wlać ciepłą wodę, kefir, olej i płynne drożdże.
Wsypać przesianą mąkę i sól. Tym razem postanowiłam wykorzystać inny typ sera, a mianowicie twaróg i domieszać jogurt naturalny, jako kolejny nietypowy dodatek. Ciasto chlebowe wyszło dość zwarte, ale przez to łatwo formowalne w zgrabny, owalny bochenek.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.