poniedziałek, 8 kwietnia 2019

Przepis na chleb z garnka

CHLEB Z GARNKA - ŁATWY PRZEPIS - przepyszny, tani i prosty przepis na domowych chleb z super chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem! Chleb z garnka musi być pieczony w garnku żeliwnym lub szklanym, to jedyny warunek. Ponieważ żeliwo nagrzewa się świetne i ciasto po wrzuceniu nie paruje a cudownie rośnie. Ciasto na chleb przygotowujemy kilkanaście godzin przed jego pieczeniem.


Zresztą sami widzicie na zdjęciu.

Apetyczny, że aż strach! A TY, pieczesz sama chleb, czy kupujesz? Należy uważać,żeby się nie poparzyć. No i co powiesz na taki chleb z garnka? Inne przepisy z Grunt to przepis!


Nastawiamy piekarnik na 2stopni, przekładamy chleb do garnka, przykrywamy garnek pokrywką i wstawiamy do piekarnika. O tym, jak się obchodzić z żeliwnymi garnkami i że należy je rozgrzewać razem z piekarnikiem pisałam Wam w tym wpisie.

Przy okazji znajdziecie tam też tak rozpasany przepis na porchettę, że oszaleć można. Notatki Formując bochenek podsypcie blat mąką co zapobiegnie przyklejaniu się ciasta do blatu, ciasto jest klejące! Zapałałam ostatnio miłością namiętną do chleba pieczonego w garnku żeliwnym!


Chleb w ten sposób wypiekany smakuje mi o wiele bardziej niż ten tradycyjny blaszkowy. To przepis na chrupiący chleb z garnka. Doskonały pomysł, jak zacząć wypiekać domowe pieczywo.


Składniki na chleb po połączeniu odstawiamy na noc do wyrośnięcia. A raczej w naczyniu żaroodpornym, bo wspomnianego gara jeszcze się nie dorobiłam ;) Polecam tu do wglądu mój poprzedni wypiek w tym temacie: Najprostszy chleb z garnka. Do pieczenia chleba używamy garnka żaroodpornego z pokrywą, najlepiej żeliwnego.


Chleb można upiec bez żadnych dodatków lub z dodatkiem sera, suszonych pomidorów lub zielonych oliwek (w sumie max. 2g dodatków). Chleb z chrupiącą skórką Internety zalała fala przepisów na chleb z garnka. Pierwsza moja myśl, o co chodzi z tym chlebem, bo przecież dobry chleb domowy jest zawsze na zakwasie, a ten na drożdżach zrobił taką furorę. Nie chcecie przegapić żadnego nowego przepisu.


Na każdym forum o jedzeniu można było spotkać pytania, przepisy, zdjęcia na TEN chleb z garnka. Czas przygotowania: min.

Chleb kukurydziany jest prosty i szybki w wykonaniu. Na przepis na fantastyczny chleb z garnka żeliwnego natknęłam się na blogu Smaki i Aromaty. Moje Małe Czarowanie Obserwuj bloga Obserwujesz bloga Moje Małe Czarowanie. Przepis troszkę zmodyfikowałam wg własnych upodobań. Musze przyznać, że na przepisie się nie zawiodłam!


Chleb zasługuje na wszelkie achy, ochy i wręcz bałwochwalcze pochwały! Poprzez pieczenie pod szczelnym przykryciem nie wysusza się, jest w środku idealnie miękki i lekko wilgotny. Skórka z kolei okazała się chrupka i uśmiechnięta - tak nazywam jej popękaną fakturę;) Ciasto chlebowe niemalże wypchnęło tu pokrywę. Są w internecie przepisy na chleb z zakwasem to proszę z nich korzystać.


Ten chlebuś jest przepyszny,więc polecam upiec go takim jak mówi przepis. Od razu mi się spodobał ten pomysł, aby chleb upiec w Zobacz więcej. CHLEB Z GARNKA – ŁATWY PRZEPIS – przepyszny, tani i prosty przepis na domowych chleb z super chrupiącą skórką i mięciutkim środkiem! Sprawdź nasze przepisy i smakowite historie. Pokazujemy, że pieczenie domowego pieczywa nie jest trudne.


Pusty garnek ogrzewać w temp. Piekarnik włączyć i wstawić garnek z przykrywką. Chleb przed włożeniem do garnka można naciąć w kilku miejscach żyletką lub ostrym nożem. Gorący garnek ostrożnie wyjąć z piekarnika, włożyć chleb, przykryć i wstawić do piekarnika.


Upieczony w ten sposób będzie miał pięknie zrumienioną, chrupiącą i malowniczo popękaną skórkę, miękki, pyszny miąższ oraz idealny kształt. Oto mój chleb powszedni, który nigdy mi się nie znudzi. Wypiekam go w garnku rzymskim, który powiem szczerze – nie ma sobie równych jeśli chodzi o pieczenie chleba w warunkach domowych. Macie ochotę na pyszny domowy chleb z grubą chrupiącą skórką?


Ja zawsze :) Zapraszam po przepis na łatwy chleb z garnka-pytlowy, chleb przygotowany jest na zakwasie, a upieczony w garnku żeliwnym. Byle jak uformowaną bryłę ciasta zsunąć najlepiej za pomocą plastikowych szpatułek z blatu prosto do garnka. Garnek żeliwny wyłożyć papierem.


Pozostawić w zamkniętym garnku na około godziny do wyrośnięcia. Umieścić garnek z chlebem w zimnym piekarniku, temperaturę ustawić na ok 240°C. Gdy dodałam jakiś czas temu przepis na chleb z garnka widziałam,że cieszył się on i wciąż cieszy Waszym dużym zainteresowaniem-i słusznie,chlebuś jest cudowny :-) Piekę go teraz nawet dwa-trzy razy w tygodniu i znika ekspresowo.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Uwaga: tylko uczestnik tego bloga może przesyłać komentarze.

Popularne posty