Rozpływający się w ustach sernik jest wypiekiem ponadczasowym, zachwycającym w swej prostocie. Któż nie słyszał o tym cieście? Jest to jeden z najbardziej popularnych deserów, którego smak trzeba poznać. Gotowy na tytuł mistrza słodkich wypieków? Lista przepisów na sernik wiedeński z budyniem z polskich blogów kulinarnych.
Wybierz najbardziej interesujący przepis i zacznij gotować!
Istnieje również przepis na sernik wiedeński z budyniem , z kaszą manną czy z mąką ziemniaczaną i mascarpone. Spód do sernika wiedeńskiego można przygotować z herbatników lub z kruchego ciasta. Pełnia smaku za sprawą dodatku budyniu waniliowego i mocno puszysta konsystencja powodują, że można ten sernik pochłonąć łącznie z blaszką, na której został upieczony. Proponowany sernik z budyniem waniliowym bazuje na minimalistycznej liczbie składników, dzięki czemu jest bardzo szybki i prosty w przyrządzeniu.
Proponujemy przepis na sernik wiedeński z wykorzystaniem Budyniu o smaku śmietankowym WINIARY i Cukru wanilinowego WINIARY. Przepisy, jak zrobić - Smaker. Jako dodatek wykorzystaj rodzynki i posiekane migdały, jeśli jednak chcesz podać wiedeński przysmak na święta, śmiało możesz dodać do masy serowej.
Proste w wykonaniu niczym sernik wiedeński szybko znika.
Placek pełen sera i bitej śmietany ucieszy nawet. SERNIK WIEDEŃSKI – przepis na klasyczny sernik pieczony. Jest to mój ulubiony sernik, ponieważ jest wilgotny i szlachetny. Możemy cieszyć się pysznym smakiem pieczonego sera.
Dodatek do tego sernika mogą stanowić rodzynki czy skórka pomarańczowa. Ja jednak pozostawiłam go w nieskazitelnej. Dodane przez cytryna w: Tylko o kuchni. Może mi ktos podpowie jakiś przepis na ciasto z masa budyniową? Na smakerze sa takie przepsy,ale stron do przeglądniecia jest ogrom!
Z góry dziękuje i pozdrawiam. Cukier ubić z żółtkami w misce nad garnkiem z gorąca wodą na jasny, puszysty krem. Zdjąć z garnka, lekko studzić, i dodać masło, cały czas ucierając, aż do połączenia. Wmieszać budyń i proszek do pieczenia, ewentualnie dodać odrobinę aromatu rumowego lub skórkę otartą z cytryny. Dodać ser i utrzeć na gładką masę.
Następnie dodajemy ser, budyń i proszek. Całość dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy ubite białka.
Ciasto pieczemy w tortownicy o śr. Uwielbiam sernik wiedeński, ale ten z przepisu Babci Marysi jest wyjątkowy. Tradycyjny sernik pieczony bez ciasta. Jest wilgotny, puszysty, delikatny, a do tego łatwy i szybki do przygotowania.
Można przygotować go na klasycznym twarogu, twarogu z wiaderka lub quarku. Można wzbogacić jego smak dodając startą skórkę z pomarańczy, rodzynki lub ulubiony aromat. Po minutach pieczenia można przykryć sernik folią aluminiową, aby wierzch się nie przypalił. Wyjąć z piekarnika i ostudzić w formie.
Zimny sernik okroić dookoła ostrym nożem i ostrożnie wyłóż na paterę. Masę często wykłada się na podpieczony uprzednio spód z ciasta kruchego albo półkruchego. Wierzch pokrywa się natomiast startym na tarce o grubych oczkach ciastem kruchym lub posypuje kruszonką. Po upieczeniu, sernik wiedeński, jak i inne jego odmiany, dekoruje się polewą czekoladową, lukrem lub frużeliną.
Sama pyszna masa serowa z rodzynkami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Polecam piec sernik w kąpieli wodnej, aby pozostał równy, ale nie jest to konieczne. Sernik jest kremowy, delikatny i puszysty.
Jeśli chcemy upiec sernik bezglutenowy to należy zrezygnować z likieru. Ostatnio lubuję się w sernikach bazujących na minimalnej liczbie składników, z małą jak zawsze ilością cukru i nawet bez spodu, by mogły go zjeść także osoby unikające czy wręcz wykluczające gluten ze swojej diety. Do masy na sernik po wiedeńsku możemy dodać też roztopioną białą czekoladę oraz kilka łyżek kaszy manny.
Istnieje opinia, że sernik to jedno z bardziej wartościowych ciast. Być może ma to coś wspólnego z zawartością mielonego sera, który – jak każdy produkt mleczny – dostarcza sporej porcji białka i wapnia. Nie jest to jedyny powó dla którego warto wziąć pod uwagę sernik z kruszonką na Wielkanoc.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.