piątek, 5 kwietnia 2019

Pieczenie chleba w domu na zakwasie

Pieczenie chleba w domu na zakwasie

Mam zakwas, który trzymam w lodówce. Dzień przed pieczeniem, tak jak w przepisie, dokarmiam go i zostawiam poza lodówką. Widzę, że pojawiają się bąbelki powietrza, czyli (wydaje mi się), że zakwas pracuje. Mieszam wszystkie składniki, przekładam do formy, zostawiam na 5-godzin…ciasto ani drgnie. Nie da się zapomnieć smaku i zapachu domowego chleba, wypieczonego we własnej kuchni.


Pieczenie chleba na zakwasie lub na drożdżach we własnym domu wcale nie jest takie skomplikowane, a my możemy cieszyć się prawdziwie swojskim i chrupiącym pieczywem każdego ranka. Własny, domowy chleb to coraz popularniejszy składnik posiłków w polskich domach. Pieczenie chleba w domu nie jest trudną sztuką, warto spróbować i choć od czasu do czasu zastąpić pieczywo ze sklepu własnoręcznie upieczonym, pysznym chlebem.


Ponieważ wraz z tą wygodą nie kroczy w parze wysoka jakość i zdrowie wielu z nas z dużą dozą niepewności przymierza się do pieczenia chleba w domu. Czy od razu trzeba tworzyć domową piekarnię i który chleb jest lepszy – na zakwasie, czy na drożdżach? Wypiek chleba w domu to alternatywa dla pieczywa faszerowanego chemią. Na domowe potrzeby chleb przygotowuje się w piekarniku lub maszynie do pieczenia. Jeśli zależy nam na czasie, możemy zrobić chleb drożdżowy, jeśli nie jesteśmy ograniczeni czasowo, wykorzystajmy przepis na chrupiący chleb na zakwasie.


Jak upiec chleb na zakwasie w domu? To jeden z najfajniejszych elementów pieczenia chleba, bo z kilkoma rzeczami, które znajdują się w praktycznie każdej, polskiej kuchni, wyczarować można smaczne, chrupiące pieczywo, którego zapach oszołomi nie tylko najbliższą rodzinę. Cały proces: przygotowanie, wyrastanie i potem pieczenie jest czymś magicznym.


Jednak najlepszy jest ten zapach, bo zapach pieczonego chleba rozchodzący się po domu, to jest to. Dzisiaj przedstawiam Wam najprostszy chleb na zakwasie. Przymierzam się dziś do pieczenia chleba na zakwasie pszennym, który wyhodowałem z Twojego przepisu. Piszesz tutaj w poradach, żeby chleb piec w piekarniku metoda „góra – dół”.


Pieczenie chleba w domu na zakwasie

Niestety mam zwykły piekarnik gazowy bez opcji grzania z góry. Znajdź przepis na chleb, który łatwo upieczesz w swojej kuchni. Z moich obserwacji w młodzieńczych latach wynika że pieczenie chleba to nie jest wiedza tajemna lecz wyczucie i odrobina doświadczenia. Otóż w domu moich dziadków zawsze był zakwas i możecie się dziwić ale ten sam na bazie śruty żytniej do chleba i żuru, po prostu bez czosnku i kopru. Zakwas możemy przygotować w domu, najlepiej na kilka dni przed wypiekiem chleba.


Raz przygotowany zakwas można potem używać wielokrotnie. Warto poświęcić na to czas, ponieważ chleb pieczony na zakwasie ma zupełnie inny charakter. Jest znacznie cięższy, mniej słony i bardziej sycący.


Przygotowanie chleba na naturalnym zakwasie zajmuje sporo czasu. Najpierw musisz przygotować tenże zakwas – jego fermentacja trwa średnio 4-dni (możesz nabyć gotowy zakwas w sklepie, ale warto sprawdzić jego skład). Chleb pszenny na zakwasie z semoliną i czarnym sezamem Chleb przygotowany w domu smakuje wybornie.


Skorzystajcie z przepisu jurorów i spróbujcie upiec takie cudo samodzielnie. Dodane przez sonius2w: Tylko o kuchni. Wita Nas z rana i często mówi dobrej nocy :) nie ma to jak zapach świeżo upieczonego chleba w domu. Durszlak Przepis na zakwas żytni do pieczenia chleba. Pieczemy w domu chlebek, zarówno na zakwasie, jak i na drożdżach - konkretne przepisy mogę wrzucić po konsultacji z mamą :) Niektóre forumki miały możliwość spróbować zakwasowego na 1. Jest to jednak blog o finansach osobistych, a nie o gotowaniu, dlatego przede wszystkim sprawdzę, czy pieczenia chleba w domu się opłaca?


Jakiego werdyktu się spodziewacie? Odpowiedź w dalszej części tekstu. Jak zrobić chleb razowy na zakwasie?


Pokazuję jak zrobić zakwas, przygotować zaczyn na chleb a przede wszystkim jak upiec w domu chleb na zakwasie. Pieczywo na zakwasie jest zdrowe, a pieczenie takiego w domu jest wielką przyjemnością. Praca w domu i chleb na zakwasie.


Upieczenie chleba nie jest trudne i nie zabiera tak dużo czasu. Wkład naszej pracy to w zależności od rodzaju chleba od kilkunastu do kilkudziesięciu minut. W pozostałym czasie ciasto chlebowe odpoczywa lub rośnie, wymaga jedynie doglądania.


Cały cykl przygotowania chleba powinien zamknąć się w godzinach. Od ponad roku nie jadam kupnego chleba. Nie używam również żadnych drożdży tylko zakwas żytni lub orkiszowy, który wyhodowałam w domu. Wbrew pozorom nie jest to ani trudne czy jakoś wybitnie skomplikowane.


Moda na pieczenie chleba w domu opanowała Polskę. Do eksperymentów we własnej kuchni zachęcają szefowie kuchni i blogerzy. Mnogość przepisów i porad sprawia, że ciężko wybrać te najlepsze, zwłaszcza gdy dopiero zaczynamy naszą przygodę z samodzielnymi wypiekami.


Wyhodowane w ten sposób kultury bakterii działają podobnie jak drożdże. W chlebie na zakwasie występuje kwas mlekowy, którego bakterie korzystnie wpływają na układ trawienny, chronią przed rakiem i obniżają poziom cholesterolu we krwi. Chleb na zakwasie ma też niższy indeks glikemiczny od chleba pieczonego na drożdżach.


Dlatego też od dawna piekę chleb w domu i każdemu polecam choćby spróbować! Pierwszą rzeczą, o jaką musimy zadbać to oczywiście zakwas. Można do wypieku chleba użyć drożdży, ale zapewniam was – nie ma nic lepszego niż chleb na zakwasie.


Z czasem jednak zapotrzebowanie na chleb wzroslo plus zaczelismy piec na zakwasie i po prostu latwiej bylo wyrabiac robotem ( Kenwood z hakiem jest w tym temacie swietny) i piec hurtowo na pol tygodnia, tudzien w piekarniku za jednym zamachem. Teraz każdy chleb, taki jak na drożdżach, zakwasie, razowy możesz bez problemu upiec w domu i poczuć tę magię. Wystarczy, że skorzystasz z tych przepisów, aby przekonać się, że pieczenia chleba wcale nie jest trudne.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty