Z polewą toffi, z polewą z owoców, ze świeżymi owocami, dżemem, z bitą śmietaną albo posyp je tartą czekoladą. Dodane przez mamaija w: Tylko o kuchni. W końcu może dowiem się jak robić pyszne gofry, bo ja z moja mała po prostu je uwielbiamy, ja robię gofry w takim opiekaczu do chleba, na tosty. Komu nie kojarzą się z wakacyjnym wyjazdem?
Na szczęście przygotowanie ich w domu, w nieco zdrowszej wersji, okazuje się bardzo proste.
Możesz je zrobić praktycznie z każdej mąki a dzięki ubiciu piany z białek nie potrzebujesz dodawać do ciasta proszku do pieczenia. Z czym można jeszcze zrobić gofry? Dzisiaj spróbowaliśmy znowu i bingo.
Robiłam z mąki pszennej tortowej 4(szklanki) do tego dodałam mąkę krupczatkę (szklanki) - bo niestety nie miałam więcej pszennej tortowej, ale i tak wyszły idealnie. Banany można spotkać w lodach, deserach lodowych (częste spotykanie bananów w lodach). Są też banany wokół których obwija się pierś z. Piękno - Diety - Dojrzewamy.
Jak zrobić doskonałe kanapki z zielonego groszku?
Bardzo prosto: upiecz z groszku zielone gofry i podaj je z czym chcesz. Im bardziej będzie na bogato, tym lepiej oczywiście! Warzywne gofry to fajna rzecz.
Można zrobić je nie tylko z groszku, ale też z bobu, dyni, batatów, ziemniaków, marchwi, selera, szpinaku, jarmużu i tak dalej. Sekret wytrawnych gofrów to odpowiednie przyprawy, które dodaje się do ciasta. Do wyboru mamy gofry biszkoptowe, drożdżowe, belgijskie, amerykańskie, smakowe i wytrawne, ale najpopularniejsze to tradycyjne z bitą śmietaną i owocami. Oczywiście najlepsze i najzdrowsze są te przygotowane w domu.
W jaki sposób można je przyrządzić? Czy konieczna jest gofrownica? Podpowiadamy, jak zrobić gofry bez gofrownicy. Podawajcie z dodatkami takimi, jak bita śmietana, dżem, syrop klonowy. A Ty z czym najbardziej lubisz gofry?
Weganizm staje się coraz popularniejszy, dlatego wiele osób zastanawia się nad tym, jak zrobić chrupiące gofry, które będą wegańskie. Tradycyjny przepis zakłada użycie mleka oraz jajek, dlatego nie skorzystają z niego weganie. W takim razie jak zrobić dobre gofry odpowiednie dla tej grupy osób?
W pierwszej części wpisu kilka słów o tym, jak zrobić idealne gofry na mące bez glutenu.
A w drugiej – przepis na wspaniałe lekkie gofry na mleku kokosowym, z korzenną żurawiną i chrupkimi pistacjami (całość bez dodatku cukru). Pierwszy przepis, podstawowy, na gofry lekkie, chrupiące z zewnątrz i puszyste w środku. Składniki wystarczy zmiksować i można już smażyć gofry. Drugie, równie pyszne, które można zrobić bez dodatku proszku do pieczenia (jeśli komuś bardzo na tym zależy), bo puszystości dodają im ubite białka.
Ja zaserwowałem sobie na śniadanie bezglutenowe gofry z truskawkami i syropem klonowym. Idealnie pasuje też dżem, sos czekoladowy lub toffi i wszelkiego rodzaju owocowe syropy. Ta opcja jest zdecydowanie mniej popularna, jednak. Ponieważ dzieciaki uwielbiają gofry i dżem, są więc one naturalnie dobrym połączeniem na wesołe, letnie, niebanalne i smaczne śniadania. Gofrownicę nagrzewamy, delikatnie natłuszczamy przed smażeniem pierwszych gofrów i wlewając kolejno porcję ciasta smażymy chrupiące gofry.
Po wyjęciu z gofrownicy ustawiamy je między rusztami kratki np. Doskonale nadają się na śniadanie, podwieczorek czy kolację. Dodaj do nich owoce, syrop lub czekoladę, a z pewnością każdemu będą smakowały. Gofry są smacznym poczęstunkiem. To pytanie zadaje sobie każdy miłośnik tego typu pyszności.
I już za chwilę poznasz przepis na gofry, dzięki któremu bez problemu przyrządzisz genialne smakołyki swoim bliskim o każdej porze dnia i nocy. Najlepsze przepisy na gofry. Każdy z Was ma ulubiony smak gofrów, pokazuję przepisy na gofry lekkie, gofry chrupkie, ale też gofry biszkoptowe. Bita śmietana przede wszystkim, ale nie tylko. Ja lubię gofry z polewą czekoladową i słodką.
Przygotowując gofry dla dzieci (np na impreze urodzinowa) warto dodać do ciasta kolorową posypkę. Wtedy gofry są w kolorowe plamki, można je podać z owocami i przemycić do diety dziecka trochę witamin, a dziecko i tak weźmie takiego gofra za słodki deser sugerując się obecnością kolorowych cukiereczków. A oto krótki filmik jak zrobić gofry z cukinią i parmezanem #128578; Zapraszam do obejrzenia! Domowe gofry jak z budki to zdecydowanie smak lata!
Jak w prosty sposób zrobić pyszne gofry w wersji na słodko – z bitą śmietaną i owocami? A jak wersji na słono – z warzywami, szynką, serem, a nawet sadzonym jajkiem? Zastanawiasz się, z czym podawać gofry? Możesz zaserwować je standardowo, na słodko z bitą śmietaną, dżemami, polewami, kawałkami owoców, bakaliami i posypkami np.
Jeśli jednak poszukujesz nowych smaków, możesz przygotować gofry w wersji wytrawnej np. Poznaj prosty przepis na gofry domowe z klasycznej gofrownicy, ale w oryginalnym wydaniu – takie z płatkami owsianymi i nasionami chia. Gotowe gofry serwujemy z sezonowymi owocami i jogurtem. W kuchni nie ma zasad ani sztywnych reguł, do których trzeba się stosować.
Pomimo że gofry zazwyczaj kojarzą nam się z masą bitej śmietany i owocami, to nie oznaczy, że wytrawne gofry ziemniaczane nie mają racji bytu! W wielu miejscowościach wypoczynkowych, zwłaszcza nad morzem, sprzedawcy kuszą nas tymi smakołykami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.